| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 45 km |
| KM-stand laatst | 8.000 km |
Onze nieuwe Dacia Bigster Hybrid G150 4x4
We rijden inmiddels ruim een week met onze nieuwe Bigster Hybrid G150 4x4. Voor wie zich afvraagt waar de “G” voor staat: deze auto rijdt op autogas (LPG).
Het is onze tweede Bigster. Onze eerste was de Mild Hybrid ECO-G140, en die beviel zo goed dat we besloten hebben een upgrade te doen.
De motor heeft een inhoud van 1200 cc en wordt ondersteund door een mild-hybridsysteem, dat wordt geproduceerd door Horse Powertrain.
Het belangrijkste verschil met de G140 zit in de aandrijflijn. De G150 beschikt over een automatische zesversnellingsbak met natte koppeling en een extra elektrisch aangedreven achteras met twee versnellingen, ontwikkeld door Valeo. Hierdoor is de auto een hybride die via regeneratief remmen de accu oplaadt. Tegelijk zorgt dit systeem ervoor dat de auto als 4x4 kan functioneren.
Dat levert merkbare voordelen op. De auto presteert goed in het terrein en het systeem is ook prettig wanneer we met onze caravan rijden.
Daarbij wil ik wel opmerken dat ook de G140 al een prima caravantrekker was.
Eerste ervaring.
De eerste 1275 kilometer zitten erop! Hoewel sommige mensen beweren dat het inrijden van een nieuwe auto tegenwoordig overbodig is, kies ik er toch voor om het volgens het boekje te doen. Een goede start is immers het halve werk.
Om de auto aan alle facetten van het verkeer te laten wennen, hebben we een flinke variatie aan wegen opgezocht. Van strakke snelwegen en kronkelige lokale weggetjes tot rulle onverharde paden: de wagen heeft het allemaal voor zijn kiezen gekregen.
Om de teller nog wat extra te laten oplopen én de trekkracht te testen, hebben we de caravan uit de stalling gehaald. Een kort tripje naar de Achterhoek bleek de ideale generale repetitie voordat we later dit jaar de rest van Europa gaan doorkruisen.
Wat direct opvalt, is hoe soepel de auto zich gedraagt. Na jarenlang zelf te hebben geroerd in de versnellingsbak, is deze automaat een absoluut genot; het schakelen gaat haast ongemerkt. Ook het elektrisch rijden draagt bij aan de rust aan boord.
Toch valt er nog wat te ontdekken aan de techniek:
Het rijcomfort: De wagen ligt stabiel op de weg, ook met de caravan erachter.
De aandrijving: Het moment waarop de auto overschakelt naar de aandrijving via de elektronische achteras is voor mij nog niet helemaal voorspelbaar.
Het is een kwestie van gewenning, maar één ding is zeker: de eerste indruk is meer dan goed. We zijn klaar voor de grote reis!
We zijn terug van vakantie
In mij eerste bijdrage heb ik belooft mijn verdere ervaring van de Dacia Bigster Hybride G150 4x4 te blijven delen we hebben er nu 8000 kilometer mee gereden. En zijn zeer tevreden met de auto het verbruik is gemiddeld 1 op 14 wat volgens mij voor een auto op LPG niet slecht is.
Het moment waar op de elektrische achteras de Hybride aandrijving van de auto over neemt is nog steeds voor mij onvoorspelbaar. De door Dacia genoemde tot 40% elektrisch rijden in de bebouwde kom heb ik nog niet ervaren. We zijn in de afgelopen maand mei op vakantie geweest in Tsjechië op de heen en terug reis daar naartoe via Duitsland kom je diverse lange autobahn hellingen tegen waar bij het inhalen van langzaam rijdende vrachtwagens geen enkel probleem vormt de auto heeft meer dan voldoende trekkracht om in deze te kunnen passeren. De automatische versnellingsbak “een 6 traps automatische DCT (Dual Clutch Transmission) met twee natte, oliegekoelde koppelingen” maakt het rijden zeer aangenaam. In Tsjechië heb ik met de caravan een helling bereden van 14% op weg naar de camping dit was ook geen probleem. De wagen heeft de mogelijkheid om ook via flipper aan het stuur handmatig een passende versnelling te kiezen als je het met de keuze van de automaat niet eens bent. Een groot voordeel van de auto is de 4x4 aandrijving de LPG/Benzine motor met Mild hybride ondersteuning en de elektrische aangedreven achteras zorgen bij het wegrijden op, hellingen, losse ondergrond en nat gras, dat je soepel en rustig in beweging komt zonder slippende koppeling. De auto mag 1500 kg trekken onze caravan weegt 1300 kg dit geeft een zeer stabiel weggedrag. We hebben het meest van de tijd 90 km gereden op de adaptieve cruise control en zo af en toe 100 bij het in halen van vrachtwagens. Het verbruik was gemiddeld 1 op 7 op LPG dat is wel wat meer dan bij een gemiddelde benzine of diesel. Daar staat tegenover dat de brandstof kosten per kilometer veel goedkoper zijn. Een klein rekenvoorbeeld stel een auto rijdt 1 op 10 kosten benzine € 2.20 is 0,22 cent per kilometer mijn auto 1 op 7 kosten LPG 0,90 is naar boven afgerond 13 cent per kilometer dat is mede een van de redenen waarom we als caravan gebruikers deze auto gekocht hebben.