Volvo S80 1.6D DRIVe Kinetic (2011)

autoreview

Volvo S80 1.6D DRIVe Kinetic (2011)

Signalement

UitvoeringS80 1.6D DRIVe Kinetic
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2014
KM-stand bij aanschaf35.000 km
KM-stand laatst62.000 km
Lezerswaardering: 80%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Niet altijd snel genoeg maar ZEER zuinig

  • 62.000 km

Achtergrond aankoop
In maart 2014 heb ik deze Volvo S80 Drive gekocht van Vos Autobedrijven in Gorinchem met maar 34.000 km op de teller. Mij werd door Vos voorgehouden alsof het een 2011-model was (en de auto werd ook zo geprijsd). Na de aankoop, bij het bekijken van het certificaat van overeenkomst, werd mij pas duidelijk dat het over een auto ging die in januari 2010 was gebouwd. Dit vond ik een grote tegenvaller; precies het soort actie waar autoverkopers hun ‘goede’ naam aan te danken hebben.

Mijn hoofdmotivatie voor deze keuze was het zuinige verbruik. De S80 Drive beloofde een verbruik dat aanzienlijk beter was dan vergelijkbare Duitse sedans. Ik was ook enigszins vertrouwd met andere S80 Diesel modellen, zoals de D5 en de 2,0 liter Diesel en koos dus bewust voor de S80. De auto werd door mij ingezet voor woon-werk verkeer tussen Den Haag en Amsterdam, en ook af en toe voor ritten naar België en Oost Duitsland voor familie en werk.

Het was ook een prachtig exemplaar: goed onderhouden, ook van binnen, en hij reed ook vrij strak.

Rijgedrag
Er waren een aantal goede artikelen over de S80 Drive te vinden voordat ik de auto kocht, waaronder een heel leuke (maar kritische) video van autoweek.nl. Dus was het mij glashelder waar ik aan begon met deze aankoop. Toch vind ik dat ik een paar observaties kan toevoegen aan het openbare discussie over de S80 Drive.

(1) ‘Ondergemotoriseerd’: Het klopt helemaal dat deze auto echt niet snel is; je wordt belemmerd bij de inhaalbewegingen op de snelweg door de zwakke hoewel zuinige motor. Maar wat dit betreft is deze auto verre van uniek: er zijn een hele reeks minder krachtige auto’s waar je slechts selectief kan inhalen op de snelweg.

In tegenstelling tot de meeste auteurs die over de S80 Drive schrijven, voelde ik mij eerder beperkt in de ‘beweeglijkheid’ in het stedelijke verkeer. Onder de 20 kilometer per uur voelde ik mij gedwongen om naar de eerste versnelling te schakelen omdat de acceleratie in de tweede versnelling rond de 20 km/uur te weinig is als je een snelle of zelfs enigszins normale beweging wilt doen in het stedelijke verkeer in Nederland. Doordat je naar de eerste versnelling moet schakelen, vertraagt alles aanzienlijk. Je krijgt dan heel duidelijk het gevoel dat je in een grote, trage limousine rijdt, wat ook klopt. Bij snelle acties kan het soms beangstigend zijn hoe traag de auto reageert. Dat moet wennen.

Dit heb ik in Nederland meer als een hindernis ervaren dan bijv. in Duitsland, waar de stedelijke wegen breder zijn en minder beweeglijkheid vergen.

(2) Gevoelloos sturen: Er wordt ook vaak verwezen naar het gevoelloze sturen van de S80. Wat mij bijzonder opvalt bij de S80 Drive is dat het sturen én gevoelloos én zeer licht tegelijk is, wat een zeer vervelende combinatie kan zijn in bochten op een slecht wegdek. In zulke situaties wordt het erg moeilijk om goed en stabiel te sturen.

(3) Lichte vering: De S80 Drive heeft in tegenstelling tot de D5 en zelfs de 2,0 liter Diesel een zeer lichte vering, waarmee de auto een zeer ‘bouncy, bouncy’ gevoel geeft. Samen met het lichte sturen een ook een zeer lichte versnellingsbak, voelt het hele pakket vrij licht aan. Zeker met zo’n lichte motor kan het handig zijn om een strakker geveerd onderstel te hebben om dus minder hard in de bochten te moeten remmen. Helaas is de 1,6 liter motor te licht voor het onderstel van Heico Sportif. Maar andere oplossingen zijn wellicht ook denkbaar om tot een strakker geveerd geheel te komen.

(4) Plaatsing van de bekerhouders: de bekerhouders bevinden zich achter de schakelaar tussen de voorstoelen. Dit is optisch wel heel mooi, maar belemmert je arm bij het schakelen indien je een hoge drankfles of koffiebeker hebt.

(5) Navigatiesysteem: Er wordt terecht op gewezen dat het navigatiesysteem verouderd is en vrij onhandig te bedienen. Echter, dankzij het verkeersinformatiesysteem, waarbij files worden vermeld en alternatieve routes worden voorgesteld bij files, blijft het ding wel enigszins nuttig.

(6) Geen volwaardig reservewiel: Ondanks de trend om het volwaardige reservewiel weg te laten, vind ik het wel jammer dat er geen plaats is gemaakt voor een dergelijk reservewiel. Zelfs de huidige goede banden kunnen altijd kapot gaan als je bijv. over een spijker rijdt.; dus vind ik het jammer dat je het vervolgens moet doen met een ‘thuiskomer’.

Inruilen
Na 25.000 km te hebben gereden in het afgelopen jaar, ga ik mijn S80 Drive deze week inruilen voor een S80 2,0 Diesel. Ik heb van mijn S80 Drive veel plezier gehad, maar raakte uiteindelijk gestoord van de interieurkleur (zwart).
Onlangs heb ik een 2,0 Diesel gevonden met een m.i. aantrekkelijkere kleurstelling (beige leer met houtinleg) en véél meer opties (Summum pakket, open dak, geventileerde stoelen, Xenon verlichting, regensensor, contactvrije sleutel, enz.). De zuinigheid van de 1,6 liter Diesel zal ik missen. De prestaties vond ik eerlijk gezegd niet zo slecht. Op de Duitse snelwegen kon ik goed mee met de ‘tweede rangs’–chauffeurs die ‘rustig’ met 150-160 km/h cruisen. Deze 1,6 liter Drive werd ook veel positiever ontvangen door de Duitse autopers dan de Nederlandse, wat voor mijn gevoel wijst op het hyper-kinetische, soms spastische rijgedrag van Nederlandse chauffeurs.

Uiteindelijk kwam de auto zijn zuinigheidsbeloftes op absolute getallen niet na: ik heb een gemiddelde consumptie van 5.8 l / 100 km gehaald op de snelweg (i.p.v. de 4,9l die er beloofd was). Relatief gezien (vergeleken met de Mercedes, BMW en Audi Diesels) blijven dit respectabele cijfers. Bij hogere snelheden stijgt de consumptie aanzienlijk: op ritten door Duitsland is mijn consumptie uitgevallen op 7,2 – 7,6 liter per 100km.

Op technisch niveau heb ik maar één probleem gehad, namelijk wat olie op de versnellingsbak. Dat werd vastgesteld door een onafhankelijk garagist (Bentick garage in Den Haag) en opgelost (bij Vos onder garantie) door een schroef wat dichter te draaien waarna het niet meer is voorgekomen. Verder heb ik geen technische problemen gehad.

4,3
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    3
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens