Volkswagen Highline 1.4 (2010)

UitvoeringHighline 1.4
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Aanschaf overwegingen

Omdat mijn vorige auto tegen de 12 jaar aan liep en langzaam uit elkaar begon te vallen was het plan om dit jaar een gloed nieuwe auto te kopen. Een auto is voor mij een vervoersmiddel dat mij, enigzins comfortabel, van A naar B moet brengen tegen geringe kosten.
Hieronder beschrijf ik eerst de wensen cq. afwegingen die ik had bij de aanschaf van de auto onderverdeeld in drie secties.

Kosten;
Deze auto rijd ik prive, bijtelling is dus niet belangrijk. Wel zijn de wegenbelasting, verzekering, verbruik en onderhoudskosten belangrijk. Automatisch valt je oog dan op de hedendaagse aanbod van hele zuinige auto's maar na het lezen van veel reviews stuite ik op iets wat vaak vergeten wordt; de afschrijfkosten. Deze zorgen bij gemiddeld gebruik (tot ca. 20.000km p/j) voor meer dan de helft van alle kosten van de auto. Hier moet dus een hele zware afweging worden gemaakt.

Mileu;
Ieder zijn eigen keus maar mijn overweging hierin is eenvoudig; de productie van een auto is slecht voor het mileu. Begin je eenmaal aan een auto dan belast je het mileu hoe dan ook zwaar. Het gebruik per km. telt minder zwaar. Koop je een grote auto zoals een Toyota Prius ben je hoe dan ook al "fouter" dan iemand die een kleinere auto koopt. Eenmaal binnen dezelfde klasse gaat het verbruik en CO2 uitstoot pas meetellen. Auto's met veel accu's zie ik niet zitten. De belasting voor het mileu zijn hoog, de prestaties moeten dat wel compenseren. Bovendien is het nog niet bekend hoe die accu's over 5 jaar presteren en wat de restwaarde van de auto dus zal worden.

Comfort;
De wegligging en zitcomfort zijn voor mij het belangrijkste. Daarna komt veiligheid (vanwege de kleine verschillen tussen de modellen staat dit niet op de eerste plek). Verder moet er een mogelijkheid zijn om een iPhone aan te sluiten; met een Parrot (carkit) kan dat in iedere auto worden aangebracht dus echt belangrijk is dit niet. De auto moet vier volwassenen kunnen vervoeren al hoeven die niet allemaal even comfortabel te zitten, de bestuurder moet met een lengte van 2m wel prettig kunnen zitten. Een ruime kofferbak is wel noodzakelijk, of de mogelijkheid om de stoelen neer te klappen. Een automatische airco die je in kan stellen op temperatuur is wel noodzakelijk.

N.V.T.
Zaken die voor mij niet belangrijk zijn; uiterlijk, alarm, navigatie, verwarmde stoelen, velgen, multifunctioneel stuurwiel,
automaat, max. snelheid.

Uiteindelijk is de keuze op de Volkswagen Polo gevallen. Mede dankzij de degelijkheid, hoge inruilwaarde en wegligging. Veder voldoet de Polo aan al mijn wensen. Ook mijn vriendin was erg gecharmeerd van deze kleine patser. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een BlueMotion(2) helemaal nieuw te bestellen. Op korte termijn bleek de gewenste Bluemotion niet leverbaar (ook niet bij bedrijven die de BlueMotion reeds eerder hadden besteld). Omdat we voor de winter een andere auto wilden rijden is de keuze gevallen op een "tweedehands" wagen.
De dealer bleek een 6 maanden oude Polo 1.4 Highline te hebben staan met slechts 5500km op de teller. De vele extra's en lage kilometer stand spraken ons erg aan. De proefrit beviel en we rijden nu "Highline" voor minder dan de nieuwprijs van een BlueMotion.

De eerste kilometers rijden heerlijk, binnenkort volgen updates over de prestaties en verbruik.

Eerste rij-impressies

Ik ben inmiddels een paar tankbeurten verder. De afgelopen weken heb ik de auto natuurlijk laten zien aan familie en vrienden waarbij ik een aantal keer mijn rationeel uit heb moeten leggen waarom ik met een "onzuinige" auto thuis ben gekomen terwijl ik op zoek was naar een super zuinige wagen. De meeste mensen begrepen het meteen nadat ze de Polo zagen of direct nadat ze erin plaats hadden genomen. De stoelen van de Highline Polo zijn werkelijk geweldig. Ze maken iedere rit tot een plezier. De afwerking van het interieur is ook vele malen beter dan die van de BlueMotion.

Inmiddels blijkt dat de BlueMotion minder goed presteert dan dat Volkswagen doet geloven. En met een gemiddelde van 1 op 18 wat ik met drie tank beurten heb gereden helemaal niet slecht.

De wagen ligt heerlijk op de weg, glijd door bochten en komt heel goed mee met het verkeer. Op weinig momenten heb ik het gevoel dat het vermogen tekort schiet. Natuurlijk verwacht ik ook niet veel prestaties wanneer ik de cruisecontrol op 120km/u heb gezet.
Wegrijden bij het verkeerslicht gaat prima en de remmen reageren prompt. Soms iets te prompt vergeleken met mijn vorige auto's.
Het geruis van de weg wordt hoorbaar bij >100km/u maar nimmer storend. Met de muziek zacht aan, cruise op 120 ben ik helemaal tevreden.

Op dit moment nog geen nadelen te melden. De enige zaken die opvallen is het ontbreken van een tankdop-houder. Bij het tanken "bungelt" de dop er een beetje bij. Wel is de hoogte van de tank erg prettig (voor iemand van 2.00m). Ook zijn de vele opbergruimtes een puur genot. Overal is wel een vak voor. De koffie staat stevig in de bekerhouder wat heel soms het schakelen bemoeilijkt. De armleuning is erg prettig en de ruimte voorin blijkt, net als tijdens de proefrit, zeer aangenaam.
De kofferruimte heeft ons ook nog niet in de steek gelaten zelfs niet na een bezoek aan een Woon-Mall waarvan ik even bang was dat de Polo minder enthousiast zou zijn over onze aankopen. Alles paste er keurig in.

Op naar de 10.000km!

Winter update.

Tot op heden ben ik nog erg tevreden over de Polo, alles werkt naar verwachting. Na 7.500 zelf te hebben gereden heb ik een goede indruk van de auto kunnen krijgen.

Het verbruik is met de kou toegenomen. Nadat ik bij een tankbeurt slechts 1 op 14 had gehaald, heb ik winterbanden aangeschaft en ben ik het nieuwe rijden gaan toepassen. Dus heel rustig wegrijden, snel doorschakelen naar z'n 2 en niet harder dan 100km/u, rustig afremmen op de motor etc. Nu haal ik met koud weer toch een respectabele 100km op 16l. En de winterbanden zorgen voor een merkbaar betere wegligging. Zeker een aanrader!
Enkele nadelen zijn inmiddels ook opgemerkt. De lage wegligging (of ligt dit aan de vering?) zorgt ervoor dat je soms een verkeersheuvel raakt met je voorbumper, hoe voorzichtig je ook rijd.
Ook zijn op sommige dagen zijn de ramen binnen beslagen. De climate control heeft een paar minuten nodig om de raam weer droog te krijgen. De verwarme buitenspiegels doen er ook een paar minuten over om bij te trekken. Ik houd de ramen vet vrij en in mijn vorige auto had ik dit probleem veel minder.

Onze eerste ritten met vier volwassenen zijn ook gemaakt. Zoals verwacht is het achterin wat passen en meten maar, voor de ritten die minder dan 2 uur duren, was het prima te doen. Vrienden ophalen van schiphol was wel een uitdaging. De koffers pasten net niet in de bagageruimte.
Iedereen vond de "golf" erg prettig rijden. Het blijft leuk als mensen je Polo met een GOlf verwarren. Het toont aan dat de Polo een klasse gegroeid is.
Voor zijn prijsklasse is de Polo een heerlijke wagen om te rijden. Comfortabel, licht sportief, goed zittend (sportstoel uitvoering), goede wegligging en fijn werkende bediening van de boardcomputer.

Pluspunten:
+ Zit comfort (Sportstoelen);
+ Parkeersensoren achter (op display);
+ Bedieningsgemak boardcomputer/CD speler;
+ Opbergvakken;
+ Wegligging

Nadelen:
- Voorbumper gevoelig voor verkeersdrempels/obstakels;
- Ruimte achterin;
- Beslagen ramen binnen.

PRIVATE LEASE Volkswagen Polo