Volvo V40 1.8 (2001)

autoreview

Volvo V40 1.8 (2001)

Signalement

UitvoeringV40 1.8
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf157.000 km
KM-stand laatst244.270 km
Lezerswaardering: 85%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Perfecte auto voor gezin &minder saai dan je denkt

 • 191.000 km

De V40 is een heel prettig apparaat. Er piept wel eens wat in het interieur, en de deurgrepen zijn zwak (die gaan loszitten). Hij rijdt eigenlijk gewoon heel erg goed. Motorisch geeft de 1.8 geen krimp, ook niet op LPG.

LPG
Na aanschaf was ik toch wel enthousiast over de kwaliteiten van deze auto want bij 167000km hebben we een LPG-installatie laten inbouwen gezien de geschatte kilometers. Ik had uitgerekend ook met vrij weinig kilometers binnen 2½ jaar goedkoper te rijden. En misschien marginaal LPG is ook wat schoner (minder fijnstof en minder CO2 dan benzine, wel iets meer NOx) en aangezien we midden in de stad wonen speelde dat ook mee. Met diesel heb ik helemaal niks.

Die installatie (gedaan door Mesman in Son bij Eindhoven) heeft een klepsmeersysteem. Dat is handig omdat je de kleppen ermee schijnt te sparen. De LPG-installatie (Vogels VGi sequential LPG injectie) werkt probleemloos. Inmiddels zijn we er wel achter dat dit motorblok geen hydraulische klepstoters heeft, dus kleppen stellen zal ooit aan de orde komen.
Bij het eerste onderhoud meldde mij de garage dat het hydraulisch was maar dat komt doordat het model voor de facelift dat wel had. Inmiddels is er duidelijkheid (zie hieronder). Daarmee is dit niet meer de ideale LPG-auto, maar het is een minimaal smetje want hij loopt perfect op gas, verschil met rijden op benzine is niet te merken. En het stelinterval is behoorlijk groot.

De LPG-vulopening past achter de benzineklep. Er zit zo geen aan de buitenkant zichtbaar gat in de carrosserie. Net ietsje mooier.

Onderhoud
De V40 was door de vorige eigenaar behoorlijk goed onderhouden met uitgebreide onderhoudshistorie over de afgelopen ± 5 jaar. Met een klein hiaat van de eigenaar voor haar die wat zuiniger lijkt te zijn geweest. Bezuinigen op onderhoud doe ik niet aan. Gekocht voor €2000 met recente grote beurt en relatief verse distributieriem, ook het verhaal waarom hij weg moest (kinderen de deur uit, liever geen station meer) klonk goed..

Gezinnetjes
De V40 is bedacht met het oog op gezinnetjes met kinderen, want achterin zit je een stuk minder ruim. Door de bolle vorm minder handig en ruim. Het is weliswaar een station, maar er paste in de Citroën BX (u leest het goed) een bankje dat ik met geen mogelijkheid in de V40 wist te krijgen.

Kwaliteit
Aan bepaalde punten zie je dat er niet bezuinigd is. Zoals het dashboard (stevige knoppen die je niet zomaar gesloopt krijgt), of de motorkap die na openen met een gasveer blijft openstaan. Ook de achterklep heeft ze, je hoeft die dus alleen maar rustig dicht te laten vallen i.p.v. zelf dichtslaan. Ook aan de portieren, de geluidsisolatie, maar zelfs aan de olievuldop merk je dat de bouwkwaliteit goed is.

Zwakke punten
Zwakke punten zijn er ook:
* Water/vocht onder het reservewiel.
* Achterklep een keer muurvast door loszittend stuk rubber uit het slot dat klem zat.
* Harde plastic onderdelen in de deuren rammelen en gaan loszitten.
* Volgens het dashboard doet één van de zij-airbags het niet meer. Dat ligt aan de bedrading.
* Na 15000 km ging de auto niet meer automatisch op slot, dat moest opeens handmatig met de sleutel. Een beetje smeren en handmatig open en dicht doen loste dit op.
* Afstandsbediening centrale vergrendeling valt langzaam uit elkaar. Heel zwak/goedkoop ding, maar vervanging is belachelijk duur.
* Volvo-dopje in het midden van de velg heeft op één velg losgelaten en ligt waarschijnlijk ergens in Frankrijk in de berm.

Verbruik
Op benzine is een verbruik van 1 op 13 te halen als je niet te veel korte stukjes rijdt. Op LPG is dat 1 op 10 à 10,5. Je start op benzine dus daarvan heb je ook een beetje verbruik.

Motorblok
Het blok in deze 1.8 is een Volvo 4-cilinder van 1783cc met 122pk en 16 kleppen. Doet het goed op LPG (zie ook andere reviews). Daarnaast bestaat ook de 1.8i met directe injectie, de GDI van Mitsubishi met 1834cc. Meer storingen en meer fijnstof, want directe injectie. De 'affabriek' geleverde bi-fuel heeft ook de 1783cc, ook met 16 kleppen en dan max. 120pk vanwege LPG dus in principe hetzelfde blok als deze. Maar geen idee of de kleppen ook gelijk zijn.

Onderhoud, APK, uitlijnen, remmen en banden

 • 191.295 km

Auto rijden kost geld. Om door de APK te komen met de V40 ben ik weer €1200 armer en is de auto uitgelijnd, naast erg prettig wel zo veilig.
Wat moest er naast olie en filtertjes zoal gebeuren:
* 2x remblokken en remschijven (lag in de verwachting)
* 2x nieuwe banden
* ruitenwisserbladen
* 4 bougies
en nog wat spul. Dat tikt alweer lekker aan.

Uitlijnen maakt een wereld van verschil, auto rijdt en stuurt nu veel lichter en strakker. In een van de banden bleek een spijker te hebben gezeten waardoor de bandenspanning daarvan sneller omlaag ging dan de rest. Ik kreeg met korting een nieuw type Vredestein aangeboden, daar liep ik eigenlijk altijd met een boog omheen maar gezien de prijs zal ik het eens proberen.

De vorige beurt was 1 jaar en 20.000km geleden en bleef onder de €300 dus ik mag niet klagen. Behalve slijtage geen echte storingen of defecten.

Veertje voor de versnellingspook

 • 206.000 km

Een paar maanden terug begon ik een vreemd geluidje te horen, vooral als er over hobbels heengereden werd. Ik rij er zelf niet zoveel in, dus dan valt het juist op als ik ook eens achter het stuur kruip.
Ik dus naar de garage, want aangezien deze auto qua motorgeluid vrij stil is door de goeie isolatie hoor je het extra goed als er gekke dingen gebeuren. Ik ben wel van het letten op geluidjes, al weet ik dan op zich niks van auto's.

Na een ritje met de monteur samen over een zootje drempels ("weinig geks te horen maar zet maar op de brug"), op de brug gezet en jawel er ontbrak een bepaald veertje dat de versnellingspook netjes op zijn plaats hield. Interessant want schakelen in de vijfde ging ook al een tijdje niet meer zo soepel.
Er werd een veertje besteld, dat moest bij de Volvo-dealer gebeuren en ik zou gebeld worden.

Toen het veertje eenmaal binnen was mocht ik weer langskomen, het was wel lachen want het was de drukke tijd van het verwisselen van de winterbanden. Mensen lieten duidelijk versleten zomerbanden weer doodleuk onder de auto zetten, in het kader van de veiligheid zeg maar.

Ook was het een beetje vaag hoe het veertje nu eigenlijk in de auto paste. Naar verluidt had de Volvo-dealer nog beweerd dat er helemaal geen veertje zat, wat de documentatie overigens duidelijk weersprak.

Uiteindelijk (monteur was toch met drie dingen tegelijk bezig) ben ik zelf maar aan het puzzelen geslagen en heb ik het veertje er in gekregen. De monteur kon er wel om lachen dat ik daar met mijn (inmiddels) ranzige smeerklauwen stond te klooien, maar het was gelukt. Ik hoefde alleen het materiaal af te rekenen (tien euro, je had het zelf met een paperclip nog kunnen vouwen), topgarage dus (Kralingen, Rotterdam). De auto rijdt weer geruisloos en schakelen gaat weer zonder gemekker.

O ja, waar het originele veertje rondhangt? Ik vrees dat die ergens op straat in iemands band is gaan prikken. Als het maar geen paard is dat hem tussen z'n hoeven heeft gekregen.

Oliepeil in de gaten houden; geen ruimtewonder

 • 208.500 km

Inmiddels zit er weer een vers gasfilter op, de auto rijdt nu 40.000km op LPG. We zitten rond het omslagpunt, waarbij ook de LPG-prijs van ± €0,55 meewerkt.

Het olieverbruik moet je wel in de gaten houden met deze benzinemotor. Elke zoveel duizend km mag er een litertje bij.

Als je met zijn vieren met een paar tentjes op pad gaat merk je wederom dat de V40 voor een stationwagen geen ruimtewonder is. Het ligt voor een deel aan de wielkasten, die eisen veel ruimte op, maar vooral aan de bolle vorm van de achterin. Dat is toch wel een gevalletje "vorm boven functie". Maar je moet er wel tegenaan kijken natuurlijk, dus ik neem het ze niet kwalijk. Groter is ook weer zwaarder en deze houdt het op kenteken op 1305kg.

Iedereen wil hem opeens hebben; 20.000 km-beurt; d

 • 212.400 km

Deze auto lijkt steeds beter te worden.. in die zin, alles loopt gesmeerd, hij rijdt en schakelt goed en er gaat niks kapot.

Behalve.. het slot van het portier linksvoor dat niet meer op slot wilde. Jawel, deze auto heeft dagenlang 's nachts niet op slot gestaan, maar wonder boven wonder had geen enkele dakloze of hooligan belangstelling om erin te overnachten, resp. ermee vandoor te gaan of de boel leeg te roven.

Wie er wel belangstelling voor hadden waren maar liefst twee mensen die (op twee verschillende dagen) bij het tanken vroegen of hij te koop was. Het idee was om hem mee te nemen naar Turkije, waar LPG populair schijnt te zijn. Alles is te koop, maar met de prijs waren ze minder gul. Deze auto ken ik, hij is goed onderhouden en betrouwbaar en waar lever ik hem voor in? Leuk hoor, zo'n bod van €1200 maar ook voor €2000 krijg ik er echt niks beters voor terug. Krassen hier en daar, die dit V40je ondertussen wel heeft, interesseren me dan niks.

De 20.000 km-beurt leverde verder niks bijzonders op, meteen maar een APK-tje erbij gedaan en jawel één lampje met een fout lichtbeeld. Ook heeft mijn vrouw bij het parkeren nog een reflectortje half gesloopt en de bumper wat extra versierd met krassen. Daar gaat weer een paar honderd euro inruilwaarde, zal ik maar zeggen.

Het wordt steeds duidelijker.. Oprijden dus. :)

Olieverbruik.. valt op zich nog mee

 • 218.600 km

Inmiddels is de laatste beurt ongeveer 6000km geleden, maar het oliepeil begon alweer aardig richting de min te kruipen. Iets minder dan een liter erbij gegooid. De peilstok is trouwens ook een beetje krom, daar mag wel eens een nieuwe in.
Ik zou het systematischer moeten meten. Een liter motorolie de lucht in sturen op elke 5000~6000km is gezien de kilometerstand nog niet zo veel maar wel iets om in de gaten te houden.

Inmiddels ben ik ook net wat anders gaan rijden, wat vaker terugschakelen om de motor niet te hard laten werken op lage toeren.
Het plan om zwaardere/sterkere veren te laten plaatsen (achter) i.v.m. de gastank heb ik laten varen, na het laatste onderhoud is alles weer helemaal strak, er deint niets na en de vering is niet week.

Volgens de monteur is de auto ook van de onderkant nog erg goed, de roest aan de uitlaat is puur oppervlakkig.

LPG computerstorinkje?

 • 220.900 km

Ik heb het vermoeden dat het computertje van de LPG-installatie een beetje in de war is. Met een driekwart volle LPG-tank ging hij opeens over op benzine. Ik heb hem weer teruggezet en het probleem deed zich niet meer voor. Eens kijken of hij dat weer gaat doen.
Ook klopt de weergave van hoeveel gas er nog in de tank zit niet altijd meer met hoeveel er werkelijk nog in zit. Dit is het eerste kleine fratsje dat ik in 2½ jaar heb met de (al even terugverdiende) installatie, dus ik mag niet klagen.

Op weg naar de magische 222.222 kilometer

 • 220.010 km

Het hierboven gemelde schijnbare LPG-storinkje heeft zich niet meer voorgedaan, ik had me voorgenomen het nog even aan te zien voor ik hem laat uitlezen.. aangezien de inbouwer >100km verderop zit.

Verder zijn we op weg naar de magische 222.222km-grens. Het enige geheim is tijdig onderhoud en het checken en bijvullen van de essentiële vloeistoffen. Nog geen tekenen dat dure/belangrijke onderdelen als koppeling, versnellingsbak, uitlaat enz. het binnenkort gaan begeven.

Wel moeten we iets gaan doen aan het (beetje) water onderin de bak voor het reservewiel (waar nu de LPG-tank zit). Mogelijk moet er een gaatje geboord worden om dit weg te laten lopen en moeten rubbers en sluitingen worden vernieuwd om dit mooi droog te houden.

Laatste (minimale) klacht voor nu, het lijkt alsof de ontwaseming wat minder vlot en makkelijk gaat dan voorheen. Om binnenkant voorruit vochtvrij te maken/houden heb ik nu eigenlijk altijd de airco nodig. Maar misschien ligt dat puur aan de winter (als het die naam mag hebben) en aan de vier mensen in de auto.

Gasfiltertje vervangen, alles loopt op rolletjes

 • 227.800 km

Computer van de LPG-installatie uitgelezen maar geen enkele foutmelding. Het verbruik wijkt niet af, geen gekke geluiden en de motor loopt goed.
Gasfilter vervangen wegens alweer 20.000 km gelopen.
Toch valt het aantal kilometers per jaar erg mee, Besparing t.o.v. benzine is enkele honderden euro's, niet slecht maar daar hoef je het nauwelijks voor te doen.

Ruitenwisser + vreemd geluidje bij het remmen

 • 230.170 km

De auto is zo ongeveer aan de 230kkm-beurt toe, volgens het Volvo-boekje. Inmiddels is er ook wel wat aan vervanging/reparatie toe, vermoed ik:

* de banden zijn aardig aan het slijten
* als de motorkap open/dicht gaat sleept de rand van de kap tegen de ruitenwisser aan
* bij het remmen op de snelweg een vreemd suizend geluid gehoord, alsof er opeens een harde wind staat. Eerst dacht ik dat het de trein was die net langsreed, maar nee. Doet zich niet altijd voor. De auto remt verder goed.
We gaat het zien, grote beurt komt eraan dus ik hou alvast rekening met een financiële tegenvaller.
LPG-systeem loopt sinds vervanging filtertje weer vlekkeloos trouwens.

Accu leeg en grote beurt

 • 231.100 km

Helaas had op een avond "iemand" het (stads)licht aan laten staan, vervolgens twee dagen de auto niet gebruikt en u raadt het al, geen beweging in te krijgen. Nog onhandiger was dat we per ongeluk het abonnement op de pechhulp hadden laten verlopen. De tijd gaat blijkbaar wat snel.

Een vriend kwam in het weekend langs met een startkabeltje waarna we voor een groot mysterie stonden. Er gebeurde niks, behalve de raarste geluiden alsof ook de startmotor op sterven lag.. dus wat zou er met de auto nog meer aan de hand kunnen zijn?
Uiteraard werd ook even met de vinger naar de LPG-installatie gewezen, want daar heb je maar ellende van. Maar om een lang verhaal kort te maken, het bleek uiteindelijk aan... de startkabel te liggen. Een ander exemplaar en de auto startte in twee seconden.

Vervolgens was volgens het boekje de V40 toe aan een grote beurt, incl. olie, filters, bougies e.d. Onderhoud was sowieso wel nodig want de rem linksachter begon wat aan te slepen. Een vreemd stormachtig geluid trok dan door de hele auto bij flink remmen. Ook begon het brandstofverbruik op te lopen en dat is altijd verdacht, want als de zomer eraan komt moet het juist dalen.
De diagnose: gare remblokken en nog wat kleine dingetjes, waaronder het hele ruitenwissermechanisme dat (2x) aan het eind van zijn latijn was. Allemaal vervangen en nog wat parkeerschade gefikst. De auto rijdt weer strak en volgens de garage technisch in hele goede staat. Kosten: €700.

Anderhalf weekje later, na de auto een weekje te hebben uitgeleend, brandde een storingslampje dat duidt op een probleem met de katalysator. Even laten uitlezen en het was nog binnen de marges. Maar misschien dat over een tijd de katalysator aan de beurt is! Dat zou een dure grap kunnen worden. Het lampje brandt inmiddels niet meer, misschien heeft de lener de katalysator harder laten werken dan ik gewend ben?
Ook kwam bij uitlezen aan het licht dat dit motorblok weer mechanische klepstoters heeft, maar de motor loopt nog perfect. Stellen/controle wordt ook wat arbeidsintensief, helaas.

En hoe rijdt die auto eigenlijk?

 • 234.000 km

De V40 is alweer 15 jaar, en moderne auto's van een jaar of 5~0 rijden net weer iets strakker. Maar toch ga je deze auto steeds meer waarderen. Hij is namelijk erg comfortabel zonder weekheid. Als je het vergelijkt met veel nieuwere auto's die nogal hard geveerd kunnen zijn, heb je hier meer plezier van. Je kunt ook nog gewoon een drempel over zonder het onderstel te slopen of na te deinen..

Uiteraard kan de V40 qua rijden niet in de buurt komen bij de grotere Citroëns (Xantia, BX, C5 met hydropneumatische vering). Wel zorgt de goede isolatie ervoor dat je weinig last hebt van herrie van de motor. Je moet flink hard gaan om daar last van te hebben. Op de snelweg rijdt de V40 verreweg het prettigst. De motor heeft boven de 3000 toeren nog vermogen over om te versnellen, terwijl deze vanaf stilstand niet vooruit te branden is. Stoplichtsprinters moeten hier dus met een grote boog omheen lopen.

Katalysator waarschijnlijk overleden

 • 235.600 km

Lampje motorelektronica blijft branden, uitstoot is niet meer zoals het hoort. Volgens de garage is hoogstwaarschijnlijk de katalysator aan de beurt.. de uitstoot is nog net op het randje maar die moet zeer binnenkort vervangen.

Olieverbruik sterk gedaald (andere olie)

 • 236.048 km

De garage heeft bij de beurten de afgelopen paar jaar steeds 5W30 olie gebruikt. Omdat het olieverbruik toch vrij hoog was nu gevraagd 5W40 te gebruiken. Dat verbruik is nu behoorlijk gedaald, bijna 5000 km verder is weinig olie verbruikt, ongeveer een kwart op de peilstok.

Leven katalysator verlengd

 • 236.359 km

De katalysator leeft nog en mag voorlopig blijven zitten.
Het motormanagement en de LPG-installatie zijn aangepast. Nu een rijker mengsel zodat de katalysator het nog geruime tijd volhoudt.
Verder airco bijgevuld en gereinigd en nog wat rubbers onder handen genomen.
Rekening €250 incl. vervangend vervoer.

Storingsmelding weer terug..

 • 237.200 km

Het motormanagement-lampje brandde niet meer na het onderhoud maar dat is nu toch weer terug.. vervelend, misschien is de katalysator slechter dan gedacht en moet er toch een nieuwe in. "Gegokt en verloren" kun je zeggen.

Versnellingsbak (5e versnelling) begint het op te

 • 244.178 km

Op de snelweg (120~130) begon de auto een fluitend geluid te maken. Een uurtje later vloog de vijfde versnelling eruit, terug naar de 4.
Maandag hoor ik van de garage of de hele bak eruit moet of dat alleen de vijfde vervangen kan worden.

problemen koppeling / versnellingsbak

 • 244.270 km

Nadat de 5e versnelling eruit vloog op de snelweg, de auto naar de garage gebracht (niet hoger dan 4). Ze zeiden het te hebben gefikst zonder veel ingrepen, alleen de schakelbusjes waren vervangen en dat zou het moeten fiksen.
Op de terugweg bleek fluitend/gierend geluidje nog steeds aanwezig, hetzelfde dat was voorafgegaan aan de eerdere problemen. Maar even aanzien.
Twee dagen later probeerde ik op een druk kruispunt op te trekken, maar de koppeling was morsdood, geen beweging in te krijgen. Dat was fijn op een drukke tijd op een van de hoofdwegen in Rotterdam..

Met behulp van een aardige jonge gast de auto richting een garage in de buurt gerold. Deze jongen vertelde dat hij zelf een keer met pech had stilgestaan midden op de Erasmusbrug.
Koppelingscilinder bleek lek te zijn, is vervangen en de auto rijdt weer. Nu is de vraag of de eerdere garage hier een foutje heeft gemaakt.. het is wel erg toevallig. Maar zij zijn het daar niet mee eens. Er zou geen verband zijn tussen de reparatie (schakelbusjes) en de koppelingscilinder. Ik weet er niet genoeg vanaf uiteraard maar het is wel vreemd.

Volgens de monteur die de koppelingscilinder heeft vervangen is de koppeling ook slecht en wordt het tijd om uit te zien naar een andere auto. Of een nieuwe koppelingsset natuurlijk.

4,3
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  4
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens