Toyota Avensis Wagon 2.0 D4-D Linea Sol (2000)

autoreview

Toyota Avensis Wagon
Toyota Avensis WagonToyota Avensis WagonToyota Avensis WagonToyota Avensis WagonToyota Avensis WagonToyota Avensis - interieurToyota Avensis - interieur

Signalement

UitvoeringAvensis Wagon 2.0 D4-D Linea Sol
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2006
KM-stand bij aanschaf147.000 km
KM-stand laatst335.600 km
Lezerswaardering: 80%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 223.616 km

Na 3,5 jaar Renault rijden was ik de reparatiegevoeligheid en vele storingen wel enigszins beu. Tijd voor een betrouwbaar produkt. Dan kom je al gauw uit bij de fa. Toyota. Dus de relatief hoge begininvestering gedaan (zijn ook 2e hands dure auto’s) en een Avensis Wagon D4D gekocht met alle toeters en bellen. De auto ook gewoon gekocht bij de officiele Toyota-dealer. Dat is toch anders kopen dan bij de autohandel-op-de-hoek. De auto is qua degelijkheid een verademing in vergelijking tot de Renault. Hoge bouwkwaliteit zonder grote naden en kieren. Geen deuren meer van golfkarton, geen dashboardlampjes die zomaar gaan branden (uiteraard voor niks) en geen bokkesprongen meer op de snelweg omdat de motor er gewoon mee stopt (ja, echt!).

Ook het D4D diesel-blok maakt een onverwoestbare indruk. En elke ochtend starten-lopen. De auto rijdt ook heel makkelijk, alles gaat heel soepel, koppelen, schakelen, remmen, schakelaars, etc. Ook is de cruise control een mooi extra. Wat een genot. De auto is ook zuinig. Ik rij makkelijk 1 op 17. Moet erbij zeggen dat ik rustige rijstijl heb. ’Blazen’ kost aanzienlijk meer heb ik gemerkt.

Is het dan alleen maar rozegeur-en-maneschijn? Nou, dat ook weer niet. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar sommige zaken heeft Renault veel beter voor elkaar. Zo is de climat-control bij Renault beter geregeld. De capaciteit van het Toyota systeem is maar zo-zo. Het is of te warm of te koud. Ook heeft Renault het rijcomfort beter voor elkaar. De Toyota is toch tamelijk stug geveerd. Maar goed daar staan Franse auto’s ook om bekend. Ook blijft de soms ratelende versnellingspook een bron van ergenis. Dat blijkt moeilijk repareerbaar. Maar ach, ik hoef de wegenwacht niet meer 2-maandelijks te bellen en de garage zie ook nog maar zelden (en dus ook de rekeningen niet). Dat is me toch meer waard.

PROBLEMEN

  • 223.616 km

De auto is gekocht met 1 jaar ’First Class’ Toyota garantie. Dat is maar goed ook want er zijn toch in den beginne toch wel de nodige problemen geweest. Dat is niet de schuld van de auto, maar van de dealer. Zo moest ik er zelf achterkomen dat de startmotor defect was, dat de remblokken achter finaal versleten waren en de schijven voor zo krom als een hoepel, dat de ruitenpieser achter kapot was en dat alle ruitenwissenbladen tot op de draad versleten waren. De dealer heeft gewoon prutswerk geleverd aangaande de aflevering. Na klagen is alles overigens zonder problemen hersteld. Het eerste jaar heeft me danook weinig gekost: 2 beurten en 1 dimlicht voor. Totale kosten e 450,-. Het afgelopen jaar was een tikje duurder. Ten eerste omdat de distributieriem vervangen moest worden, maar vervolgens bleek de koppeling versleten en bleken de SVC-kleppen op de brandstofpomp defect. De distributieriem hoort bij autorijden, zit ik niet mee. Ook een versleten koppelingsplaat mag na 2 ton, maar als daarbij ook een nieuw vliegwiel gemonteerd moet worden verwacht ik dat niet van een Toyota. En dat maakt het gelijk een dure ingreep. Ook de brandstofklepjes waren een tegenvaller. Verwacht je ook niet. Hoewel: een Avensis heeft een aantal standaard kwalen: startmotor, vliegwiel en SCV kleppen. Ik heb ze nu alle 3 gehad. Dan weet u dat vast als u overweegt een 2e hands D4D te kopen. Ik ga er nu vanuit dat de auto weer 2 ton erbij kan draaien zonder fratsen. Overigens moet ik zeggen dat de auto oerbetrouwbaar is, hij doet het altijd. Dat klopt dus wel als het over Toyota gaat. Voor de rest is de auto niet fundamenteel goedkoper rijden dan elk ander merk is mijn ervaring. Op naar de 300.000 km.

Update okt. 2008

Zo, ergens in augustus weer een kleine beurt. Totaal 190 euro. Een hoop geld voor 6 liter olie en wat inspectie-werk. Maar goed, gedeeld door 16300 kilometer valt het wel mee. Inmiddels wordt de auto wat ouder merk ik. De rubberbussen in de wielophanging worden wat losser. De auto wordt er wat 'bonkig' van als je op minder goed wegdek rijdt. Geeft niks, kun je nog jaren mee rijden. Maar het schijnt over te zijn als je de rubbers van de onderste draagarmen vervangt. De dealer maar eens om prijsopgave vragen.

Update november 2009

Weer 1 APK-keuring (feb.) en 1 kleine beurt verder. Kilometer stand bedraagt ruim nu 260.000km. De auto rijdt zoals van een Toyota verwacht mag worden: probleemloos. Het verbruik bedraagt rond de 1 op 17 en de prestaties van de auto lijken nauwelijks te lijden onder de kilometerstand. Ik heb sinds de laatste kleine beurt in okt. 2008 slechts 1 lampje vervangen welke diende ter verlichting van de achterste kentekenplaat. Voor de rest: niets! Inmiddels zitten de winterbanden er weer onder. Dat mocht ook wel, bij de zomerbanden werd het karkas zichtbaar. Maar na 80.000km met 4 banden (Uniroyal Rallye 680) hoor je mij niet. Sinds de winterbanden is het 'losser' aanvoelende onderstel ook verleden tijd. Wat een beetje rubber al niet doet. Op naar de volgende APK ergens in februari 2010.

Update april 2010

  • 274.000 km

Afgelopen jaar (van APK 2009 naar APK 2010) probleemloos gereden. In februari nog wel ineens totale duisternis aan de voorzijde, maar dat bleek gauw opgelost met 2 nieuwe H7 lampen en 2 nieuwe stadlichtjes. Voor de rest helemaal niets. Ergens eind februari is de auto 'na reparatie goedgekeurd'. Aangezien ik niet direct de rekening meekreeg deed dat het ergste vermoeden. Welnu, de auto bleek in eerste instantie te zijn afgekeurd op het feit dat de voorste knipperlichtjes niet meer oranje genoeg waren (ja, ja, Nederland regelland...). Een reparatie van welgeteld 3,42 euro. De beurt met APK kostte me 341 euro. Behoorlijk bedrag toch wel, maar ik krijg er nu ook Toyota pechhulp Europa bij. Dat maakt dat je je Wegenwacht abonnement kunt opzeggen en dat scheelt toch ook enige euro's. Het verbruik bedraagt nog immer 1 op 17 en van olieverbruik is geen sprake. Van olielekkage wel! Ineens olievlekken op de oprit. Oei, wat is hier loos? Keerring geknapt? Gelukkig 'slechts' een kapot gedraaide carterstopring. Foutje van de garage en een fout die eigenlijk niet mag voorkomen. Stagiaire? Hoe-dan-ook, netjes opgelost door diezelfde garage. Begin mei een paar nieuwe zomerbanden en dan op naar de 4 ton...of net zolang totdat 'doorrijden' veranderd in 'doorzakken'.

Update februari 2011

  • 300.036 km

Inmiddels staat de teller op 300036 km en was het weer tijd voor de jaarlijkse APK. Werkelijk een fluitje van een cent. Voor 44 euro was ik klaar. Geen opmerkingen, slechts een half litertje olie erbij. Ging er dan niets stuk het afgelopen jaar? Ja, eind december bleek de accu terminaal en tevens een lekke (winter)band. Halverwege de zomer bleken nog 4 nieuwe bandjes nodig, welke ik voor weinig op internet gescoord heb. Wel chinese kwaliteit, dus we zullen zien. Desondanks geen echte storingen die ik de auto aanreken. Voor de rest: gewoon doorrijden, deze Toyota begint nu zijn betrouwbaarheidsnaam eer aan te doen. Verbruik (1 op 17) en prestaties zijn nog altijd prima. Opvallend is ook dat het interieur mooi blijft ondanks een hond en het feit dat ik geen poetser ben. Maar als ik de boel weer eens stofzuig en er een lapje overheen haal ziet het er nog prima uit, ook na 10 jaar. Voor 2011 staan in ieder geval een nieuwe distributieriem en waterpomp op de agenda.

Update

  • 314.340 km

Inmiddels is het juni 2011 en staat de teller op ruim 314.000. Tot op heden nog immer probleemloze kilometers. Elke dag: starten en lopen. In de tussentijd zijn wel de distributieriem, waterpomp en multiriem vervangen. Daarbij is ook de oliezeef gereinigd en de verstuivers gecheckt. Duur geintje: 1100 euro. Maar goed, de auto kan er weer 100.000 kilometer tegen. Ondertussen blijken wel de verstuivers minder te worden, d.w.z. ze verliezen hun nauwkeurigheid. Eentje zit bijna op de grens van het toelaatbare. Dat uit zich door trillingen rond de 2200 toeren. De oplossing is simpel: vervangen verstuivers. Revisie kan niet omdat het Denso verstuivers zijn en blijkbaar niet te reviseren. Vervanging kost echter 2500 euro. Dat ga ik niet doen. Zolang de auto rijdt rij ik door. En dat kan best nog 100000 km duren alvoren de verstuivers helemaal de geest geven. Dat is in mijn geval ruim 3 jaar rijden. Dan is de economische waarde dusdanig dat de auto afzakt naar het oostblok of Istanbul om daar nog 100.000 km als taxi te fungeren om daarna nog verder Afrika in te zakken. Volgend jaar maar eens kijken naar een opvolger. Desalniettemin rijdt de auto nog immer als een kogel. Zuinig als altijd (1 op 17) en oerbetrouwbaar.

Update

  • 332.340 km

Het is inmiddels 2012 en ik ben weer 18.000 km verder. Vrijwel probleemloos, inderdaad vrijwel: op de valreep van 2011 bleek het contactslot versleten. Een operatieve ingreep van 150 euro was nodig om te kunnen blijven rijden. Het starten werd wat lastig. Voorts heb ik nog wat euro's besteed aan een kleine beurt en liggen de winterbanden erop. Daarmee was ik gelijk van een hoop trillingen verlost. De zomerbanden van chinese heftruckkwaliteit bleken een misser. Na 30000 km nog niet versleten, maar wel totaal vervormd tot een soort ronddraaiend rubber ei. Niet mee te rijden, het stuur zwabberde in mijn handen ondanks 60 gram (!) lood op 1 band. Leermomentje dus: de Michelin winterbanden zijn van aanzienlijk betere kwaliteit. Eind januari nog een beurtje en APK en rijden maar. Nog elke ochtend is het: starten & lopen. Nog steeds rij ik 1 op 17. Kortom op naar de 4 ton!

De Toyota is niet meer....

  • 335.600 km

Na ruim 335.000km is het over en sluiten met de Toyota en nog met een vervelend staartje. Ik stond op een keerpunt, wat te doen: nog een keer groot onderhoud, APK en nog een jaartje doorrijden of inruilen. Uiteindelijk voor dat laatste besloten omdat na onderzoek bleek dat de verstuivers toch hun einde naderen met alle mogelijke gevolgen van dien. Dus op zoek naar iets anders en ook gevonden, een jonge Volvo V50 diesel. De Avensis ingeruild voor een schamel bedrag, maar goed iedereen blij. Het plan was om de Volvo op een mooie zaterdag op te halen, maar kennelijk dacht de Avensis daar heel anders over: de vrijdagavond ervoor gebeurde iets wat ik mijn hele automobiele leven nog niet had meegemaakt; een vastloper! Op 500 meter voor ons huis plots alle lampen op het dashboard aan en een sterk remmende auto. Conclusie van de wegenwacht: vastgelopen hogedrukpomp. Tja, daar sta je dan met je zojuist ingeruilde Avensis. Dus maar dealer gebeld, nieuwe inruilprijs afgesproken (lees: schrootwaarde), auto laten ophalen en toch maar de Volvo opgehaald. Uithuilen en opnieuw beginnen, verlies nemen, afijn u kent het wel...

Na 6 jaar kun je dan ook de balans opmaken. En na dit akkefietje is mijn mening over Toyota wel wat gewijzigd. Ik heb bijna alles afgewaardeerd van comfort tot kosten. Het comfort omdat de temperatuur huishouding in de auto 's winters toch maar zo, zo is. De kosten omdat nu wel duidelijk is dat ook een Toyota kapot kan en omdat ik vind dat er tamelijk veel onderhoud aan de auto is gepleegd door de jaren heen. En doordat ik dat de dealer liet doen is het best prijzig. De betrouwbaarheid stond altijd fier op 5 sterren, maar na die bewuste vrijdagavond kan er wel een ster af. Een domper. Prestaties en verbruik zijn verder prima wat mij betreft. Zou ik dan weer een Toyota kopen? Misschien wel, maar ik moet eerst deze teleurstelling achter me laten. Ik vervolg mijn weg in een Volvo....

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (17)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.