Rij-impressie Volkswagen Touran 1.2 TSI

Tourangepast

96 reacties

Video
AutoWeek 24 2010
AutoWeek 24 2010

Je leest het in AutoWeek 24 2010

De Volkswagen Touran gaat alweer mee sinds 2003. In 2006 werd hij voor de eerste keer gefacelift en nu, vier jaar later, is-ie alweer aangepast. Is dat voldoende om tegengas te bieden aan de sterke Franse concurrentie in het MPV-segment?

We hadden 'm zelf kunnen invullen, zo'n facelift. Nieuw front, frisse kont. Waar de huidige Touran nog die Passat-achtige neus heeft, met chroom­omrande grille en koplampen met bolling van onderen, is deze tweede facelift helemaal analoog aan 't gezicht van de huidige Golf en Polo, het gezicht van Volkswagen vandaag de dag. Aan de achterkant zijn de 'staande' achterlichten vervangen door ­sierlijke 'liggende' exemplaren die uit twee delen bestaan. Zo is voorkomen dat de ­opening van de achterklep moest ­worden versmald. Ook die achterklep zelf is ­trouwens nieuw, met een scherpe, diepe vouw boven de achterlichten. Vanbinnen is er wat gewisseld met materialen, met als opvallendste resultaat de voortaan van chroomrandjes voorziene luchtroosters.

Inparkeersysteem

Interessant is verder dat het tegen meerprijs leverbare inparkeersysteem een ­nieuwe fase is ingegaan. Zo is de benodigde ruimte bij fileparkeren gedaald van 1,40 meter naar 80 cm boven op de auto­lengte. Verder is de benodigde ruimte om weer uit te ­parkeren gedaald naar 25 cm, wat handig is als iemand je tijdens je afwezigheid nog wat meer klem heeft gezet. Ook is het met dit systeem voortaan mogelijk je Touran ­(vrijwel) auto­matisch in een ­parkeervak te zetten dat loodrecht op de rijbaan ligt. Voor de gelegenheid heeft Volkswagen ook de kaarten met motoriseringen opnieuw ­geschud en daar bevindt zich dan ook het belangrijkste nieuws. Alles wat niet direct ingespoten en turbogeladen was, werd met pensioen gestuurd en datzelfde geldt voor handbediende vijfbakken. En zo staat er nu een lijst met zes motoren, variërend van 'n 90 pk leverende TDI tot een TDI met 170 pk en een TSI met datzelfde vermogen. Alle handgeschakelde versies hebben ­voortaan zes versnellingen en alle automatisch ­geschakelde transmissies zijn van het DSG-type. In de meeste gevallen betreft het de zeventrapsversie met droge koppeling, de twee sterkste diesels krijgen vanwege het hoge koppel de zestraps DSG met natte-plaatkoppeling. De twee 170 pk-motoren zijn uitsluitend met DSG leverbaar, terwijl de Touran 1.2 TSI er alleen met handbak is.

Twintig procent

Met afstand het interessantst voor ons land wordt de lichtste benzinemotor, omdat je daarmee in aanmerking komt voor twintig procent bijtelling en daarmee heeft VW naar eigen zeggen de enige midi-MPV op benzine waarmee je korting kunt krijgen op het ­bijtellingstarief. En dat wij Nederlanders daar heel warm voor lopen, heeft de markt ­inmiddels ruimschoots bewezen. Reden ­genoeg voor ons in elk geval die 1.2 TSI Bluemotion te kiezen voor onze eerste ­rij-impressie. Om de CO2-uitstoot onder de twintig-procentgrens te krijgen, heeft Volkswagen behalve de lichte motor ook remkrachtregeneratie en een start-/stopsysteem toegepast. Prima, maar dat kleine motortje kan op een flinke dosis scepsis vooraf rekenen. Onze trouwe lezers weten dat we eerder erg enthousiast waren over diezelfde motor in de Polo, de Seat Ibiza, de Skoda Fabia en zelfs de Skoda Yeti. Maar de Touran is met z'n 1.460 kilo toch een stuk zwaarder dan die concerngenoten.

Een blik onder de motorkap werkt welhaast op de lachspieren. Voor en achter het ­machientje zit enorm veel ruimte, waar je bij wijze van spreken nog wat extra bagage kwijt zou kunnen. Maar schijn bedriegt, want ook in de Touran kom je maar weinig tekort met deze motor. En gemakkelijk ­hebben we het hem niet ­gemaakt, want om in Duitsland te komen, laten we het vliegtuig ditmaal staan en ­nemen we een 'oude' Touran 1.4 TSI met 140 pk. Dan zou de ­douche in dat spaarvarkentje des te kouder worden, toch? En dat valt dus reuze mee. Het kleine motortje weet prima raad met de Touran. Onderin komt al aardig wat koppel vrij, als je echt even snel weg wilt, is het zaak de motor boven de vierduizend toeren te houden. Dat moet je zeker doen op de bochtige bergweggetjes waar wij rijden, maar dan is de motor wel wat rauw. Op de autobahn komt de 1.2 TSI prima mee. Rij je keurig 120 km/h, dan doet de motor met 2.800 tpm in zes stilletjes zijn werk. Wil je je even meten aan de Duitse Raser, dan sla je evenmin een modder­figuur. Wij reden ­ontspannen ruim 180 km/h op de teller en daarmee ga je zelfs in Duitsland de meeste medeweggebruikers voorbij.

We noemden het al, met deze motor heeft Volkswagen naar eigen zeggen de eerste midi-MPV met benzinemotor op de markt met twintig procent bijtelling en daar ­verwacht de importeur dan ook veel van. Terecht, zo kunnen we na een dagje sturen concluderen. De consessies aan vermogen zijn alleszins redelijk, daar hoef je hem niet voor te laten staan, zeker niet in ons vlakke, snelheidsbeperkte landje. Een bezwaar zou kunnen zijn dat zelfs de tweede facelift niet kan verhullen dat dit model al weer zeven jaar meegaat, zodat je niet bepaald hip door het verkeer gaat. Dan oogt de Citroën C4 Picasso veel frisser. Maar dat wordt weer goedgemaakt door de jaarlijkse ­blauwe ­envelop. De vernieuwde Touran komt in september naar ons land.

Volkswagen Touran 1.2TSI
Volkswagen TouranVolkswagen TouranVolkswagen TouranVolkswagen TouranVolkswagen TouranVolkswagen TouranVolkswagen Touran

Lezersreacties (96) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.