Nieuwe Kia Carens geschetst

MPV blijft volop in trek

Kia Carens

Kia trekt de in 2018 naar het archief verwezen modelnaam Carens uit de mottenballen en plakt hem op een speciaal voor de Indiase markt ontwikkeld model met sterke MPV-trekjes. Het is het zoveelste bewijsstuk dat MPV's buiten de Europese landsgrenzen nog volop aandacht genieten.

Op de Europese markt is de MPV bijna volledig verdrongen door SUV's en cross-overs, maar daarbuiten blijft het concept van de praktische ruimtereus populair. Met name in Aziatische landen lanceren onder meer Toyota, Suzuki, Mitsubishi en Hyundai  de ene na de andere nieuwe of herziene MPV. Kia heeft ook een nieuwe MPV-achtige klaar staan, al heeft het merk voor de jongste Carens slechts één afzetmarkt in het vizier: India. Hij beleeft 16 december zijn publieksdebuut.

De nieuwe Kia Carens wordt een met SUV-invloeden gelardeerd model dat net als de EV6 volgens Kia's Opposites United-designfilosofie is getekend. De Carens krijgt een eigenwijs front met over twee lagen uitgesmeerde verlichting. Hoog op de neus vinden we de leddagrijverlichting, een verdieping eronder zitten de daadwerkelijke koplampen. Achterop krijgt de nieuwe Carens boemerangvormige en met elkaar verbonden lichtunits. De Carens krijgt een rondlopend dashboard met daarin ogenschijnlijk displays die in een zwart paneel zijn ondergebracht. Kia spreekt al van een 10,25-inch infotainmentscherm dat in het midden van het dashboard een plekje krijgt.

Kia Carens

Kia Carens

Kia leverde in Nederland tussen 2000 en 2018 drie generaties Carens en zette in die periode ruim 12.000 exemplaren op kenteken. In 2003 beleefde het model zijn beste verkoopjaar, in dat jaar vonden 1.617 exemplaren een Nederlandse eigenaar. De laatste generatie Carens verscheen in 2012 ten tonele en verdween in 2018 van de internationale markt.

Hoewel je in Nederland nog MPV's en MPV-achtige modellen kunt kopen wordt de spoeling steeds dunner. Zou de MPV op grotere schaal terug moeten keren naar onze markt? We zijn benieuwd naar jullie meningen. 

Lezersreacties (10) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.