Peugeot 208 (2012) - Test
Nieuw succesnummer?
64 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De Peugeot 208 is lichter dan zijn voorganger, krijgt nieuwe motoren en komt in het voorjaar naar Nederland. Wat vinden we ervan?
Hoogdravende taal is eerder regel dan uitzondering bij de introductie van een nieuwe auto. We zijn wel wat gewend. Vanzelfsprekend is de fabrikant trots op zijn nieuwe boreling en dat wordt bepaald niet onder stoelen of banken gestoken. "Met de 208 betreedt Peugeot een nieuw tijdperk", zegt Vincent Rambaud, algemeen directeur van Automobiles Peugeot, terwijl projectleider Alain Tranzer zelfs durft te stellen dat er straks gesproken wordt van een tijd vóór en een tijd ná de 208. Je zou haast gaan denken dat alles wat tot nu toe door het merk is ontworpen en gebouwd achterhaalde concepten zijn. Maar wat maakt die 208 dan zo bijzonder en anders? Volgens Peugeot zit dat 'm in de vormgeving, de compactere buitenmaten, het lagere gewicht en het vernieuwde bedieningsconcept. Daarmee doelt het merk op het hoog gepositioneerde instrumentarium en het centraal geplaatste beeldscherm (standaard vanaf niveau Active) voor de bediening van navigatie (optioneel), audio en andere instellingen. Het valt dus te verwachten dat alle toekomstige nieuwe modellen van Peugeot volgens deze filosofie worden ontwikkeld, afgaande op de uitspraken van Rambaud en Tranzer.
Klokkenwinkel omhoog
Wat vormgeving betreft neemt de 208 duidelijk afstand van de 207, die meer als evolutie van de 206 kan worden gezien. We zien een stijlvol ogende koets, met korte overhangen en enkele frivole details. De wielbasis bleef gelijk, de buitenlengte nam met negen centimeter af. Eerlijk gezegd vinden we hem als 3-deurs aantrekkelijker en slaat hij absoluut geen modderfiguur naast modieuze types als de Mini en de Citroën DS3. Nee, het is een kek karretje, die 208. Helaas is het wel zo dat de leuke chroomaccenten zijn voorbehouden aan de Allure, die tevens een andere – mooiere – grille heeft. En dan dat interieur met dat bijzondere dashboard. Al vanaf het moment dat we de eerste foto's zagen, zijn we zeer nieuwsgierig hoe dit in de praktijk uitpakt. Moet je met het stuur tussen je knieën rijden om de klokken te kunnen zien? Nee, dat niet. Het complete instrumentarium is een stuk hoger gepositioneerd dan te doen gebruikelijk. Peugeot spreekt van een head up display, aangezien de informatie in het directe blikveld van de bestuurder valt. Dus niet achter het stuur, maar daarboven. De concessie: een iets kleiner stuur met een licht afgeplatte bovenkant. De afleesbaarheid van alle meters is goed, maar het kleine display tussen de ronde klokken zal voor sommigen toch gedeeltelijk of helemaal wegvallen achter de bovenste rand van het stuurwiel.
Smaller stuurt fijner
De zitpositie is in ieder geval goed, met een stoel die de benen meer steun geeft dan die van de 207. We gaan de weg op in de 120 pk sterke 1.6. De besturing heeft voldoende zwaarte en kenmerkt zich verder door een vrij directe overbrenging. Ofwel: de 208 luistert goed en gretig naar stuurbewegingen. We rijden een route met veel bochten en dat betekent in deze auto dan ook volop rijplezier. En werd je vroeger genadeloos afgestraft als je in een bocht van het gas ging, nu voel je dat het kontje zich iets zet en zonder dat je sterk hoeft te corrigeren kom je die iets te enthousiast ingezette bocht zonder kleerscheuren weer uit. Het comfort op korte oneffenheden is in deze versie trouwens ver te zoeken, daar zijn de 17-inchwielen met banden in de maat 205/45 debet aan. Dat het totaal anders kan, merken we als we overstappen in de versie op 185/65/15. Dit is een Peugeot zoals we die kennen! Stuurt fijn en biedt een goede mix van dynamiek en comfort. We jagen 'm hetzelfde traject over als de 1.6 en bespeuren iets eerder onderstuur, maar dat blijft nog altijd heel lang uit en is goed beheersbaar. Bovendien: wie rijdt zijn auto dagelijks op de grens van zijn kunnen? Bijkomend voordeel is het feit dat zaken als rolweerstand en afrolgeluid beduidend lager zijn.
Belastingvrij tot 2014
Met die 1,6-litermotor ben je goed bediend, hoewel we het vreemd vinden dat zaken als een stop/start-systeem en een zesbak ontbreken op een auto die een nieuw era voor het merk moet inluiden. Daarna is het de beurt aan de 1.4 e-HDi, een belangrijke versie voor de Nederlandse markt. Inderdaad, met zijn uitstoot van 87 gram ook in 2013 nog vrijgesteld van bpm en mrb en daarmee een goede propositie voor de zakelijke rijder. De motor is gekoppeld aan een gerobotiseerde handbak, 2Tronic in Peugeot-jargon. Het noodzakelijke water bij de wijn om die lage uitstootcijfers te kunnen realiseren. Enerzijds aardig dat je op de koop toe (hoewel…zie kader) een soort van automatische transmissie krijgt, nadeel is echter het inhouden van de motor vlak voor het overschakelen en de relatief lange schakeltijden. Raak je echter een beetje ingespeeld op de techniek, dan valt er in de praktijk toch wel goed mee te leven. Het dieseltje zelf harmonieert goed met de 208, die in deze vorm 110 kg lichter is dan de 207 met dezelfde motor.
Driepitter aan de basis
Echt motorisch nieuws is er in de vorm van een driecilinder, die er als 1.0 (september) en 1.2 (juli) komt. Beide blijven tot 2014 bpm- en mrb-vrij. Tijdens de persintroductie is 'ie mondjesmaat beschikbaar, maar we kunnen een blokje om met de 1.2. Zijn oneven cilindertal verraadt hij natuurlijk meteen, als tijdens het accelereren die onvervalste driecilinderroffel via het schutbord naar binnen komt. Klinkt leuk, niet hinderlijk. En dankzij een balansas blijven vibraties achterwege, we voelen geen verschil ten opzichte van de 1.6. Daarnaast is het zo, dat het koppel eerder vrijkomt dan bij een viercilindermotor en daardoor voelt hij zelfs levendiger aan dam de iets sterkere 1.4. We halen even door tot 120 km/h, waarbij de motor rond de 3.500 toeren draait. Aardig wat, maar het geluidsniveau is laag. Het gamma omvat drie uitrustingsniveaus: Acces, Active en Allure. Het basismodel beschikt over centrale vergrendeling, elektrisch bedienbare ramen, in hoogte en diepte verstelbaar stuur, een boordcomputer, dagrijverlichting en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel. De Active voegt daar o.a. airco, cruise control, een touchscreen, een radio/cd-speler met stuurbediening en bluetooth aan toe. De Allure heeft daarnaast o.a. lichtmetaal (16"), chromen sierlijsten, LED-dagrijlichten, automatische klimaatregeling, een licht- en regensensor en een automatisch dimmende binnenspiegel. Het showroomdebuut van de 208 staat gepland voor 26 april.
Uitgelicht aanbod

Peugeot 208 5drs. 1.2 PureTech Active | Navi | Cruise Control | Parkeersensoren |
- 2015
- 73.350 km

Peugeot 208 1.2 VTi Active 5-Deurs 82 PK. Airco,CPV,Elektr.ramen,Multie-Media,Radio-CD,Enz..... Zuinige en goed onderhouden auto !!!
- 2012
- 173.016 km

Peugeot 208 1.0 VTi Active 5-Deurs 68 PK. Airco,Navi,CPV,Elektr.ramen,Radio-CD,Enz...... Zuinige en goed onderhouden auto !!!
- 2013
- 184.527 km
Lees ook

Vijf spaardiesels voor minder dan € 5.000

Peugeot 208 - Doorgelicht

Skoda Fabia - Hyundai i20 - Toyota Yaris - Opel Corsa - VW Polo - Peugeot 208

Peugeot 208 1.6 e-HDI 92 pk 85 gr (2014) - Test

Peugeot 208 GTi 30th (2014) - Test

Lezersreacties (64) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.