Brandstofprijzen blijven dalen

'Daling had groter kunnen zijn'

Tanken (foto ANP)

Vergeleken met twee jaar geleden is het nog altijd huilen aan de pomp, maar de brandstofprijzen dalen alweer een poosje. De kans is vrij aanzienlijk dat de daling nog wel even doorzet.

Lokaal kun je goedkoper uit zijn, maar de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine staat nu op €2,33 en voor diesel op €2,18. Dat is aardig wat lager dan vorige maand, toen was dat nog respectievelijk €2,50 en €2,33. Dat blijkt uit gegevens van consumentencollectief United Consumers. De dalende olieprijs is de reden voor de lagere benzineprijzen: de prijs van een vat olie daalt al enige tijd als gevolg van angst voor een nieuwe recessie.

Als de economie niet meer groeit, daalt de vraag naar olie. De markt verwacht een lagere vraag en dat drukt nu op de prijs. De kans op een recessie wordt steeds groter. Door de hoge inflatie hebben consumenten naar verwachting minder te besteden en dat drukt de economie. Verdere prijsdalingen van olie zijn dan ook niet uit te sluiten.

Dure dollar een probleem

De dalende olieprijs is maar deels te merken aan de pomp, vooral vanwege de zwakke euro ten opzichte van de dollar.  "De daling had nog groter kunnen zijn als de dollar niet zo duur was geworden. Door de dure dollar moeten we meer euro’s betalen voor de olie en dat neemt een deel van de prijsverlaging weg’’, aldus Paul van Selms, directeur van United Consumers. Daarnaast bepaalt de olieprijs maar een klein deel van de benzineprijs. "Meer dan de helft bestaat uit belasting en accijns. En die zijn nu wel tijdelijk verlaagd, maar of dat zo blijft na 1 januari is onzeker. De overheid kan het geld ook goed gebruiken’’, aldus Van Selms.

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.