Volkswagen Touran 1.6 TDI 105pk BlueMotion T. Comfortline (2012)
Uitvoering | Touran 1.6 TDI 105pk BMT Comfortline |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Eerste indruk
Na 4 jaar Opel Zafira te hebben gereden, mocht er een nieuwe lease auto uitgezocht worden. Op het lijstje stonden:
Opel Zafira Tourer
Prijs aanzienlijk hoger dan vorige Zafira. Citroen C4 Grand Picasso
Op zich een mooie auto met veel volume. De elektronische halfautomaat krijgt echter veel kritiek in reviews. Daarnaast is dit niet ideaal voor het trekken van een caravan. De geschakelde versie was aanzienlijk duurder dan de halfautomaat.
VW Passat variant
Zeker een interessante auto, 1.6TDI valt nl. in 20% bijtelling. Persoonlijk gaat mijn voorkeur echter uit naar een hoger model. Verder is de Passat een prima auto.
Uiteindelijk dan uitgekomen bij de Touran. De enige in zijn soort die met een 1.6TDI een caravan van 1.500kg kan en mag trekken (veel positieve reacties op caravantrekker.nl). Heb gekozen voor de Comfortline Executive uitvoering met chromen dakrails, mistlampen en l.m. velgen Fondmetal 7600S. Uit vandaag opgehaald bij dealer en mijn eerste indruk is zeer positief, zowel qua uiterlijk, interieur als comfort. Auto rijdt zeer licht en soepel. Vele extra's, maar geen vliegtuigdashbord met vele lampjes en tellers. Dashbord is overzichtelijk en strak. Binnenkort meer ervaringen + foto.
Eerste update na 1.300 km
De eerste 1.000 km zitten er op. Auto bevalt prima. Heb direct winterbanden er op laten leggen. Auto ligt erg vast op de weg, ook tijdens de "sneeuwvrijdag", geen problemen. De auto rijdt soepel, stuurt erg licht en is vlot. Deze 1.6TDI is vlotter als mijn vorige Zafira 1.9D. Tot 140km/uur heeft hij geen enkel probleem om vlot mee te komen. De stoelen zitten erg goed. Ben erg tevreden over het comfort en de bediening. Alles is overzichtelijk en vrij eenvoudig te bedienen via het stuur. Geen onmogelijke menu's, knopjes of schermpjes. Telefoonvoorbereiding is super, alles via stuur te bedienen. Navigatie zeer eenvoudig in te stellen. Automatisch licht en ruitenwisser werkt allemaal zoals het hoort. Heb tot nu toe nog niets negatiefs kunnen ontdekken aan de auto. Kortom een erg fijne auto met een zeer groot comfort. Heb zeker geen spijt van de keuze. Binnenkort volgende update.
Ervaring na wintersportvakantie Oostenrijk
Zojuist terug van wintersportvakantie in Oostenrijk. Dus eerste echte test voor de auto met alle ingredienten (sneeuw, gladheid, Duitse Autobahn, volle bepakking en lange afstand). Kort samengevat is de auto perfect bevallen gedurende deze vakantie. Eerste keer vol met bagage en 4 personen. Auto kan in deze omstandigheden ook goed mee met het verkeer. Wanneer je met een volle auto op de Duitse Autobahn van 130 km/u naar 150 km/u wil, duurt het aanzienlijk langer dan tot 120 km/u. Boven de 130 km/u duurt het accelereren echt langer. Hier komt dus de "beperking" van de 1.6 TDI echt om de bocht kijken. Onder de 120 km/u heeft deze auto een fantastische trekkracht. Op steile bergweggetjes moest ik met de Zafira echt terug schakelen naar de 1ste versnelling. Deze Touran gaat in z'n 2 met gemak naar boven (echt geweldig). Verder niets dan lof gedurende de vakantie. Auto ligt erg vast op de weg, ook op gladde wegen bedekt met sneeuw (geen sneeuwkettingen nodig gehad in tegenstelling tot anderen). Stoelen zitten zeer goed. Na rit van ruim 1.000 km nog steeds een uitgerust gevoel. Qua bagage is de Touran ruimer dan de Zafira (vooral in de breedte). De vele aflegvakken zijn ook erg praktisch gedurende een langere reis (DVD's en andere zaken voor kinderen op achterbank). Tot nu geen negatieve punten ervaren. De trekkracht met een volle auto boven de 120 km/u zou je als negatief kunnen zien, echter weet je op voorhand dat je de keuze hebt tussen de 1.6 en 2.0 TDI. Uiteraard zit er verschil in motoren. Zoals ik het nu ervaar zit dit verschil vooral in de hogere snelheden. In het voorjaar zal ik nog een update geven na de eerste ervaring met de caravan.
Eerste ervaring met caravan
Inmiddels de eerste ervaring met caravan achter de rug. Op vakantie geweest in Duitsland (600km) met caravan (Knaus +/- 1450 kg). De trekkracht van deze auto is werkelijk fantastisch. Was zelf erg benieuwd naar de trekprestaties van de 1.6, aangezien ik lang in twijfel heb gestaan tussen de 1.6 en 2.0. De totale combinatie ligt erg vast op de weg. De auto heeft geen problemen met de caravan. Op de snelwegen, 90 - 100 km/u geen enkel probleem. Daar waar het wat heuvelachtig wordt of bij kleine beklimmingen gaat hij terug naar 80 -85 km/u. Met deze snelheid trekt hij de combinatie mooi en zonder problemen naar boven, hetgeen een mooie snelheid is, waarmee je menig vrachtwagen en auto-caravan voorbij gaat. In de snelheden tot 80 km/u is de auto met caravan zelfs vlot. Qua trekkracht heb ik gemerkt dat de Touran sterker is dan mijn vorige Zafira (1.9 D). Wil je met een caravan 120 km/u of met 100 km/u door de bergen, dan zul je een 2.0 TDI moeten nemen. Zo niet, dan heb je aan de 1.6 TDI een prima caravantrekker die menig andere 1.6 diesels achter zich laat!
Update
Inmiddels ruim 25.000 km gereden en auto bevalt nog prima. Inmiddels tweede caravanervaring er op zitten. Nu met caravan (Knaus 1.500kg) naar Zuid Frankrijk. Ben nog steeds verrast van de kracht van deze 1.6 TDI. Auto heeft geen moeite met caravan, 110lm/h is goed te doen, combinatie ligt zeer vast (met mijn vorige Zafira vond ik het boven de 100 niet echt comfortabel). Bij een lichte helling gaat ie terug naar 90 km/h. Ben niet onder de 80km/h gemoeten ivm. tekort aan trekkracht. Auto rijdt comfortabel. Stoelen zitten erg goed, na een rit van 15 uur, geen last van rug, benen of vermoeidheidsverschijnselen. Tot nu toe nog geen mankementen of problemen gehad met auto.
Update
Bijna 40.000 km er op zitten. De review wordt zoals sommige mensen de auto ook vinden: saai. Auto bevalt nog steeds perfect! Auto is 1 x in garage geweest voor 30.000km beurt. Verder geen mankementen, storingen of andere ongemakken. Waar ik met name heel tevreden over ben is het zitcomfort. Rij +/- 1.000 km per week en ik merk tov. mijn vorige auto (Opel Zafira '07) dat ik bij deze auto fitter uitstap na een langere reis. Ben zelden vermoeid van het autorijden of het lange zitten. Heb afgelopen periode regelmatig in andere, luxere auto's gezeten, echter verbaas ik mij dan over het ruimtegebrek. Bij de Peugeot 508, Opel Insignia, Volvo V60 en andere auto's van dit soort caliber zit ik met mijn knieen tegen het stuur en blijft er op de achterbank weinig beenruimte over. Om over de in- en uitstap maar niet te spreken. Moet er wel bij zeggen dat ik zelf 1,98m lang ben. In dit geval is de Touran echt een zeer fijne en comfortabele auto tov. andere auto's in deze klasse. Ok, er zijn sportievere en luxere auto's, echter heb ik in eerste plaats naar rijcomfort gekeken (met 60.000km per jaar) en daarnaast het praktische (caravanprestaties + ruimte). Kortom: de auto voldoet tot nu toe perfect aan mijn verwachtingen. P.S: Hoor overigens meer positieve geluiden over de diesels dan over de benzinemotoren.
Update 60.000
Auto inmiddels ruim een jaar in bezit en gaat volgende week de 60.000 km passeren. Nog steeds erg tevreden over deze auto. Met name het zitcomfort voor lange mensen, maar ook de kwaliteit van de stoelen. Ook de 6de en 7de zit al regelmatig gebruikt. Systeem van deze 2 stoelen is erg praktisch. Binnen 5 minuten staan de stoelen op. Zijn er dan geen minpunten, ja de hendel om de achterstoelen te verschuiven steekt vrij ver naar voren, waardoor je laptoptas er regelmatig achter blijft hangen. Daarnaast vind ik de verkeersinformatie op de navigatie (310) niet goed. Deze is niet betrouwbaar. Maak regelmatig mee dat flinke files niet gemeld worden (dus ook geen alternatieve routes), terwijl hij soms files aangeeft die er totaal niet zijn. Ook het uitzoomen van een route vind ik onvoldoende (alleen een totaaloverzicht an de route en uitzoomen tot max. 1 km). De navigatie van mijn vorige Zafira beviel beter. Verder een topauto. Geen storingen, mankementen of wat dan ook gehad (heerlijk!!).
Nog steeds tevreden
Inmiddels 150.000km er op zitten. Nog steeds erg tevreden over auto. Buiten normale onderhoud geen mankementen, storingen of gebreken.
Update 200.000
Inmiddels de 200.000km op de teller gepasseerd en nog steeds erg tevreden over de deze auto! Buiten de normale onderhoudsbeurten geen storingen, geen gebreken, niets wat los gaat zitten en geen bezoekjes aan de garage! En dat is pas luxe! Sta naast de delijkheid van deze auto ook nog steeds versteld van de trekkracht. Op vakantie naar Zuid Frankrijk met 4 personen en caravan van 1.500kg en deze auto heeft er totaal geen moeite mee. Op vlakke trajecten is 110km/h nog erg comfortabel en berg op gaat hij menig caravantrekker voorbij! Ook het zitcomfort van deze auto ervaar ik nog steeds als zeer comfortabel. Ook na ritten van enkele uren geen vermoeidheid (hiervoor Zafira gereden en merkt heel goed het verschil op gebied van comfort). Kortom.....een auto die doet waar hij voor is en ook na 200.000km!!! Nog 40.000km te gaan :-).
Einde contract
De auto zit aan zijn contract en mag ingeleverd worden. We zijn inmiddels 260.000km verder. Ook na 4,5 jaar en ruim 2,5 ton nog steeds geen minuut spijt gehad van deze keuze. Auto is buiten zijn reguliere onderhoudsbeurten nooit in de garage geweest. En ook nu, nog geen sporen van slijtage, rammeltjes, defecten of wat dan ook. Ook laatste vakantie weer super tevreden hoe de auto zich gedraagt vol gepakt en met caravan. 120km/u op de Franse tolwegen en zo vast als een huis. Da's luxe en comfort! Nu druk bezig met de bekende zoektocht voor een opvolger.
Deze auto kort samengevat:
Uiterlijk is kwestie van smaak. Verder echt een TOP-auto!!!