BMW 318d Touring (2008) #5

BMW 318d Touring (2008)

Uitvoering318d Touring
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Sinds twee maanden is onze Renault Laguna (4 jaar en 162.000 km) vervangen door een BMW 318 d Touring Corporate lease. Doordat het vermogen iets is teruggeschroefd, van 143 naar 136 pk, bij eenzelfde koppel van 300 Nm scheelde dat op de cataloguswaarde bijna € 2.500 en dus in de bijtelling. En het is ook nog een A-label dus politiek helemaal correct.

Het is een model van net voor de recente facelift. Kleur in montegoblauw metallic wat hem erg goed staat. De auto is lekker compleet, het voordeel van een “uitloop” model. Zo is dit ook nog eens de business line met lichtmetalen velgen, metallic, parkeersensoren achter, alarm klasse 3, automatisch gescheiden airco links en rechts, radio professional, multifunctioneel stuurwiel, upgrade naar i-drive professional. Daaraan hebben we nog toegevoegd sportstoelen, regen en lichtsensor, mistlampen voor en automatisch dimmende binnen- en buitenspiegels waarvan de laatste elektrisch inklapbaar. Een lekker complete auto. Als kers op de taart de blackline achterlichten erop laten zetten en dat maakt de achterkant absoluut mooier. Visueel is die achterkant nu breder en veel meer in balans.

En hoe rijdt het? Laat ik eerlijk wezen, het is een dag en nacht verschil met een Laguna. Logisch natuurlijk omdat de auto’s wezenlijk van elkaar verschillen. Maar wat een heerlijkheid om telkens weer in de BMW te mogen rijden. Je voelt je zo veel meer betrokken bij de auto. Dit is wat autorijden moet zijn. Geen kraakjes en rammeltjes meer, geen onderstel geluiden en als rails over wegen en door bochten. Dat geeft de rijder een prettig en veilig gevoel. Strak sturend en veel gevoel, je krijgt veel meer door wat je doet. Nee, dit is geen straf, autorijden is weer leuk.

De sportstoelen zitten uiterst comfortabel. Ze kunnen lekker laag, zijn uitmuntend verstelbaar en bieden overal goed steun. Vooral de verstelbare zitting is een pré.
De motor is een en al zaligheid. Pakt lekker op vanaf 1700 toeren en trekt dan goed door tot tegen de 2500 toeren. Heerlijk stil (bij 120 km/u net aan 2000 toeren) is dit mooie uitgebalanceerde blok ook. Het gemis aan 7 pk merk ik niet. Je merkt wel door het strakke onderstel dat de auto nog meer vermogen aankan. Maar deze 2,0 liter diesel kan het Nederlandse (file)verkeer meer dan voldoende aan. En als het dan even wat rapper moet, dan gebeurt dat allemaal nog steeds in alle rust. Je rijdt dus vaak te hard als je niet goed oplet en daar heb ik al de nadelige gevolgen al van mogen ervaren. Je wordt bedankt Koos S. Het verbruik ligt nu (na 4.500 km) gemiddeld op 1 op 16.3. Enkele weken geleden heb ik zelfs 1 op 18,5 gehaald tijdens een redelijk rappe rit van het zuiden naar het westen met een gemiddelde snelheid van ± 110 km/u.

Efficient Dynamics helpt hier natuurlijk ook aan mee en het start/stop systeem werkt feilloos. Ik ben er al helemaal aan gewend om bij ieder verkeerslicht de auto is zijn vrij te zetten, koppeling in en de motor slaat af. Koppeling wederom in en de motor slaat weer aan, zo simpel werkt dat. Het leuke is trouwens dat je onbewust probeert om de verbruikswaarden binnen de perken te houden en te verbeteren. Omdat je na de nulstelling in het display van het navigatiesysteem dat verbruikt ook steeds ziet. De schakelindicator is leuk maar vergeet je na verloop van tijd.

I-drive is wel wennen, maar het went. Ik snap wel iets van de kritiek maar uiteindelijk heb je het toch snel door en werkt het gewoon goed. Er zit zoveel op, dat klopt, maar hoe vaak gebruik je al die mogelijkheden? Over het algemeen is het toch de radio (via de bediening aan het stuur overigens) en de navigatie die het meest worden gebruikt. En dan zitten bijv. bestemming huis en werk nog ieder onder een van de acht programeerbare keuzetoetsen. De stengel van de cruise control is niet ideaal. Je geeft vaak onbedoeld een grootlichtsignaal als je de CC inschakelt. Bediening op het stuur was veel beter geweest.

De radio klinkt prima. Absoluut een goed geluid en het laat niets te wensen over. Hoog en laag goed in balans en ook een het middengebied is intact. Via de aux aansluiting speelt de i-pod probleemloos. Bediening via i-drive (een dure optie) mis ik niet. En opladen doe ik thuis wel of straks via de aansteker. De dimmende binnen- én buitenspiegels maken ’s avonds rijden veel minder vermoeiend, je wilt nooit meer zonder. Wat ook een aardige gimmick is dat bij het in zijn achteruit zetten de rechterbuitenspiegel naar de stoeprand zwenkt. Ideaal. Zo beschadig je minder snel je lichtmetalen velgen. Parrot werkt ook prima voor de telefoons.

Tot zover deze eerste review. Als er bijzonderheden zijn dan meld ik me weer.

Een minpunt misschien: Soms hoor ik een irritant zoemend geluid bij de aircobediening. Heeft waarschijnlijk met de Parrot te maken, die in de asbak is weggewerkt. Maar vervolgens hoor ik het gezoem weer dagen niet. De radio overstemt het sowieso.

vervangiong vliegwiel 318d

Na ruim 130.000 probleemloze kilometers, op wat elektronica geneuzel na zoals zekering AB sloten, nu toch een serieuze reparatie. Auto begon bij stationair hevig te trillen, versnellingspook trilde en er klonk een geluid alsof er een gaatje voor in de uitlaat zat. Euvel is door onderhoudsbedrijf snel opgespoord, vliegwiel moet worden vervangen. Dit schijnt meer voor te komen bij 3 serie diesels (318d/320d) met ± dit kilometrage. Vermoedelijk wordt preventief ook de koppeling vervangen, na goedkeuring leasemaatschappij. Kosten dus niet voor ons maar toch...Anders was je zo € 2.000 verder.
Aandachtspunt dus voor mensen die interesse hebben in gebruikte 318d met dit kilometrage. ER is op fora ook wel wat over te vinden.

9,5