Diesel bijna even duur als benzine

Net iets meer dan 3 cent verschil

Auto bij benzinestation Haan Euro95 Blue One Diesel

Slecht nieuws voor dieselrijders: je bent voor een liter diesel inmiddels bijna hetzelfde kwijt als voor een liter benzine. Vrijdag bedraagt het verschil in de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs nog slechts 3,3 eurocent.

Het scheelt niet veel meer of je bent voor een liter diesel net zoveel kwijt als voor een liter benzine. Uit cijfers van UnitedConsumers blijkt dat de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor diesel vrijdag €2,156 is, voor benzine is dat €2,189. Een verschil van nog maar 3,3 cent. In één klap is het verschil met maar liefst 4,7 cent geslonken. De GLA-prijs van benzine is gelijk aan die van donderdag, terwijl diesel 4,7 cent duurder is geworden.

Als de dieselprijs zo blijft stijgen, is de brandstof binnen de kortste keren zelfs duurder dan benzine. Begin deze maand was het verschil nog ruim 8 cent, in mei ging het zelfs nog om 27 cent, toen het verschil tegen de verwachtingen van experts in juist weer flink toenam. Het is een doorn in het oog voor dieselrijders, want voor een zelfontsteker ligt de mrb immers flink hoger dan voor een vergelijkbare benzineauto. Het omslagpunt, waarbij een dieselauto rijden goedkoper is, komt alsmaar hoger te liggen en is binnenkort mogelijk zelfs geheel verdwenen.

Dat de dieselprijs zo stijgt, heeft onder meer te maken met tekorten. Bloomberg meldt dat het tekort voor Europa richting de 1,5 miljoen vaten per dag gaat. Dat heeft volgens het International Energy Agency (IEA) niet alleen te maken met minder import uit Rusland, maar ook omdat olieproducten meer worden aangesproken als alternatief voor het momenteel peperdure gas.

Lezersreacties (101) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.