BMW 320d Touring High Executive (2006)
| Uitvoering | 320d Touring High Executive |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand bij aanschaf | 42.000 km |
| KM-stand laatst | 248.000 km |
Ervaringen 42000 km - 205000 km
Eind 2008 was ik toe aan een andere auto. Omdat ik veel km's maak (80000 km per jaar) was ik op zoek naar een auto met weinig km's.Het liefst een BMW 320D.
Over het algemeen zijn de BWM diesels die te koop staan ex. Lease auto’s met relatief veel km’s en een karige uitrusting. Dus maar eens kijken in Duitsland. Daar stonden er genoeg met weinig km’s en vol met extra’s. Daarnaast scheelde het ook nog ca. € 6000 in aanschaf. Ik heb er één gekocht bij een erkende dealer in Munster met 1 jaar garantie. Invoeren was een fluitje van een cent.
Hierbij wat specificaties:
BMW 320 D automaat, 163 pk.
Extra’s:
• Lm wielen
• DPF
• Leder en multifunctioneel stuurwiel
• Trekhaak, elektrisch bediend
• Kantel- en inklapbare buiten spiegel
• Automatisch dimmende binnen/buitenspiegels
• Navigatie proffesional
• Spraaksysteem
• Bleutooth
• Etc etc.
Ik wil met de auto minimaal 300.000 km rijden en hem daarna weer in ruilen.
In de afgelopen 2 jaar heb ik toch een paar zaken aan de hand gehad welke ik met jullie wil delen. Freude am fahren; vorm je mening.
Als eerste kan ik bevestigen dat het een echte rijders auto is. Goede weerligging, sportief en comfortabel, al moet ik zeggen dat de RF banden wel wat van het comfort inleveren. Ik heb nl. de ervaring van RF banden en normale banden op deze auto.
62000 km. De eerste onderhoudsbeurt. Geen bijzonder zaken. Alleen check + olie verversen. Kosten € 443.
82000 km. De BMW laat mij voor het eerst in alle 30 jaren dat ik auto rijdt, langs de kant van de weg staan. Ik krijg de auto niet meer van het stuurslot af. Hierdoor moest de auto worden afgevoerd per autoambulance. Ik dacht geen probleem. De auto is nog binnen zijn garantie en dat wordt wel gemaakt. Het repareren was geen probleem, dat was een kwestie van een reset, maar met de garantie zat het toch anders. De kosten (€ 165,00) diende gedeclareerd te worden bij de dealer in Duitsland om reden dat de garantie een dealer garantie is een geen BMW AG garantie! Dat wist ik niet. Ik had de auto niet aangemeld voor reparatie waardoor zij niet de rekening vergoedde. Dus mensen; als jullie een auto importeren met garantie, let er dan op je een Europese BMW garantie krijgt.
93000 km. De 2e onderhoudsbeurt. Wederom geen bijzonder zaken. Alleen olie verversen. Kosten € 192.
112500 km. Periodieke keuring en rechter lichtring vervangen en achterste remblokken Kosten € 258.
129000 km. De 3e onderhoudsbeurt. Nu wel een flinke rekening (€ 1108) door onder andere het vervangen van de voorste remschijven en nieuwe blokken. Vervangen lichtring linker koplamp.
162000 km. Voor de 2e keer laat de auto mij langs de kant van de weg (België) staan. Nu met een kapotte turbo. Auto afvoeren met autoambulance. Nu moeten jullie weten dat ik geen scheurder ben en hoofdzakelijk snelweg km’s maak. Dan mag het toch niet voorkomen dat dan al een turbo stuk gaat? Auto laten maken in België. Kosten incl. beurt en 2 nieuwe achterbanden € 1968,00. Omtrent de vervangende auto weer een hele discussie gehad met de importeur. Normaliter heb je recht op vervangend vervoer en wordt dit vergoed door BMW Nederland. Maar omdat de auto is ingevoerd, moet je vervangend vervoer regelen via de Duitse importeur! Lang leve 1 Europa.
198000 km. De 4e onderhoudsbeurt. Wederom een flinke rekening. Naast de gebruikelijke zaken zoals check en olie verversen, nu een aantal andere manco’s, t.w. lekkage koplampsproeier, defect PDC, schokkende bak bij overschakelen naar 5e versnelling, windgeruis schuifdak en … kapotte standkachel (4 seizoenen gebruikt!). Kosten van de beurt incl. reset versnellingsbak en excl. reparatie van de standkachel € 1055. Voor de standkachel kreeg een offerte van ca. € 1300! Onderdelen waren niet te verkrijgen. Er moest een hele nieuwe kachel in!? Dan maar ijskrabben dacht ik. Maar goed zo’n kachel is wel comfortabel. Aangezien het een Webasto kachel betreft, ben ik bij meerder Webasto dealers geweest. Ik heb ook telefonisch contact gehad met Webasto Nederland. Allen wisten mij te melden dat er wellis waar bepaalde onderdelen te leveren zijn, maar dat de levering hiervan is afgeschermd door BMW! En dat irriteert mij! Het kan nl. heel goed zijn dat het alleen de gloeistift van de kachel betreft of een kapotte diode van 50 cent! Ik heb hierover een klacht ingediend bij de importeur, echter die verwijzen we weer naar de dealer. M.a.w. van het kastje naar de muur. Wat dat aangaat vind ik de service van de importeur slecht.
De automatische versnellingsbak schakelt na de reset wel beter, maar om nu te zeggen dat hij geheel schokvrij is? Ik heb de dealer gevraagd evt. de olie van de bak te verversen, echter dat schijnt zelden te gebeuren. Iemand hier ervaring mee?
Het panoramischdak maakte veel windgeruis. Met open dakhemel was eigenlijk niet te rijden. In de garage hebben ze de rubbers vernieuwd en het dak afgesteld. Weg windgeruis! Er is nu geen verschil met open of dichte dakhemel rijden.
Het brandstof verbruik over 160.000 km bedraagt 1:14,7. Dan geeft de boardcomputer overigens 1:16,4 aan. Na de reset van de bak kan ik wel merken dat hij zuiniger is geworden. Ik haal nu een gemiddelde van 1:15 tot 1:16. Verder gebruikt de motor geen spat olie en dat vind ik wel positief.
Al met al: het is een fijn rijdende auto, maar niet een auto zonder zorgen. Ik de afgelopen jaren heb ik meerdere auto’s gehad met minder problemen. Aangezien ik nog ca. 100.000 km met de auto wil rijden, ben ik benieuwd hoe hij zich in de komende periode zal houden. Wordt vervolgd.
Update
210000 km.
Inmiddels na wikken en wegen toch maar besloten om van de automatische bak de olie te verversen. Nu 2000 km verder kan ik melden dan hij wel soepeler schakelt echter soms bij het overschakelen naar zijn 5 blijf je een klein schokje voelen.Ik hou het maar voor lief. Het brandstofverbuik blijft tussen de 1:15 en 1:16. Verder het microfilter laten vervangen.
Kosten beurt € 562.
Wederom een kapotte turbo!
Ik zal er wel pech mee hebben met deze 320D ! Maar nadat in april vorig jaar de turbo bij 160.000 km is vervangen, nu bij 226000, wederom de turbo stuk. Hoezo BMW betrouwbaar? Als ik nu de auto afrag, dan zou ik zeggen, ja, het gaat een keer kapot. Ik rijd de motor netjes warm, rijd over het algemeen rustig, laat de motor nog even draaien voordat ik hem stil zet. Zeg het maar! Volgens de dealer is het niet normaal, wat ik wel wil geloven, maar ondertussen zit ik met de problemen. Nu zal naar verwachting de reparatie onder garantie worden uitgevoerd (waarschijnlijk alleen de onderdelen) maar het arbeidsloon en het afslepen zal ik denk ik zelf moeten betalen. Ik wacht het af. Wordt vervolgd.
Turbo vervangen onder garantie.
De 2e turbo is vervangen onder garantie. De auto was de andere dag klaar, met dank voor de snelle en goede service door BMW Bergwerff.
De kosten die uit eindelijk voor mijn rekening kwamen, waren de kosten voor het afslepen en een vroegtijdige olieverversing (7000 km te vroeg).
De DPF is nog steeds niet vervangen. Wanneer de auto meer brandstof gaat verbuiken of de prestaties gaan afnemen of in de noodloop gaat, is het volgens de garage vroeg genoeg om hem te vervangen. Hou ik voorlopig nog mijn geld in mijn zak. Verder geen bijzonderheden te melden. Op naar de 255.000 km voor de volgende beurt.
Ingeruild
Gisteren de auto ingeruild voor een VW Passat. Natuurlijk een heel andere auto dan een BMW. Ik heb in het verleden al 2 Passats gehad en die bevielen mij prima. Allebij destijds ingeruild bij ca. 250.000km zonder noemenswaardige problemen te hebben gehad. Ik hoop met deze nieuwe net zoveel plezier te zullen hebben.
Terugkijkend naar de afgelopen 205.000km, die ik er mee gereden heb, kan ik zeggen dat ik gemengde gevoelens heb bij deze auto. Enerzijds is het een mooie en fijn rijdende auto, anderzijds vind ik de betrouwbaarheid matig, gelet op de problemen die ik er mee heb gehad. Tussen de laatste review en nu kan ik melden dat het stuur trilt bij flink remmen, waarschijnlijk door kromme schijven. Die zouden dus bij 260.000 vervangen moeten worden.
Het verbuik van de BMW bedroeg in totaal 1:14,6 bij ca. 80% snelwegkm's. Het onderhoud (garagebeurten) heeft me 4,7 ct per km gekost. Dat valt op zich nog mee.
De DPF zit er nog steeds op. Dus automatisch bij 200.000km vervangen zou ik niet adviseren.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee