Toyota Avensis Wagon 2.0 TD Linea Sol (1998)
Uitvoering | Avensis Wagon 2.0 TD Linea Sol |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Na wat omzwervingen (eerste auto was een Zastava Yugo uit 1983, toen volgde een Golf Mk II uit 1983) bij Toyota terechtgekomen.
Allereerst een Corolla 1.3 XL (1988). Daarna ten volle tevredenheid een Carina E 1.6 XLI uit 1992.Deze heb ik maar een 9 maanden gereden, want i.v.m. een verhuizing van het werk ’moest’ er een diesel komen.
Aangezien ik deze toch weer zelf moest betalen zou het weer een Toyota worden.
In verband met kleinere kinderen en behoorlijk wat bagage zou een wagon niet verkeerd zijn.
Na een maand of 2 zoeken vonden we bij een handelaar (wel Bovag) een Avensis Wagon in het zwart met leuke 17’ lichtmetalen velgen. Een ex-lease auto.
Een klein beetje schade aan de linker dorpel, maar voor de rest nog een knappe auto voor € 7000,= (dit was in oktober 2003). De kilometerstand van 163000 km schrok me niet af. Hij moest nog minimaal het dubbele kunnen rijden.
Verbruik/Onderhoud
Altijd probleemloos kunnen rijden. Een gemiddeld verbruik van 1 op 15, af en toe wat olie bijvullen, om de 20.000 kilometer een beurt en verder heb je er geen omkijken naar.
Tot op heden (over 3 weken wordt hij ingeruild tegen een Verso 2.2 D4-D linea Terra) kom ik op 16,3 cent aan kosten per gereden kilometer! Inclusief afschrijving! Veel goedkoper kun je een auto van dat formaat niet rijden!
Prestaties/Algemeen
* Geen hoogvlieger, maar voor mij vlot genoeg. 160 Kmh is geen enkel probleem, bij 140 Kmh rijdt hij het lekkerste.
* Veel bagageruimte, alhoewel de wielkasten vrij ver naar binnen staan en zodoende wat in de weg zitten bij brede ladingen.
* Comfort is goed. Door de 17’ velgen en wat lagere banden is dit een stuk minder dan de originele Avensis.
* Voor de rest een saaie, burgelijke auto die niet opvalt. Behalve als je naar de onderhoudskosten kijkt. Sommige mensen rijden auto met hun hart, ik met mijn verstand!
Na 317271 kilometer is de Avensis ingeruild voor een Toyota Corolla Verso 2.2 D4-D Linea Terra.
Inmiddels verkocht door de garage waar ik hem heb ingeruild, waarschijnlijk is ie op weg naar Afrika.
Einde Review..
Sinds de aanschaf maakt hij een wat ’kapot wiellager’-achtig geluid aan de rechtervoorzijde. Ik heb hier meerdere malen naar laten kijken, maar een oorzaak werd niet gevonden.
Het kan ook door de 17’ velgen liggen met wat plattere banden dan normaal. Hierdoor wordt het comfort ook stukken minder!
Bij 198.000 kilometer hebben onverlaten mijn autoradio, inclusief een groot gedeelte van mijn middenconsole ontvreemd. Een schadepost van een kleine € 2500,=.
Nieuwe onderdelen zijn schreeuwend duur, gebruik liever 2e handse..
Bij 270.000 kilometer heeft hij ons in Gent laten staan (bij 32 graden celcius) met een kapotte accu. Volgens de medewerker van de VAB (de vlaamse ANWB) was dit nog de originele accu, dus dat was geen schande..
Voor de rest... niets!