Elektrische Volvo EX30 is bijna klaar voor debuut

Vol gerecycled materiaal

Volvo EX30
Volvo EX30Volvo EX30Volvo EX30Volvo EX30Volvo EX30Volvo EX30Volvo EX30 teaserVolvo EX30 patentVolvo EX30 patentVolvo EX30 patent

In de markt voor een elektrische Volvo, maar is de XC40 of C40 je toch te groot? Wacht dan nog heel even. Op 7 juni trekt Volvo het doek van een nieuwe elektrische cross-over die nog een maatje kleiner is dan dat tweetal. Die elektrische Volvo EX30 weet zichzelf weer in de kijker de rijden.

AutoWeek kon je de Volvo EX30 eerder deze maand al vanuit alle hoeken op patentbeeld laten zien en Volvo zelf geeft in de aanloop naar de introductie van het model mondjesmaat ook zelf meer informatie vrij. Ditmaal belicht het merk de 'lage CO2-voetafdruk' van zijn op stapel staande elektrische instapmodel. Daarbij geeft Volvo beelden vrij van het interieur en op één van de platen is de EX30 zelf te zien.

Volvo EX30 patent

Volvo EX30 op patentbeeld.

De Zweden melden trots dat de EX30 de laagste CO2-voetafdruk heeft van alle Volvo's tot nu toe. Volgens het merk gaat de productie- en levenscyclus van de EX30 bij in totaal 200.000 gereden kilometers gepaard met een CO2-emissie van 'minder dan 30 ton'. Dat is 25 procent minder ten opzichte van de elektrische XC40 en C40. De genoemde tonnen CO2 komen natuurlijk niet uit de uitlaat, maar komen onder meer vrij bij de productie. In de EX30 past Volvo naar eigen zeggen minder staal en aluminium toe en is een groter deel van het toegepaste materiaal gerecycled. Zo is 17 procent van het gebruikte staal en grofweg de kwart van het in de EX30 toegepaste aluminium gerecycled. Daarnaast zegt Volvo in het interieur minder onderdelen toe te passen, doordat het functies samenbrengt in één onderdeel. Reken op een scherm waarin de bediening van vrijwel alle functies is ondergebracht. Van alle in de EX30 toegepaste kunststoffen - denk daarbij ook aan de bumpers - is zo'n 17 procent gerecycled.

Volvo EX30

Volvo EX30.

Welke materialen vind je ín de EX30? Volgens Volvo onder meer denim, vlas en een wolmix. Volvo laat alvast beelden zien van toegepaste materialen en geeft onder meer een foto vrij waarop een deel van het dashboard al is te zien. Daarin heeft de fabrikant een semi-duistere EX30 geplaatst en dat levert interessant kijkvoer op.

Volvo's nieuwe meest compacte elektrische auto staat op het door Geely ontwikkelde SEA-platform die het model deelt met onder meer de Smart #1, #3 en Zeekr X. Reken op onder meer een 66-kWh accupakket en 272 pk en 428 pk sterke elektrische aandrijflijnen. De Smart #1 noteert een actieradius van maximaal 440 kilometer. Iets degelijks verwachten we voor de Volvo EX30. Op 7 juni is de onthulling en op diezelfde dag gaan de Nederlandse orderboeken open.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (75)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens