MG ZS EV Luxury Line – Kia e-Niro Executive Line - Dubbeltest

Is goedkoop duurkoop?

MG ZS Kia e-Niro EV
AutoWeek 46 2019
AutoWeek 46 2019

Je leest het in AutoWeek 46 2019

Spullen uit China zijn doorgaans goedkoop, maar staan niet altijd bekend om hun goede kwaliteit. Het heeft, na het Landwind-fiasco, lang geduurd eer we in Nederland weer een Chinese auto konden kopen. Maar nu kan het. Een elektrische nog wel: de MG ZS EV. Voor een spotprijs. Is het wat?

Eerlijk gezegd keken we met de nodige scepsis tegen de nieuwe MG aan. Na een eerste kennismaking met proefrit in september verdween die twijfel als sneeuw voor de zon. SAIC Motor (Shanghai Automotive Industry Corpration), het concern achter het huidige MG, kent het klappen van de zweep. Dat merk je aan alles. De argwaan komt vast voort uit vroegere ervaringen met auto’s uit China. Maar de Chinese autofabrikanten hebben zich verder ontwikkeld en zijn nu ook met elektrisch vervoer behoorlijk ver. De distributie en aftersales van MG in Nederland verzorgt de Van Mossel Automotive Groep, die in Breda en Amsterdam een MG-vestiging opent. Voor het onderhoud kun je bij een van de zestig dealers in de rest van het land terecht.

In de prijsklasse van de MG ZS EV is al aardig wat aanbod, zoals de Hyundai Ioniq, de Kia Soul, de nieuwe Mazda MX-30, de Nissan Leaf, de Renault Zoe, de Opel Corsa-e en de Peugeot e-208. En daar komt volgend jaar een belangrijke nieuwkomer bij: de Volkswagen ID3. Kortom: het EV-landschap is in een paar jaar tijd snel veranderd. Was het nog niet zo heel lang geleden vooral een fiscaal vriendelijk speeltje van een kleine € 100.000, vandaag de dag is het aanbod van betaalbare modellen best groot en dat neemt de komende jaren alleen maar toe. Komend jaar zijn vooral auto’s met een prijs onder de € 45.000 in trek, omdat voor duurdere modellen 22 procent bijtelling geldt. Daar komt bij dat de bijtelling bij EV’s tot 45K naar 8 procent stijgt. Toch blijft de elektrische auto van de zaak goedkoop. Voor de particuliere koper is en blijft een investering van € 30.000 tot € 35.000 veel geld, terwijl de zakelijke rijder juist volop voordeel geniet van de EV in die prijsklasse. Ga maar na: voor een auto als de MG ben je maandelijks rond de vijftig euro aan bijtelling kwijt, mits dit jaar nog geregistreerd.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum