Audi A4 Avant 1.8 5V (1996)
Uitvoering | A4 Avant 1.8 5V |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Na ongeveer een jaar in de Audi 80 te hebben gereden, heb ik deze ingeruild en uiteraard tegen meerprijs een A4 Avant aangeschaft. Al vanaf het eerste moment volkomen gek op de wagen. Na een proefrit maar de knoop doorgehakt.
Belangrijkste redenen voor de aankoop waren de aanwezigheid van een dubbele airbag, airco (volautomatisch), ABS, betere motor en een jonger uiterlijk.
De auto bevalt tot nu toe zeer goed. Hij is afgeleverd met een nieuwe APK, waarbij ook een typisch A4 probleem was vervangen: draagarm linksvoor.
Het rijden met de auto is heerlijk, de 1.8 liter 20 klepper trekt lekker door tot aan de rode lijn, waar hij wordt tegengehouden door een toerenbegrenzer. 125pk is misschien niet veel voor een auto van 1250kg, maar absoluut snel genoeg. Een top van rond de 200 en 0-100 in 10 a 11 seconden is echt zat.
Ruimtegevoel is perfect, zicht rondom uitmuntend en het comfort zeer hoog. Nu met nieuw 17’ lichtmetaal is de auto helemaal af.
Update februari 2009: sinds oktober 2007 is deze auto niet meer in mijn bezit! Ik heb de A4 particulier verkocht, om daarna een A4 1.8T aan te schaffen (zie mijn andere review). De A4 heeft zich al die tijd keurig gehouden. Er is een verlagingsset onder gemonteerd (daar zal ik tzt foto's van plaatsen) vlak voordat ik 'm verkocht. Het was een fijne auto!
Natuurlijk heb ik de auto nog niet zo lang, maar kan ik al wel wat melden over kosten / reparaties.
- Bij aanschaf nieuwe draagarmen (let hierop, deze zijn een typische kwaal voor een B5)
- Bij 221.500 km homokineet rechtsvoor vervangen >> €215,--
- Rond km stand 222.000 aanlopen geluid uit de motor; stuurbekrachtigingvloeistof was op. >> € 0,--
- Alle riemen (muv distributie) vervangen op 222.000 >> €65,--
- Onlangs 4 nieuwe velgen aangeschaft (zie foto’s). Hierna is een fluitend geluid te horen. Men onderzoekt nog wat hiervan de oorzaak is.
Update 14/7 2007: Na onderzoek en test is gebleken dat het profiel van de banden voor de herrie zorgde. Na montage van Dunlop 9090 in 225/45/17 geen geluid meer gehoord. Prima banden trouwens!
Ik vermoed dat er binnenkort nog wel wat met de draagarmen zal moeten gebeuren (ik reken hiervoor op ongeveer 400 euro) en ik heb plannen om hem geheel over te laten spuiten ivm. zwakke lak.
Let bij evt. aanschaf op de conditie van de lak: de goedkopere modellen willen nog wel eens rap krassen vertonen..
Voor de rest bevalt de auto prima, gaat binnenkort een vakantie meemaken (4 man, bagage, dakkoffer en ongeveer 2,5 a 3 duizend kilometers...)
Update februari 2009: de vakantie is zonder noemenswaardige problemen afgerond.