Nieuwe Kia Carens: terug naar MPV-land

Echte MPV of cross-overderivaat?

Kia Carens teaser

Kia stoft de modelnaam Carens af voor een nieuwe compacte MPV. De in 2018 van de markt verdwenen Carens wordt opgevolgd door een geheel nieuw model dat nog deze maand zijn debuut maakt.

MPV's en vooral middelgrote exemplaren zijn in Europa op sterven na dood, maar elders in de wereld besteden autofabrikanten nog wel aandacht aan het segment van deze slimme ruimtewonders. Kia komt zo'n drie jaar nadat het de derde generatie Carens van de internationale automarkt haalde derhalve gewoon met een nieuwe generatie. Op 16 december beleeft de nieuwe vierde generatie van de MPV zijn debuut, maar er is een belangrijke 'maar' aan verbonden.

Vooralsnog lijkt het er namelijk sterk op dat de nieuwe Kia Carens alleen voor de Indiase automarkt bestemd is. De Indiase tak van Kia deelt een teaservideo waarin het de komst van de nieuwe MPV aankondigt. In die video zijn flarden van de nieuwe Carens te zien en vangen we ook een glimp op van het silhouet en de verlichting van de auto. De nieuwe Carens krijgt led-dagrijverlichting die zich zijwaarts vertakt en achterlichten die middels een ledstrip met elkaar verbonden zijn. Daarnaast lijkt de auto enige cross-overinvloeden te krijgen en doet de vormgeving van het achterlicht enigszins denken aan de wijze waarop deze lichtunit bij de hier niet leverbare Seltos is vormgegeven.

Dat doet vermoeden dat de nieuwe Carens een ruimere afgeleide wordt van die cross-over. Mogelijk maakt Kia van de nieuwe Carens een zevenzitsvariant van de Seltos, maar het is nog te vroeg om daar daadwerkelijk van uit te gaan. In Nederland verkocht Kia tussen 2000 en 2018 verspreid over drie generaties Carens ruim 12.000 exemplaren van het model. In 2003 beleefde de auto zijn topjaar, toen werden er in Nederland 1.617 exemplaren van verkocht. De laatste generatie Carens werd in 2012 gepresenteerd en verdween in 2018 van de internationale markt.

Video

Lezersreacties (7) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.