Volvo 460 1.8i Top-Line (1996)

Volvo 460 1.8i Top-Line (1996)

Uitvoering460 1.8i Top-Line
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2016

Eerste auto!

Daar stond ie dan, op autoscout, mijn eerste auto!
Althans dat was de bedoeling.. het moest een donkergrijze Mazda 323F 1.6i worden uit 2003, duurste uitvoering destijds en 140.000 op de teller. Met de verkopende partij een prijs afgesproken en de zaterdag erop zou ik hem ophalen uit hardewijk (zelf kom ik uit Groningen).
De avond voor ik hem zou ophalen een mailtje van de beste man: De auto is net verkocht.. helaas!
Dus..... daar was ik dan mooi klaar mee. Kon ik weer op zoek, en ik kan al niet goed keuzes maken wat auto's betreft.
Ik kwam weer van alles tegen, Demio's, 323's, Corolla's, en zelfs Starletjes. En dat terwijl ik vrijwel niets met Mazda of Toyota heb, maargoed je moet wel rationeel nadenken als je van je zuurverdiende spaarcenten je eerste auto koopt.

Tot nu, dit moest hem dan echt worden. Ik was met mijn Volvo hart toch stiekem wezen kijken tussen het Zweedse schoon. En wat zag ik daar voorbij komen? Jawel, een heuze Volvo 460 1.6i spirit! Dit was de eerste Volvo van mijn ouders vroeger, en wat een dikke bak voelde dat toch als 6 jarig jochie! Meteen een bod gedaan, en ook meteen een reactie: haal hem zaterdag maar op.
Dus alvast maar eland stickers besteld zo enthousiast als ik was (je bent natuurlijk automatisch een liefhebber van Zweden, dus moet er een eland op).
En net of de duivel ermee speelt.. een mailtje.
''ik heb vanavond een kijker, ik hou je op de hoogte''.
dusss.... hopen dat ie niet verkocht wordt natuurlijk, maar ik wist uiteraard hoelaat het was, hij ging namelijk diezelfde dag aan mijn neus voorbij.

Poging 3. Ik had er al helemaal geen zin meer in eigenlijk, maarja ik wou nu ook eindelijk eens een auto onder de kont hebben.
Dus autoscout maar verruild voor Marktplaats en meteen viel mijn oog op een blauwe 460 1.8i. Nu had ik mezelf als ingefluisterd niet zo enthousiast te doen als de vorige 2 keren, dus eerst maar voorzichtig gemaild of deze nog beschikbaar was. En dat was hij ook, meteen daarna brutaal toegeslagen met een bod en de tekst: haal ik hem morgen meteen op!
Zo gezegd zo gedaan, afreizen naar Alkmaar met vaders.
Even kijken naar de auto die ik mijn hoofd al had, en wat had ik er zin in! 3 keer is scheepsrecht zeggen ze toch altijd?

Aangekomen op plaats van bestemming, hij stond voor me klaar op de oprit van een aandoenlijk wit huisje, een gezellig gezin.
In de schuur een katterug in restauratie, en als familieauto een prachtige v70, ja deze mensen zijn volvo-minded. Meteen maar even een proefritje met de beste man naar het postkantoor. En verdorie wat rijdt hij goed, je waant je als het ware in het jaar 1996! Supernetjes van binnen ook.

Wat zit er allemaal op en aan?

- half leer
- achterspoiler met 3e remlicht
- 15'' lichtmetaal
- trekhaak
- mistlampen
- automatische verlichting ( kan dus ook nooit uit)
- climate control
- toerenteller
- centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en knipperlichten die aan gaan!
- gaat ook na een minuut automatisch op slot

Nou dat viel dus totaal niet tegen, en alles werkt naar behoren!
Maar wat mankeerde er aan toen ik hem kocht?

- voorbanden waren helemaal uitgedroogd en glad
- airco moest bijgevuld worden
- geen beeld in linkerkoplamp
- scheur in linkerachterlicht unit
- roestplekken bij wielkasten achter

Maar laat ik nou net zelf automonteur zijn, met andere woorden: alles is hersteld :)
Ik heb bij thuiskomst meteen 2 nieuw banden uit de stelling gepakt en erom gezet, Bridgestone Turanza er300 (uiteraard ook betaald). Ook gingen de elandstickers er meteen op, mijn autogeurtje vond zijn plek en mijn gelukskralenketting die ik van een vriend kreeg ( woont nu in het buitenland) mocht zich om de binnenspiegel krullen.
Verder heb ik hem laten stomen van binnen, en laten polijsten! Wat een super resulaat zeg!
En wat een trots gevoel, mijn eigen Volvootje!

Genoeg over wat er op/aan/bij/in zit, nu over het rijden.
Ik heb hem toen ik hem ophaalde voor 60 liter getankt, en de dagteller op 0 gezet.
En wat ik toen meemaakte viel me zwaar mee! ik kwam er 730 km ver mee, toen was hij wel echt leeg.
Nou ben ik totaal geen wilde rijder hoor, dus ik zou nooit echt dramatisch gaan staan huilen bij de pomp, gelukkig.
Voor een 1.8i vond ik het best netjes, nou weegt zo'n 460 ook net niets natuurlijk.. maar wat ik wel weet is dat ik hier een sport van ga maken!

Op naar duitsland, naar Bad Arolsen voor een familieweekend. fietsen achterop, kofferbak vol en vriendin mee! Nou moet ik bekennen, ik ben te veel bezig geweest met vakantie vieren dat ik het niet bijgehouden heb hoe het vebruik zich voordoet, excuus. Wel kan ik zeggen dat, ondanks de wind en gewicht wat 2 fietsen met zich mee zeulen, het prima berg op en af te doen was. Natuurlijk merk je op de autobahn dat het er niet sneller op wordt en dat je dus maar genoegen moet nemen met de rechterbaan, maar toch blaas ik de Skoda Fabia 1.2 tdi van mijn moeder en de Clio 1.4 16v van opa en oma wel lekker voorbij als het heuvelig wordt, haha en dat voor 20 jaar oud!

Tot op heden dus nog geen dingen tegengekomen wat me niet aanstaat, binnenkort even een verbruiksverslagje. Nou ik ben door mijn enthousiaste gespreksstof heen, dus tot zover mijn eerste verslagje.
Vragen zijn welkom!
hälsningar, Boyd