Peugeot 205 - Reportage

205: nog steeds een verdraaid nummertje

Peugeot 205 geschiedenis
AutoWeek 13 2019
AutoWeek 13 2019

Je leest het in AutoWeek 13 2019

De nieuwe Peugeot 208 staat te trappelen om de weg te veroveren. Onlangs beleefde hij in Genève zijn werelddebuut, wij reden er heen in zijn ongetwijfeld meest illustere voorganger: de 205, waarmee Peugeot zich in dit segment oppermachtig maakte. Daarbij werd duidelijk: die 208 moet wel verdraaid goed zijn om zijn overgrootvader te benaderen.

Un sacré numero: de reclamekreet in Frankrijk van de Peugeot 205 in de jaren 80 was dubbelzinnig, want sacré betekent volgens het woordenboek ‘heilig’, maar in straattaal, zoiets als ‘verdraaid’. Dat was niet alleen mooie marketingpraat, want in de eerste helft van dat decennium was Peugeot op sterven na dood. Wat het merk meer dan nodig had, was een succesnummer, een sacré numero, en dat werd de 205. In Nederland luidde de kreet overigens ‘een sterk nummer’.

We zijn inmiddels 35 jaar verder en het feit dat je nog steeds een 205 in het verkeer kunt zien zonder dat deze echt opvalt, zegt alles over het geheim van het ongelofelijke succes van de Deux Cent Cinq. Weinig ontwerpen uit de historie van de automobiel zijn zo tijdloos gebleken (en gebleven) als de 104-opvolger die in 1983 het levenslicht zag en tot 1998 in productie bleef.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Peugeot

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.