Volvo S80 T4 Summum (2011)

autoreview

Volvo S80
Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80

Signalement

UitvoeringS80 T4 Summum
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst18.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Beleving van de Volvo S80 T4 Summum

  • 18.000 km

Aankoopdatum 31 mei 2011, inmiddels zeven maanden later staat er al meer dan 18.000 km op de teller.

Dat komt niet alleen omdat het echt een genot is om met deze auto te rijden, maar ook omdat er juist in het zomerseizoen veel gebeurt op het vlak waarin ik actief ben: de promotie van elektrisch varen.

Logisch is het te denken, dat ik dan bij een nieuwe auto eerder zou hebben gekozen voor, c.q. gewacht op de Fluance van Renault, of de Ampera van Opel, de Fisker, of toch tenminste een Prius.

Echter kijkend naar mijn rijgedrag, doemt al gauw de actieradius beperking van elektrisch rijden op. Ik rijd namelijk voornamelijk trajecten van zo’n 400 km per dag en hybride auto’s gedragen zich dan al gauw als vol brandstof auto’s.
In die setting scoort ’t energetisch ook niet om met een auto te rijden met een batterij pakket van zeg 100 kilo extra gewicht, wat nautisch gesproken eigenlijk alleen maar ballast is.

Volvo (Ford) introduceerde in de zomer van 2010 hun compacte 1.600 cc turbo motor de T4 (130 kW 178 Pk), met veelbelovende verbruikscijfers. Want al mag mijn business liggen in E-mobility, onder de streep gaat het er natuurlijk om ons verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.
Zo lag gezien ons Volvo verleden de S 80 met de T4 motor voor de hand die, als ik, of als de garage m’n bestelling veertien dagen had opgehouden, zelfs de versie met start stop systeem was geworden.

Ons (geteld inclusief m’n echtgenote) mobiliteitverleden omvat nieuw gekocht 4 Volvo’s 340/360, 2 Mazda’s 626 en daarvoor een Saab 96, Renault 16 TX, Fiat 124 & 850. Verder leefden we van 1992 tot 2001 autoloos en gebruikten wij voor onze mobiliteit boot, taxi’s en OV. Ik hield daarna nog een jaar of wat het stuur vast van een paar lease Scenics turbo diesel, en reed vervolgens privé met een Volvo 850 met de 2,5 liter 140 Pk vijfcilinder, die inmiddels 17 jaar oud was geworden.
Een auto, die overigens prima voldeed en die ik misschien nog wel een jaar langer zou hebben gereden, ware ’t niet, dat de door de Volvo garage op mijn verzoek ingebouwde Waeco cruise control mij deed verlangen naar nog meer modern rijcomfort.

Dat Volvo haar opties verpakt in vier uitvoerings niveaus (Kinetic, Momentum, Summum en Executive) en daarbovenop tig z.g. lines, maakt ’t er niet echt makkelijker en ook niet goedkoper op.
Zo zou ik nooit voor elektrisch verstelbare stoelen met geheugen functie hebben gekozen, want dat heeft alleen maar zin als een auto meerdere berijders heeft. En ook stoelverwarming was niet mijn keus. Maar ik kreeg ’t er allemaal bij omdat ik wel geventileerde lederen bekleding wilde hebben.
En ik kan u zeggen dat is een aanrader. Dat geldt ook voor het met prachtig met leer beklede stuurwiel en versnellingspook.

Ik heb gekozen voor de auto in benzine-uitvoering met een handbak met 6 versnellingen, want alleen in die uitvoering kwalificeert deze auto voor een z.g. A-label, wat drastisch in de BPM scheelt. De auto schakelt soepel en zolang je maar zorgt, dat je boven de 1.600 RPM blijft geeft de motor tot zelfs in de zes verbluffend veel trekkracht. Daar ben ik wel even benauwd voor geweest: zou zo’n 1.600 cc. 4 cilinder motortje wel net zo soepel en stil zijn als de grotere 2,5 liter vijf cilinder?
Het antwoord is volmondig: Ja en zelfs ook stiller. Al die Blue “Slow”-motion bangmakerij van Bas van Werven en Carlo Brantsen ten spijt, deze auto is verre van sloom, noch bij het stoplicht, waar als je niet oppast de traction control ingrijpt, noch tussen 100 en 130 km/u. Dit laatste dan ook nog gewoon in z’n zes.

Terug naar modern rijcomfort:
het lane departure piepje houdt je bij de les, de blind spot indicator voegt echt wat toe, maar de adaptieve cruise control is werkelijk fantastisch. Het maakt het rijden nog veel ontspannender, dan met alleen cruise control.
Strikt genomen zou gebruikmakend van de lane departure info en de radarfunctie van de cruise control deze auto zich al helemaal zelf kunnen sturen en dus rijden.
Zo ver laat Volvo ’t nu nog niet komen, maar ’t zit er dicht bij. Omdat het een handbak is, moet je als de cruise control de auto voor je afremt wel zelf terugschakelen. En < 30 km/u moet je ’t helemaal zelf doen, zij het dat de radar je dan via een in de voorruit geprojecteerd rood licht en piepjes vertelt dat er iets voor de auto is. En op zo’n moment worden de remmen al half voor je aangespannen. Één ding is overigens zeker zo, deze auto remt fantastisch goed.

Ook de regensensor maakt ’t rijden uiterst ontspannen, moest je vroeger als je in de regen een vrachtauto ging passeren van te voren de wissers op dubbele snelheid zetten. ’t Is verbluffend hoe precies dit stukje elektronica de wissersnelheid bestuurt, zodat je constant perfect zicht houdt.

Het High Performance audio systeem is geweldig. Telefoon-, navigatiestem en de waarschuwingpiepjes worden hier qua audiolevel subtiel in ingebed. Ik had bewust voor dit uitgebreide systeem gekozen omdat alleen hierbij de optie van ontvangst van digital audio broadcasting DAB beschikbaar kwam. Dit geeft een kwaliteitsverbetering ten opzichte van FM, vergelijkbaar met die van AM naar FM. Jammer dat DAB in Friesland geen dekking heeft, maar dat ligt misschien aan de toren van Smilde.
De telefoon in combinatie met mijn Nokia 6700 Classic werkt uitstekend. Geeft een prima geluidskwaliteit, ook voor degene met wie je belt. Handzaam is, dat het display de veldsterkte toont.

Waar ik niet echt over te spreken ben is de navigatie die Volvo mee levert, zeker in vergelijking met voorheen m’n TomTom Go live.
Wat ik mis is het ontbreken van de indicatie van de aankomsttijd, de info over de voor een bepaald wegvak geldende maximum snelheid en de flitspalen. Maar ronduit een drama is het bedienen van het geheel, dit gaat nog op ’t VDO niveau van 10 jaar geleden, als ’t al lukt.

Los van dit erger puntje is de Volvo S80 met de T4 motor een riant genot, zeker ook aan de pomp.
De boordcomputer geeft aan dat het totale, dus vanaf 0 km tot nu toe, gemiddelde verbruik 6,8 liter per 100 km is, dus 1 : 14,7 en dit bij een gemiddelde snelheid van 74 km/u. Het verbruik is na oktober toen m’n 16”winterbanden waren gemonteerd wel wat hoger komen te liggen. M’n standaard snelheid op de snelweg, al wijk ik daar ook van af als ik dreig te laat te komen, is 110 km/u.
Op de Duitse Autobahn kon ik ’t niet laten het gaspedaal, eens helemaal in te trappen. De auto versnelt dan soepel en bij 190 km/u vond ik ’t genoeg. Opvallend was hoe stil ‘t ook op die hogere snelheden in de auto blijft.
Nog één optie is onbenoemd gebleven: de gelaagde zijruiten. Ik had hier weliswaar voor gekozen omdat de auto daardoor iets minder inbraak gevoelig wordt, maar prettig bijeffect is de extra geluidwering.

Samenvatting:
Prijs van de auto in deze uitvoering incl. set winterbanden € 56k

Sterke punten:
• A-label met daardoor het laagste BPM percentage
• Soepele en voldoende krachtige motor, in een toerenbereik tussen 1.600 en 3.500 RPM, dit ondanks z’n kleine cilinder inhoud
• Ook een stille motor, je hoort in de auto bij 110 km/u enkel de banden op het wegdek
• Gespecificeerde verbruikcijfers worden, wellicht door m’n rijstijl, meer dan waargemaakt
• Geweldige en ook veilige ondersteuning dankzij Adaptive cruise control, Blindspot indicatie en Lane departure
• Heel goede verlichting met de xenon lampen, die in de bocht meedraaien
• Prima stoelen, waarbij de stoelventilatie echt een plus is en natuurlijk voldoende ruimte
• Fantastisch werkende klimaatbeheersing
• Heel veel bagageruimte
• Perfect audiosysteem, zeker dankzij DAB, met ook prima telefoonfunctie
• En misschien wel ’t aller belangrijkste:
je stapt na een rit van 200 km echt uiterst ontspannen uit deze auto

Zwakke punten:
• Navigatie systeem, zowel qua functioneren als qua bediening
• Volvo’s systeem van uitvoeringen & lines, waardoor het in zelfs Summum uitvoering niet mogelijk bleek een warmte werende voorruit met blauwe band bovenin te krijgen. De garage heeft er nu zelf maar een blauw folie ingeplakt.

Conclusie:
Een geweldige auto.

5,0
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens