Volkswagen Polo (2010) #7
| KM-stand bij aanschaf | 5 km |
| KM-stand laatst | 2.726 km |
Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion Comfortline
Waarom hebben wij besloten om een Polo BM te kopen:
· De houderschapsbelasting stijgt sinds enkele jaren progressief, in 2010 was dat voor de VW Bora Tdi al 93 euro/maand, dat wordt in 2011 107 euro/mnd ofwel 1284 euro /jaar.
· Daarom was mijn plan om over te stappen op een golf 1.4 TSI benzine .
· Toen kwam de Polo Blue Motion in de markt met vrijstelling van houderschapsbelasting en een zeer gering verbruik. (ik schatte zelf in 1:23)
· Na 2 proefritten was het oordeel van mijn vrouw en mij : we vinden de ruimte, accelleratie, comfort etc heel acceptabel, daarom hebben we eind mei de bestelling gedaan.
Toen de discussie losbarstte dat de vrijstelling van houderschapsbelasting wellicht op korte termijn weer zou vervallen, werd ik niet echt vrolijk, toch de verkeerde keus gemaakt???
Regelmatig zal ik als referentie onze vorige auto noemen: de VW Bora Comfortline Tdi 90 PK die wij 10,5 jaar met veel plezier hebben gereden tot 253.000 km.
Aflevering Polo BM op 28 september met de volgende opties:
· Hoofdairbags
· Climatronic
· Radio-CD “rcd 310 “
· Executive-pakket
· 4 deuren en electrische ramen voor/achter
· 3e jaar garantie ( eigenlijk overbodig, maar is een Geen gezeur zekerheid)
· TomTom Go-750 Live plus klip
· Vaste trekhaak (tbv onze KIP-Kompakt 300, gewicht beladen ca 750 kg)
· Dubbeltonige claxon (de originele klonk alsof je een muis op zijn staart trapte ,aldus een collega-reviewer)
Wat opvalt/tegenvalt m.b.t. in-exterieur/uitvoering
· Geen continue aanwijzing buitentemperatuur in het scherm van de climatronic
· Geen lampje in het dashboard-kastje
· Geen lampjes boven de spiegeltjes in de zonnekleppen
· Geen motor-temperatuur-meter
· Geen 12 volts aansluiting in de kofferbak, hoewel dit nota bene als aanwezig staat vermeld in de brochures!!
· Geen schijfremmen achter, maar trommelremmen. Velen hebben de BM ongezien uit de brochure besteld, een beetje flauw om dat niet te melden!
· Stoelen: mijn vrouw klaagt er over dat de rand in de rugleuning ter hoogte van de schouderbladen irriteert, dit euvel heb ik eerder gelezen bij een college-reviewer, dit moet m.i. beter. Zitcomfort is verder prima.
· De afwerking van het dashboard en binnenzijde van de deuren is tamelijk hard, minder luxe dan de VW Bora, de eerder lovende commentaren hadden een andere verwachting gewekt
· Geluidscomfort: de Polo is tamelijk stil, wel hoorbaar bandengeruis (minder bij andere banden??), echter bij stevige wind nemen de decibellen toe.
· Veercomfort: vinden wij soepeler dan we gewend waren (Bora), gerelateerd aan korte wielbasis e.d. is veercomfort ruim voldoende
· Snelheidsmeter: de afwijking is groter dan ik gewend was: 120 km/h op de GPS is op de teller bijna 130 km/h bij 2400 t/min. 120 km/h op de teller is in werkelijkheid ca 114 km/h.
Onze ervaringen
· Op 7 oktober, dus 8 dagen na levering, moest ik al een beroep doen op de mobiliteitsgarantie. Na een rit nog even naar de afhaalchinees, en dan naar huis. Maar dan moet de motor wel aanslaan, niet dus. Na 6 keer starten hebben we de auto maar afgesloten en zijn naar huis gelopen. Na het nuttigen van de afgekoelde Bami Rames hebben we de mobiliteitsgarantie gebeld, na een uur stond de storingsmonteur bij de auto. Diagnose: er was een foutmelding in het systeem van de trekhaak (wellicht te maken met start/stopsysteem) . Nadat de monteur diverse checks had uitgevoerd , startte hij en ja hoor, niets aan de hand, “hij deed het weer”. De volgende dag bij de dealer op bezoek, na ca. 2 uur aan de computer niets kunnen vinden. Dus met een onzekerheid van wanneer gebeurt dit weer zijn we op 12 oktober voor een korte vakantie naar de Eifel vertrokken.
· Onderweg naar Duitsland (snelweg in Belgie) plotseling een melding van bandenspanningslampje, na check van alle banden: niets aan de hand en de signalering gereset.
· Op 13 oktober, km-stand inmiddels 1095, stopten wij, het start/stopsysteem deed zijn werk, motor sloeg af. Binnen 3 seconden startte de motor weer spontaan, terwijl ik geen grote verbruikers aan had staan, wel even schrikken. Diezelfde dag , na een trip van 220 km, gebeurde exact hetzelfde. Wonderlijk.
Rijervaringen
Inmiddels is er al veel geschreven over het vermogen in het lage toerengebied (ca. 1200 tot 1800 t/min). Mij viel op dat je beter op eigen ervaring en inzicht kan schakelen dan de schakelindicator volgen. Voorbeeld: In heuvellandschap rijd ik in 3, de motor gaat nogal ronken want de helling wordt wat steiler, op dat moment geeft de indicator aan:opschakelen naar 5, terwijl ik terugschakel naar 3 (de juiste keus, vind ik). Dus hard werken met schakelen in bergachtige omgeving, het oppakken bij overschakelen van 2 naar 3 is dan moeizaam, dan valt toch wel op dat je een beperkt vermogen hebt.
Rijden op de autobahn/snelweg: komt goed met het verkeer mee, inhalen gaat best vlot, zeker als je terugschakelt naar 4. Houdt op de cruise-control zeer stabiel de snelheid vast, ook bij hellingen , ook bij Luik, gaat alles zonder dat er sprake is van tekort aan vermogen.
Het verbruik
Het valt op dat de snelheidsmeter meer afwijkt dan ik was gewend: 120km/h reeel op de GPS is op de teller bijna 130 km/h bij een toerental van 2400 t/min. De verbruikscomputer geeft dan getallen aan varierend van 7l/100 km tot 4,8 l/100 km, afhankelijk van klimmen/dalen en wind. Het resultaat is dat ik vaak terugzak tot 120 km/h op de teller, is ca. 114 op de GPS. Bij aftanken in Luxemburg tijdens onze korte vakantie in de Eifel bleek dat het gemiddeld verbruik 1:21 was. Zeer teleurstellend, met dezelfde rijstijl met de VW Bora zou dat 1:19,5 tot 1:20 zijn geweest (moeilijk hard te bewijzen, maar toch…).
Nog even over mijn rijstijl met de Bora: ik was al iemand met de stijl van “het nieuwe rijden” getuige het feit dat ik pas op km-stand 194.400 mijn eerste remschijven +blokken voor moest vervangen, de voorbanden (Michelins) werden op 85.000 km vervangen. Wel houd ik ervan om vlot met het verkeer mee te stromen.
Tankbeurten
522 km 26,4 liter 1:20
855 km 38,89 liter 1:21
544,8 km 27,4 liter 1:20
787 km 40,1 liter 1:19,7
Over totaal 2709 km is het gemiddeld verbruik 1:20,27
Op 25 oktober dit gemeld bij de dealer.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Polo 1.2 TSI Comfortline | R LINE | STOELVERW. | CRUISE | APPLE CARPLAY | AIRCO |
- 2015

Volkswagen Polo 1.0 | LOUNGE | CRUISE | LED | STOEL.VW | 2x PDC | DEALER ONDERHOUD
- 2015

Volkswagen Polo 1.2 TSI Comfortline | PANO-DAK | STOELVERW. | PDC |
- 2011
PRIVATE LEASE Volkswagen Polo

Deze brute Xiaomi YU7 GT is al in Europa!

Olieprijzen kelderen, maar daling aan pomp gaat in kleine stapjes

‘Al in 2028 Opel-EV met Leapmotor-techniek’

Een Maybach is eigenlijk maar €36.000 duurder dan een reguliere S-klasse