Toyota Avensis 1.6 Linea Terra E (2000)
Uitvoering | Avensis 1.6 Linea Terra E |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Avensis sedan
Onze eerste echte auto was een Audi A4 uit 1995. Wegens problemen die continue weer terugkwamen (draagarmen voor, krakende deuren, kapotte sloten)en een aantal incidenten (startmotor liet ons meerdere keren in de steek) waardoor we niet meer verder konden, zijn we na 1 jaar overgestapt naar een auto die betrouwbaar moest zijn.
Na 9 jaar en 200000km Avensis rijden moet ik zeggen dat we een betrouwbare auto hebben uitgezocht. Behalve het normale onderhoud hebben we nog maar bitter weinig onderhoudskosten gehad.
x De distributieriem is nu 2 keer vervangen en tegelijkertijd ook de waterpomp. 25000 km voor de 2e distributieriem is de waterpomp al eens vervangen en daarom was de 2e keer enigzins overbodig. Met de dealer is dat goed opgelost
x In 2007 de accu vervangen omdat de motor bij kou moeilijk begon aan te slaan
x vrij in het begin hebben ze de schijven afgedraaid omdat er trillingen ontstonden bij het remmen. in totaal heb ik 1 stel nieuwe remblokken gekregen bij 160000km.
Hopelijk blijft dit zo aangezien we hem nu als 2e auto gebruiken. De auto ziet er nog keurig uit. Geen roest, uitlaat is nog goed (in ieder geval van de buitenkant). De laatste 100000km hebben we het onderhoud beperkt tot 1 keer per 30000 km. We kijken goed welke extra werkzaamheden moeten gebeuren om de auto toch in goed conditie te houden (bougies en dergelijke laten we wel op tijd vervangen)
Het verbruik is erg netjes. We rijden gemiddeld 1 op 15 km zonder caravan en 1 op 10,5 met caravan (klein, laag model). Het is zeker geen strepentrekker maar ik vind dat we toch redelijk goed wegkomen. Het weggedrag is vooral om comfort afgestemd, waardoor het betere bochtenwerk niet echt geschikt is.
Grootste nadeel van deze auto vind ik de kleine doorgang van de kofferbak naar de passgiersruimte. Een kleine hatchbak is meer mans dan deze Avensis als het gaat om grote dingen te vervoeren
sinds kort heb ik last van water in de kofferbak. het water verzamelt zich in de ruimte waar de krik ligt. nu zit daar een rubberenplug die je kunt verwijderen zodat het water wel weg kan. Het blijft echter vreemd want ik kan niet zien waar het vandaan komt. Rubbers en dergelijke zijn volgens mij nog intact. Hebben meer mensne dit gehad met hun auto?
De auto is vandaag weer voor de APK geweest. Weedrom geen bijzonderheden te vermelden. Op 1 lampje vervangen na is de auto zonder mankementen goedgekeurd. Met de huidige kilometrage per jaar duurt het nog 6 jaar voor ik op de 3 ton zit. Hopelijk blijft hij het zo doen......Veel goedkoper rijden dan dit kan bijna niet.
update 255000 km
verbruik is nog steeds ongeveer 1 op 15. Ik begin wel te merken dat de motor wat olie begint te verbruiken (1 liter per 5000/6000 km). Verder is er in 2010 een olieslang gaan lekken (reparatie van 280 euro). Verder geen bijzonderheden te vermelden. De auto rijdt nog steeds goed als is het comfort wel minder dan in de nieuwe Avensis.