BMW 728i (1997)

Instappen in de grote klasse

BMW 728i
Eind 1995 werd aan het programma van BMW de 728i toegevoegd - het 'instapmodel' van de 7-serie. Is het behelpen met zo'n basisversie van een grote auto uit het gamma van een van de 'Betere Duitse Merken'?

De BMW 728i is uitgerust met de nieuwste zescilinder van het merk, die half 1995 zijn debuut maakte. Zoals alle zescilin ders van BMW is ook de 2.8 een lijnmotor, met twee bovenlig gende nokkenassen die vierentwintig kleppen in beweging bren gen. Bovendien is de nokkenas voor de inlaatkleppen elektro nisch verstelbaar, waardoor het maximum koppel van de motor bij een relatief laag toerental wordt bereikt. De 280 Nm die de zespitter kan produceren is al bij 3950 tpm beschikbaar. Overigens levert hij een vermogen van 142 kW/193 pk dat al bij een lage 5300 toeren wordt bereikt. Het resultaat: een top van 225 km/h en een gemeten acceleratie van 0-100 km/h in 10,6 tellen.
Van een auto voor dames en heren van stand mag je verwachten dat hij zijn prestaties als vanzelfsprekend neerzet. Ook al gaat het om een 'instapmodel'. Zelfs wanneer hij tijdens voluit accelereren alles moet geven dringt er weinig motorge rucht tot het interieur door. De zescilinder lijnmotor produ ceert een licht opwindende sound die toch beschaafd klinkt. Beweegt de wagen zich met constant snelwegtempo voort, dan heerst er in het interieur rust. Bij 100 en 120 registreerden we respectievelijk 61,8 en 64,5 decibel. En dat is héél stil.
In het interieur van de 7-serie zien we de voor BMW gebrui kelijke, op de bestuurder gerichte cockpit. Strips van wortel notehout op dashboard en portieren zijn ook bij de basis-'7' al standaard. De chauffeur kan er heel letterlijk eens goed voor gaan zitten, want het stuurwiel is in hoogte- en lengte richting verstelbaar. Bovendien kan de bestuurder z'n stoel hoger of lager zetten en de zithoek aanpassen. Het met leer beklede stuurwiel is niet alleen om te sturen. Links en rechts van het centrale deel, met airbag, bevindt zich een flink aantal veiligheidsbevorderende knopjes voor bediening van de snelheidsregelaar, de radio, de ventilatie en, indien aanwe zig, de telefoon. In de behoefte aan opberg/aflegruimte voor ziet de 7-serie met twee vakken in elk voorportier en ruimte in de middenarmsteun.
In dit soort wagens zit de belangrijkste man vaak achterin. Hij rijdt niet zelf, maar laat zich rijden, terwijl hij op de achterbank gewoon doorgaat met het werk. De 7 biedt daarvoor volop mogelijkheden. Aan hoofd- en beenruimte ontbreekt het niet. Leeslampjes, hoofdsteunen, portiervakken en een midden armsteun zijn aanwezig. Met eigen uitstroomopeningen voor verwarming en ventilatie kunnen bewoners van de achterbank het klimaat in hun deel van het interieur beïnvloeden.

Sportieve inslag
BMW's hebben een sportieve inslag, ook als ze van het type 'directiewagen' zijn. De 728i is onmiskenbaar een 'rijdersau to'. Zijn uiteraard bekrachtigde besturing helpt zeker niet te veel en geeft de chauffeur het prettige gevoel dat hij de wagen nauwkeurig onder controle heeft. Ondanks deze hulp merk je bij parkeren en het manoeuvreren in nauwe straatjes wel dat je met een behoorlijk uit de kluiten gewassen automobiel met brede banden van doen hebt. De stevig geveerde '7' ligt solide op de weg, maar heeft, wanneer er golvingen genomen moeten worden wel een lichte neiging tot deinen. Voert de rit over bestrating waarvan de kwaliteit te wensen overlaat, dan resul teert de stevige vering toch in een minder hoge mate van comfort dan je zou verwachten. Maar laten we de zaken niet overdrijven. De mensen voor- en achterin krijgen heus niet het gevoel in een stugge sportwagen op pad te zijn. Met het betere bochtenwerk heeft de 728i in het het geheel geen moeite. Hij laat zich makkelijk door snelle bochten sturen. Dat hij als achterwielaandrijver in principe overstuurd is, merk je niet. De automatische vijfversnellingbak van de BMW doet z'n werk voorbeeldig. Alert reageert de automaat op de bevelen van het gaspedaal. Alleen wanneer het pedaal plotseling tot op de bodem wordt ingetrapt en de bak razend snel terugschakelt, voel je een schokje.
Hoewel de BMW 7-serie relatief bescheiden gemotoriseerd is, is op het punt standaarduitrusting van bescheidenheid geen sprake. Zo is een 7-serie altijd voorzien van (onder meer) ABS, zes airbags (2 front-airbags, 2 zij-airbags in de voorportie ren en 2 hoofd-airbags voorin), wortelnotehouten panelen, diefstal- en wegrijbeveiliging, links en rechts gescheiden elektronische temperatuurregeling, automatische airconditio ning, een vijftrapsautomaat, twee verlichte make-upspiegels, elektrisch bedienbare ramen voor en achter en cruise control.

Signalement

Merk Bmw
Model 728i
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 63.438

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.793 cc
Maximaal vermogen 142 kW / 193 pk bij 5.300 tpm
Maximaal koppel 280 Nm bij 3.950 tpm
Inhoud brandstoftank 85 l
Lengte / breedte / hoogte 4.984 mm / 1.862 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.930 mm
Massa leeg 1.700 kg
Laadvermogen 535 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.900 kg / 750 kg
Banden215/65VR16Prijzen
Topsnelheid 225 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,6 s (fabrieksopgave: 9,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,8s
Brandstofverbruik 11,1 l/100km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum