| Uitvoering | ES90 Single Motor Ultra |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 6.500 km |
De Zweed
De Zweed, dat is hem geworden! Maar waarom, dat zal ik even proberen uit te leggen.
De keuze was sowieso volledig elektrisch, de overheid dwingt je met de komende pseudo eindheffing die kant op. En dat hoeft tegenwoordig ook helemaal geen straf meer te zijn. Als sinds de introductie van de ES 90, was ik onder de indruk van het design. Het zal niet iedereen aanspreken, maar zijn voorkomen is robuust, elegant en het ontwerp is strak en tijdloos. Deze ES 90 zal net als mijn vorige V 90, ook na jaren nog een tijdloze en moderne uitstraling hebben. Dat kunnen ze bij Volvo bijzonder goed.
Rijgedrag
Maar er is natuurlijk meer onder de zon, dus ik heb ook gekeken naar de nieuwe IX3 en EX60 en de BMW I5 40 Touring. De IX3 viel voor mij af omdat ik het design mooi, maar niet echt geweldig vindt, van binnen is het echt hypermodern, maar sprak mij toch ook minder aan. De EX60 sprak mij meer aan, maar 12 tot 15 maanden wachten op een P12 uitvoering wilde ik echt niet. De I5 dan, dat is een waardige concurrent. De I5 weet echt te overtuigen als het gaat om rijgevoel. Het stuurgevoel, de achterwielaandrijving en de gretigheid waarmee hij voorwaarts wil is echt typisch BMW. Als je lekker sportief wilt sturen en ervan houdt om een invoegstrook of fly-over wat sportiever te ronden heb je hier echt de beste auto aan. Op vakantie door de bergen ga je aan een I5 echt heel veel plezier beleven.
De ES 90 is allesbehalve sportief. Moet je ook helemaal niet willen proberen. Hij stuurt soepel en licht maar wel met voldoende gevoel. De luchtvering weet het gewicht nog enigszins te verdoezelen, maar is vooral subliem in onthaasten en je in alle stilte en rust van A naar B te brengen. Natuurlijk kun je goed snelheid maken en neemt ie lange doordraaiers als op rails, maar hij nodigt daar niet toe uit en brengt je bijna vanzelf in een staat van kalmte. Ik durf wel te zeggen dat het comfort op een niveau van een A8 of I7 zit.
De single motor heeft 333 pk en bijna 500Nm aan koppel. Een I5 voelt sneller aan en reageert met de aparte boost knop aanzienlijk feller op het stroompedaal. Maar de single motor is meer dan vlot en even snel inhalen of invoegen is echt geen probleem. Ik heb nog nergens het idee gehad dat ik ergens vermogen te kort kwam. Gezien het karakter van de ES 90 kan ik me ook niet voorstellen dat iemand zou kiezen voor de 680 PK variant die ook beschikbaar is. Ik ben zelf altijd voor meer is beter, maar in deze auto brengt het niets.
Interieur en afwerking
Waarom het dan toch geen I5 is geworden heeft niet alleen te maken met de accu techniek, die inmiddels wel wat achterop gaat lopen, maar vooral omdat de I5 niet kan tippen aan de kwalitatief hoge afwerking en uitrusting van de Volvo.
En dit verdient dan natuurlijk iets meer uitleg. Deze ES 90 is de single motor in ultra launch edition.
Volvo heeft in de eerste maanden wat lopen schuiven met prijzen en uitrustingsniveaus en was het dus even zoeken voordat ik de goede uitvoering had gevonden. Dit is nog een Ultra Launch uitvoering, zonder die gekke LIDAR bult op het dak, maar wel uitgerust met de luchtvering en de 22” spaakvelgen. (Die luchtvering is later optioneel geworden.) Daarnaast dan wel met een trekhaak maar zonder de B&W speakers. Die B&W speakers zijn echt onwaarschijnlijk fraai, maar ook onwaarschijnlijk duur. De Bose set die er nu inzit is ook bijzonder goed.
Voor de rest zit alles erop wat je maar kunt wensen, luchtvering, soft-close, gelamineerd glas voor en achter, nappaleer, stoelverwarming en koeling, zowel voor als achter. Stoelen met massage en volledig elektrisch verstelbaar. Noem het maar op en het zit erop. Daarnaast is de afwerking van het interieur boven alle twijfel verheven. Als wat je aanraakt voelt degelijk aan, nergens in het zicht of wat je vaak aanraakt is van hard plastic, maar mooie materialen en alles sluit ook netjes op elkaar aan.
Een BMW I5 steekt hier naar mijn idee gewoon magertjes tegen af. Als je een I5 eenzelfde soort uitrusting zou willen geven, dan stijgt een I5 zomaar 15 duizend euro boven de ES 90 uit. En dat zie je er gewoon niet in terug. Het interieur van een I5 is ook fraai, maar dan kom je toch wel harde plastic delen tegen die je ook nog best vaak aanraakt. De ledverlichting van het interieur zit in een weliswaar fraai voorgegeven maar overduidelijke plastic strip. Bij de ES 90 schijnt de ledverlichting door een van echt hout gemaakte sierstrip heen. Waar de bovenkant van het portier in de I5 is afgewerkt met een zacht aanvoelend materiaal, is het bij de ES 90 een fraai gestikt zacht aanvoelend stukje kunstleer. Het één is niet per se beter dan het ander, maar waar je bij de ES 90 echt het idee hebt in iets bijzonder luxueus plaats te nemen, krijgt de I5 dat niet voor elkaar.
Verbruik en laden
Dan het verbruik en het laden. De ES90 Single motor heeft een WLPT van 645 km en daar blijft in de praktijk zo’n 520 km van over. Over de afgelopen 6500 km is het gemiddelde verbruik 17Kw per 100 KM. Dat is als je kijkt naar de grote en het gewicht van de auto buitengewoon zuinig te noemen. Ik rij de auto op een normale manier. Gewoon vlot mee met het verkeer en de airco aan als het warm is. Mooi is ook dat Volvo aangeeft dat je de batterij voor de dagelijkse ritjes standaard tot 90% mag laden en dat scheelt toch ook weer een paar km’s. Als je de batterij netjes laadt, dus ergens tussen 10% en 90% heb je in de dagelijkse praktijk altijd een range van ruim 400 km. Voor mij meer dan genoeg.
Als de rit verder is dan je bereik neemt de navigatie automatisch een laadpunt op in je route. Dat werkt echt goed. De batterij wordt netjes voorverwarmd en krijg je ook een melding over in de auto. Als je dan gaat laden, gaat het ook echt snel. Hij kan laden op 300KW, en dat heb ik ook al voorbij zien komen met laden. Die hoge piek neemt natuurlijk wel snel af, maar bij 60% laden zit je nog altijd rond de 200KW. Even 150 km bij laden is een kwestie van 5 tot 8 min. Van 10 naar 80% heb ik al een keer met 22 min gedaan. Aan de 11 KW lader, moet je er wel rekening mee houden dat laden van 10 tot 90% procent gewoon een hele werkdag duurt.
Infotainment
Ook hier heeft Volvo de nodige kritiek gehad met de EX 90 en de Polestar 3. Het zat vol met bugs, was traag en liep geregeld vast. Echter voor de ES 90 zijn ze gelijk begonnen met een NVIDIA chip set en Google Gemini. Ik heb nog geen problemen met het systeem gehad. Het portrait gesitueerde scherm is superscherp, werkt razendsnel en heeft duidelijke menu structuren. Google Gemini is bijzonder goed. Je hoeft geen vaste commando’s meer te geven. Het is alsof je praat met een ander persoon.
Om een voorbeeld te geven, je kunt nu gewoon zeggen, “ik wil naar het centrum van Leeuwarden en vlak voor mijn aankomst wil ik in de buurt nog even een broodje eten.” Hij komt dan met een aantal suggesties van eettentjes en dan kun je vervolgvragen gaan stellen, zoals wie heeft de beste reviews, hoe laat gaan ze open, enz. enz. Als je dan een keuze hebt gemaakt wordt deze stop opgenomen in je route. Het gaat echt verbazingwekkend simpel en begrijpt wat je bedoelt. Maar ook als je vraagt kun je mij even het laatste nieuws geven, somt hij het nieuws voor je op en kun je ook vragen, om op een bepaald punt meer info te geven. Het is echt een stap vooruit waar alle nieuwe auto’s steeds verder in gaan. Geef het nog een jaar en dit soort systemen hebben zoveel info verzameld en geanalyseerd dat het feilloos werkt.
Kofferbak en ruimte
Ik denk dat hier een beetje de misvatting zit de meeste mensen. Omdat het geen SUV of station is zal de kofferbakruimte wel bepekt zijn. En dat is maar deels waar. Natuurlijk heb je met een auto met een meer recht achterkant meer kubieke cm’s, maar omdat het om een hatchback gaat en het achterraam dus mee omhoog gaat kun je echt meer dan voldoende spullen meenemen. Een setje koffers voor vakantie, geen enkel probleem. Ook een hond zoals de foto’s laat zien is geen probleem.
Tuurlijk onze viervoeter moet qua hoofdruimte iets inschikken, maar nog steeds meer dan genoeg ruimte. Er is ook een frunk, maar dat is echt alleen voor de laadkabel en misschien nog een EHBO setje. Dan misschien wel het meest besproken onderdeel van deze auto en dat is de achterbank en de zitpositie. De batterijen zitten in de vloer wat inhoudt dat er hoogte tussen de zitting en vloer wat ongewoon kort aanvoelt als je instapt. Voorin heb je dit gevoel ook wel een beetje, maar valt het minder op. Echter als je zit op de achterbank heb je echt meer dan voldoende ruimte om je benen te strekken en kan je ze ook onder de voorstoel steken. Omdat je je benen zover kunt strekken zit je niet met opgetrokken benen op de achterbank. Ik ben zelf 1.90 en dan heb je dat natuurlijk nog wel een beetje, maar bijvoorbeeld mijn vrouw van 1.70 ervaart dit helemaal niet. De nadelen die worden genoemd in alle reviews, dat de zit op de achterbank slecht is en de kofferbak voor dit formaat wat klein is, is naar mijn idee ook heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoe groot zijn de kids die eventueel op de achterbank moeten en hoeveel zooi neem je nu echt dagelijks mee.
Moet hij op een shortlist of niet?
Zoek je op dit moment naar een elektrische auto in dit (prijs) segment, dan zou ik hem absoluut op de shortlist zetten. Je moet hem echt even in het echt zien en voelen. Volvo heeft het qua introductie niet zo slim gedaan. Bij de introductie was de prijs echt aan de hoge kant en had je ook nog die lelijke LIDAR bult op het dak. Aan de prijzen en uitrusting is inmiddels geschaafd en de lelijke bult is van het dak . Het is in mijn ogen een serieuze concurrent voor een I5, A6, of EQE.
Het is naar mijn idee nu een beetje onbekend maakt onbemind en dat is jammer.