Audi A4 1.6 (1995)

Solide basis

Audi A4 1.6
A4 staat bij Audi voor technische lekkernijen als vijf kleppen per cilinder, vierwielaandrijving en een direct ingespoten turbodiesel. Waardoor je bijna zou vergeten dat er van de Auto-1 1995 ook een basismodel is.

De A4 is na de A6 en de A8 de derde Audi die met cijfers ‚n letters in de typeaanduiding door het leven gaat. De fraaie koets van de A4 is - zoals bij Audi te doen gebruikelijk - van volledig verzinkt staal, waardoor roest geen kans heeft. Die verzinkte carrosserie van de A4 geeft al aan dat de ingenieurs uit Ingolstadt werk hebben gemaakt van de kwaliteit van de auto en die indruk wordt op andere punten alleen nog maar versterkt. Tijdens het rijden hoor je geen piepje, geen rammeltje en zelfs geen kraakje. Dat pleit voor de koets: die is voldoende stijf. Dat pleit ook voor het interieur: de afzonderlijke onderdelen zijn stevig en sluiten goed op elkaar aan. Weinig auto's laten zo'n overtuigende kwaliteitsindruk achter als de A4; de soliditeit straalt er van af. Doordat je je door kwaliteit omhuld weet, zit je vanaf het begin lekker in de A4. Zeker als je bedenkt dat de bediening van de auto zeer logisch is: op de lichtschakelaar na - een soort verkleinde richtingaanwijzerhendel achter het stuur - zit er nog geen knopje op de verkeerde plaats. Verder is het dashboard een toonbeeld van overzichtelijkheid. Een goede rijpositie is in de stevige bestuurdersstoel gauw gevonden doordat zowel stoel als stuur in hoogte verstelbaar is. Bovendien is het stuur nog in lengterichting heen en weer te bewegen.
De ruimte voorin de A4 is riant; er zullen maar weinig mensen door hun lengte ongemakkelijk in deze Audi zitten. Over de achterbank minder positieve berichten: daar valt de ruimte gewoon tegen. Concurrenten als de BMW 3-serie en de Mercedes C tonen zich wat dat betreft ook weinig genereus; net als bij de A4 is die beperkte ruimte achterin te wijten aan de langs geplaatste motoren. De kofferruimte van de A4 is ten opzichte van zijn voorganger flink toegenomen: hij kan nu zonder blozen in het bijzijn van de concurrentie zijn klep open doen.
In de basis-A4 zit een conventionele 1,6-litermotor; geen vijf kleppen per cilinder dus, zoals in de twee 1.8's, maar gewoon ‚‚n inlaat- en ‚‚n uitlaatklep per cilinder. De 1.6 is geen uitgesproken krachtpatser, maar dat verwacht niemand van een basismodel. Wel worden de 101 paardekrachten op een prettige manier aan de aangedreven voorwielen doorgegeven: tijdens de test viel de viercilinder vooral op door zijn souplesse en zijn lage geluidsniveau. Wat echter niet wegneemt dat een paar peekaatjes extra net even wat prettiger zouden zijn. Die kracht is makkelijk te vinden door een ander type A4 te bestellen, want Audi heeft voor zijn (nu nog) kleinste model vermogens tot ruim 170 pk in de aanbieding.

Hoogstaande techniek
Naast onafhankelijke achterwielophanging beschikt de A4 over een zeer fraai geconstrueerde voorwielophanging met dubbele lichtgewicht draagarmen: een constructie die nauw verwant is aan die van de grote A8. De A4 heeft met name door die vooras een bijna perfect weggedrag. In rechte lijn is er niets dat de A4 van zijn koers af brengt en in bochten is dat nauwelijks anders. Het is normaal gesproken ronduit gevaarlijk om tijdens een 'snel klaverblaadje' op de rem te gaan staan, maar mede dank zij het ABS kan het met de A4; die laat op geen enkele manier merken dat je domme dingen doet. Hij schuift noch over zijn voorwielen, noch over zijn achterwielen. Het is met een keurige sedan als deze A4 misschien ongepast, maar je kunt er ongehoord mee gooien en smijten. En je moet wel heel ver gaan, wil je hem tot een over- of onderstuurreactie bewegen. Neem van ons aan dat dat moeite kost, want de A4 is zo neutraal als Zwitserland. Je voelt dat er grote reserves in het onderstel schuilen en dat moet ook wel in verband met de al eerder aangehaalde sterkere motoren. Kort gezegd: grote klasse.
De A4 is een mooie auto. De proporties zijn goed en gelukkig heeft Audi niet de fout gemaakt de A4 op te kleine wielen te zetten. Zelfs de basis A4 staat op forse 15-inch wielen, wat een stevig steentje aan zijn robuuste uitstraling bijdraagt. Ook fraai: de in de achterklep ge‹ntegreerde achterspoiler. De Audi A4 1.6 kan ons zeer bekoren. Hij mist wat motorische kracht en ruimte op de achterbank, maar verder is hij gezegend met alle kwaliteiten die de hele A4-reeks kenmerken en waarvan de belangrijkste Kwaliteit is. Inderdaad, met een hoofdletter.

Signalement

Merk Audi
Model A4 1.6
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 24.459

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.595 cc
Maximaal vermogen 74 kW / 101 pk bij 5.300 tpm
Maximaal koppel 140 Nm bij 3.800 tpm
Inhoud brandstoftank 62 l
Lengte / breedte / hoogte 4.479 mm / 1.733 mm / 1.415 mm
Wielbasis 2.617 mm
Massa leeg 1.170 kg
Laadvermogen 575 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 630 kg
Banden195/65VR15Prijzen
Topsnelheid 191 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,1 s (fabrieksopgave: 11,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s
Brandstofverbruik 8,0 l/100km

PRIVATE LEASE Audi A4

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum