Volvo V40 1.8 Europa (2000)

Volvo V40

UitvoeringV40 1.8 Europa
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2002

Deze Volvo V40 in de Europa uitvoering werd overgenomen van een collega. Ik kende voordien Volvo vooral van de hoekige en wat gedateerde modellen, maar de tegenwoordige Volvo’s zijn dat allerminst en zo ook de V40.

In de tijd dat ik zelf met de V40 heb gereden is gebleken dat het een probleemloze en veilige auto is. Naast de normale slijtage aan banden – en navernante vervanging - was er bij onderhoudsbeurten nooit iets ongebruikelijks aan de hand.

In het begin was het even wennen aan de lengte van de auto, ik was namelijk een Ford Focus gewend, maar dat ging redelijk snel. Het onderstel van de auto is redelijk comfortabel en komt betrouwbaar over. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de auto meer aan kan in bochten dan dat ikzelf zou doen/durven.

De uitrusting van de auto is in deze uitvoering behoorlijk op peil. Het was mijn eerste kennismaking met cruise-control en sindsdien vind ik het een onmisbare accessoire, die zeker ook in mijn toekomstige auto’s gemonteerd dient te worden. Het aantal opbergvakjes is beperkt, een groot gemis is een bekerhouder voorin, waardoor het niet altijd even makkelijk is om onderweg wat bekertjes drinken bij je te hebben.

Voor een gezin met drie kinderen is dit een ruime auto, waarbij ook nog voldoende bagage vervoerd kan worden. De neerklappende achterbank maakt het mogelijk om ook de grotere inkopen bij Ikea mee te kunnen nemen. Dan moeten wel telkens de hoofdsteunen worden afgehaald en los in de auto gelegd, jammer dat daarvoor geen oplossing is bedacht.

Ik heb met plezier in de Volvo gereden, maar ben nu overgestapt op een MPV. De veelzijdigheid daarvan sprak mij wat meer aan dan weer een nieuwe station uitvoering.

Bij overname was de zonneklep aan de berijderskant half los, dat bleek middels een nieuwe schroef evenvoudig te verhelpen. De voorste banden waren nogal versleten waardoor de auto bij hogere snelheden behoorlijk trilde, na vervanging en opnieuw uitlijnen was het weggedrag een stuk beter.

Na de laatste onderhoudsbeurt begon de motor wat meer bromgeluiden ten gehore te brengen. Niet dat prestaties achteruit gingen, alleen de motor was wat nadrukkelijker hoorbaar, maar na 120.000 km is zoiets aanvaardbaar.