Audi A4 1.9 TDI 110 pk (1997)

Krachtig dieselen

Audi A4 1.9 TDI 110 pk
Steeds meer merken volgen de nieuwe trend naar krachtiger diesels in de middenklasse. Audi brengt met de 110 pk sterke TDI-motor een krachtige topversie op de markt en AutoWeek was er natuurlijk als de kippen bij om hem te testen.

Het voor deze test uitverkoren model is de duurste diesel in de range, met een prijs van ruim 61 mille. Audi biedt geen keuze uit verschillende uitrustingen; wie meer luxe wil, kruist zijn wensen aan in het accessoireboekje.
Voor de ontwikkeling van de snelle dieselvariant heeft Audi de bestaande direct ingespoten 1,9-liter TDI-motor als uitgangspunt genomen. De vierpitter kreeg voor zijn vermogende taak een nieuwe turbo aangemeten. Deze heeft een verstelbare geometrie, wat we al eerder tegenkwamen bij de Fiat Croma en de Renault Espace. Het nieuwtje van Audi is de elektronische regeling van de aanstroming van de uitlaatgasturbine. Voor de techneuten onder u: dat maakt het mogelijk om onder alle belastingen een optimale aanstromingshoek van de uitlaatgassen op het schoepenrad te realiseren, met als resultaat een laaddruk die naar behoefte soepel varieert tussen de 1 en 2 bar. Daarnaast wordt er een andere inspuitpomp toegepast, zijn nieuwe verstuivers ontwikkeld en heeft de motor een krachtiger computer gekregen. Dit resulteert in een maximum vermogen van 110 pk en een prachtig koppelverloop. Het maximum van 225 Nm wordt al bereikt bij het ongekend lage toerental van 1700 en vastgehouden tot 3000 tpm.
Met een dergelijk vermogen en koppel komt deze TDI lekker vlot vooruit. Bij bijna alle toerentallen is er bij het intrappen van het gaspedaal meteen een duidelijk voelbare reactie. De Audi beschikt onderin over behoorlijk wat fut. Vanaf 1000 toeren is de trekkracht al voelbaar en bij 1500 is de beer echt los. In 12,3 seconden wordt de 100 km/h bereikt en de tussensprintjes van 80 naar 120 km/h zijn in de vierde en vijfde versnelling in respectievelijk 10,0 en 12,1 seconden achter de rug.
De direct ingespoten Audi is onder alle omstandigheden enorm zuinig. Elke 18,3 kilometer nam de A4 een litertje diesel tot zich. Tijdens een rustige rit kwam hij zelfs tot 1:20,8.

Kort voorgloeien

De motor hoeft maar kort te worden voorgegloeid. De koude start levert natuurlijk het een en ander aan kabaal op, maar na een paar honderd meter klinkt hij al heel beschaafd. Echt herrie maakt hij pas als je het onderste uit de kan haalt. Tot zo"n 3000 toeren is hij op het gehoor aangenaam stil; dat toerental komt in de vijfde versnelling overeen met zo"n 140 km/h. Daarbij maakt hij een diep brommend geluid. De Audi is overigens verre van lawaaiig, maar liet wel een vermoeiende brom horen bij 2700 toeren, hetgeen in vijf overeenkomt met de veel gereden snelheid van net boven de 120 km/h.
Onder normale omstandigheden gaat deze middenklasser licht onderstuurd de hoek om. Als je fors gas geeft in een krappe bocht, confronteert de Audi je met een fors onderstuur. De besturing kenmerkt zich door een lichte vaagheid rond de middenstand. De Audi is behoorlijk comfortabel afgeveerd, maar het kan beter. Dat komt mede door het nadeinen van de Audi- neus na het passeren van hobbel of kuil. Het schakelen gaat nauwkeurig, licht en trefzeker. Het koppelingspedaal vergt behoorlijk wat spierkracht. Het remsysteem stelt je niet voor verrassingen, al greep het ABS vrij vroeg in.
Van binnen is de A4 een toonbeeld van zakelijkheid en dat past eigenlijk wel bij het solide gevoel dat hij je geeft. Zwarttinten overheersen en de ongetwijfeld uiterst degelijke materialen doen totaal geen gevoel van luxe bij je opkomen. Een lichter interieur maakt het wat minder somber, maar luxere bekledingsmaterialen vergen een extra investering. Het meubilair zit best goed, al is het wat hard en vlak. Bovendien zouden we graag een lendesteun voor de bestuurder zien.
De commandocentrale toont weinig verrassingen. De meeste bedieningsorganen zitten daar waar je ze verwacht. Wat minder handig vinden we de extra stengel links voor het inschakelen van de verlichting. Met een dikke winterjas aan open je ongewild en zeker niet gepland een portierruit, zo bleek ons. Oppassen dus. Bergruimte heeft hij genoeg.
Op de achterbank heb je zo"n vijf centimeter ruimte tussen je knieën en de rugleuning van de voorstoel. Een 1,80 meter lang persoon zit met z"n hoofd tegen het dak. Audi gebruikt mooi buiten de kofferruimte vallende scharnieren. Een in delen neerklapbare achterbank is mogelijk, maar kost ruim f 1100 extra. Kortom: deze A4 is een superzuinige en oerdegelijke turbodiesel.

Signalement

Merk Audi
Model A4 1.9 TDI 110pk
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 28.997

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 81 kW / 110 pk bij 4.150 tpm
Maximaal koppel 225 Nm bij 1.700 tpm
Inhoud brandstoftank 62 l
Lengte / breedte / hoogte 4.479 mm / 1.733 mm / 1.415 mm
Wielbasis 2.617 mm
Massa leeg 1.240 kg
Laadvermogen 550 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 650 kg
Banden195/65VR15Prijzen
Topsnelheid 196 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,3 s (fabrieksopgave: 11,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,0 s / 12,1 s
Brandstofverbruik 5,3 l/100km

PRIVATE LEASE Audi A4

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum