Kia Carens sleept vijf EuroNCAP-sterren binnen

Kia Carens NCAP 2013
Vanochtend zagen we het Chinese Qoros al vijf EuroNCAP-sterren scoren. Ook de Koreanen krijgen de handen op elkaar, de Carens weet namelijk eveneens de topscore te behalen.

Standaard beschikt Kia's ruimtewonder over ESP, zij-airbags en een snelheidsbegrenzer. Goed, dat helpt je natuurlijk niet direct aan perfecte resultaten, maar de Carens weet het toch te presteren.

Z'n totaalscore is opgebouwd uit vier onderdelen: inzittendenbescherming, bescherming voor kinderen en voetgangersbescherming en veiligheidssystemen. Die eerste weegt voor 50 procent bij in de totaalscore, en de Koreaan weet hier een score van 94 procent te behalen. Zelfs bij de zijwaartse botsing met een paal wist de Carens goed te presteren, alleen de borstregio is hier 'marginaal beschermd'.

Minstens zo belangrijk is de veiligheid van kinderen achterin. Op dit onderdeel, dat voor 20 procent meeweegt in de eindscore, noteert de Kia 76 procent. Bij de zijwaartse botsing liet-ie echter wat steekjes vallen, de dummy die als driejarig kind fungeert, bleef niet geheel binnen de grenzen van de beschermende 'kooi'.

Wat voetgangersveiligheid betreft scoort de Carens 64 procent. De benen van voetgangers zijn maximaal 'beschermd', voor zover daar sprake van is. Het hoofd zou echter een flinke tik van de raamstijlen kunnen krijgen. Op het gebied van de veiligheidssystemen scoort de Kia een zeer respectabele 81 procent.

Lezersreacties (3) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.