Hyundai i10 vs. Kia Picanto - Dubbeltest

Grootse kleintjes

AutoWeek 10 2021
AutoWeek 10 2021
AutoWeek 10 2021

Je leest het in AutoWeek 10 2021

In een tijd dat steeds meer merken afscheid lijken te nemen van het kleinste segment, nemen Kia en Hyundai deze categorie nog uiterst serieus met de Picanto en i10. In alle opzichten is dit tweetal helemaal up tot date en de onderlinge verschillen lijken vrij gering. Maar ook hier kan er maar één de beste zijn.

Meerdere autofabrikanten geven te kennen dat ze geen opvolger voor hun kleinste telg in de pijplijn hebben. Zo lijkt het trio Up, Citigo en Mii geen nageslacht te krijgen en Peugeot en Citroën nemen afscheid van Toyota, dat nu op eigen benen een nieuwe Aygo moet gaan vermarkten, zonder de 108 en C1. Ook met uitsterven bedreigd is de Renault Twingo. De Suzuki Celerio en Opel Karl zijn al met stille trom verdwenen, de Fiat Panda loopt al tien jaar mee en een nieuwe is nog niet in zicht en ook de Mitsubishi Space Star verdwijnt samen met het merk binnen afzienbare termijn van de Europese markt. Wellicht verschijnt er onder de vlag van Stellantis nog iets nieuws in deze klasse. Eén van de redenen waarom veel merken geen heil meer zien in het A-segment, is dat de ontwikkelingskosten relatief hoog zijn, in combinatie met het grote aantal veiligheidsvoorzieningen dat standaard aan boord moet zijn. Dat maakt zo’n auto relatief duur. Daar komt in Nederland nog eens een flinke portie aan bpm bij, in dit geval zo’n ! 2.000.

In 2020 was de Picanto de verkooptopper in zijn klasse, met 6.644 exemplaren, gevolgd door de Toyota Aygo (6.294) en de Peugeot 108 (5.318). Je komt de Hyundai i10 pas een heel eind verder in de lijst tegen, met 2.480 stuks. Een enorm groot verschil tussen de twee Koreanen, waarvoor niet direct een verklaring is te geven. Veel van deze stadsauto’s worden ingezet voor private lease. Voor bedragen van rond de ! 200 per maand heb je een splinternieuwe auto voor de deur staan, met een contract van doorgaans 48 maanden en 10.000 km per jaar. Goedkoper en zorgelozer gaat nieuwrijden niet worden, je hoeft alleen de brandstof maar zelf af te rekenen, verder is alles inclusief. Veel merken stunten met een tarief van 199 euro per maand en dan is de keuze al snel gemaakt. Maar dan heb je natuurlijk niet alle luxe die deze twee testauto’s aan boord hebben. In dat geval komt er al snel een kleine ! 100 per maand bij en maak je in vier jaar tijd toch ruim 14.000 euro over aan de leasemaatschappij. Aan de andere kant: als er maar een airco in zit. De rest is bijzaak als je voor een dubbeltje op de eerst rang wil zitten, hoewel een goedkope, zuinige en betrouwbare occasion dan toch nog de voordeligste optie is. En die is na vier jaar nog steeds van jezelf.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum