Subaru Outback 2.5i Premium (2015) #3
autoreview
Signalement
Uitvoering | Outback 2.5i Premium |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand laatst | 122.400 km |
Gemoedsrust, echte luxe?
- 122.400 km
Na iets meer dan 10 jaar en 122.000 km ervaring met deze wagen vond ik het stilaan zinvol om ook eens een “review” te schrijven.
Subaru, bij ons (België & Nederland) is het niet bepaald een populair merk als je enkel naar verkoopsaantallen kijkt. Bij veel mensen is het merk totaal onbekend, maar bij diegenen die de merknaam of het logo herkennen (van de rallyperiode?) wekt Subaru nog steeds sympathie op. Zelf zie ik het merk Subaru dan ook niet als “onbemind”, maar wel relatief onbekend.
Keuze :
Toen mijn vrouw en ik in januari 2015 het autosalon te Brussel bezochten was dat met de bedoeling om ons te gaan informeren en oriënteren voor een opvolger voor onze Renault Espace IV 2.0 dCi.
We zochten betaalbare ruimte voor een gezin met 3 bijna volwassen kinderen (ruime achterbank!), reiscomfort, een beetje luxe, betrouwbaarheid, en ja, ook iets “speciaals” of een beetje “exclusiefs” als het kon (dat laatste stond op mijn persoonlijk lijstje, in mindere mate op dat van mijn echtgenote).
Onze selectie vóór ons salonbezoek : Ford Mondeo Clipper, Opel Zafira Tourer, en… een Subaru Outback. Want auto’s met een achterbank geschikt voor 3 volwassenen, die waren toen ook al niet meer zo dik gezaaid… In ons geval betrof het dan nog een gezin van kleine Belgjes, met een lichaamslengte tussen de 165 en 176 cm, zo’n beetje “passe partout” eigenlijk…
Het was ons inderdaad al opgevallen dat de meeste achterbanken mooi ingericht waren voor slechts 2 personen en een halve. En we kwamen uit een Espace IV met identieke afzonderlijke stoelen.
Na uitgebreid bekijken en proefzitten op alle zitplaatsen van een heel aantal auto’s waaronder de bovenvermelde, viel de keuze (hart en verstand) eigenlijk al meteen op de Subaru Outback. Dat jaar waren er op de Heizel ook proefritjes voorzien op een kunstmatig aangelegd “hindernissenparcours” voor 4x4 voertuigen, waar we een kort ritje konden meemaken als passagier in een Subaru Outback. Kwestie van de “terreinvaardigheid” toch even ervaren te hebben.
De keuze werd hierdoor alleen maar bevestigd, een Subaru Outback zou het worden (YOLO). We maakten een afspraak bij de Subaru dealer Haestincks te Boom, die op dat moment zelf nog geen Outback MY 2015 in de showroom had… Wel konden we proefrijden met een Forester 2.0i met CVT-automaat, wat ons toch al heel wat wijzer maakte over het rijgedrag met “symmetrical all wheel drive” (goedmoedig, onverstoorbaar, vertrouwenwekkend) en over de aandrijflijn (boxermotor gekoppeld aan CVT-transmissie : een goed, harmonieus huwelijk, zo bleek).
De bestelbon voor een Subaru Outback 2.5i Premium werd opgemaakt, en in mei 2015 mochten wij onze nieuwe wagen in ontvangst nemen.
Nu, na meer dan 10 jaar en 122.000 km lief en (weinig) leed met deze auto kan ik alleen maar bevestigen dat mijn vrouw en ik nog steeds heel blij zijn met onze keuze van toen.
Onze rijstijl :
Wij zijn allebei rustige en anticiperende chauffeurs, zorgen ervoor dat de auto steeds goed wordt warm gereden en streven geen “snelste tijden” na, ook (of zeker) niet als we op vakantie gaan. Wat niet wil zeggen dat we slenteren op de weg, wij willen geen rijdende obstakels zijn. We proberen ons aan de snelheidsregels te houden met gewoonlijk zo’n 5 km/h meer op de teller dan de toegelaten snelheid. De auto werd nooit gebruikt voor woon/werkverkeer (doen we te voet of met de fiets), alleen voor boodschappen, (gezins)uitstapjes en vakantie.
Verbruik :
Waren wij vooraf aanvankelijk een beetje bezorgd over het benzineverbruik van deze opgehoogde break met 2.5i boxermotor en CVT-automaat met een leeggewicht van bijna 1600 kg, dan bleek dat in de praktijk relatief mee te vallen.
Ik heb het verbruik niet echt bijgehouden maar reken wel na elke tankbeurt even het gemiddelde verbruik uit. Over 122.000 km komt dat neer op zo’n 8 à 8,5 liter per 100km. De boordcomputer geeft gemiddeld genomen ongeveer 0,4 à 0,5 l/100km gunstiger aan.
Wonderen bestaan echter niet, dus in de winter met veel korte ritten van +/- 5 tot 10 km kan het verbruik oplopen naar 10 liter per 100km, sporadisch zelfs nog iets meer. Hoe vaak dit voorkomt? Misschien 1 op de 15 tankbeurten in ons geval (2 à 3 keer per jaar).
Anderzijds, op onze vakantiereizen naar o.a. Frankrijk, Zuid-Engeland, Ierland, Noorwegen, Noord-Italië kost het weinig moeite om 7 liter per 100km te realiseren. Ik vind het netjes en realistisch.
Motor / transmissie :
Een 4-cilinder 2,5 liter boxermotor gekoppeld aan een CVT-transmissie met “fictieve” versnellingen. Je kunt de pook dus in manuele stand zetten waardoor je verplicht de flippers aan het stuur moet bedienen om te schakelen.
In de praktijk gebruik ik die stand nooit, en is het voornamelijk de linker flipper die ik gebruik om terug te schakelen en zo beter op de motor te kunnen afremmen in automatische stand.
In de bergen of heuvelachtig terrein rijden we in de “S” stand zodat de motor wat hoger in toeren draait en wat sneller reageert op het gaspedaal. Er is ook een “I” stand, waarbij minder toeren worden gemaakt en alles (nog) wat rustiger verloopt. Die gebruiken we het meest.
Geloei van de CVT-automaat? De automaat zelf is geluidloos, de motor daarentegen niet. Je kunt dus wel “motorgeloei” uitlokken (eerder een “roffel”), maar bij een normalere rijstijl valt dat nauwelijks voor. Ik vind persoonlijk dat motor en transmissie degelijk en doeltreffend samenwerken in alle soepelheid. En ja, bij “kick down” maakt de motor toeren! Het tegendeel zou mij verbazen en verontrusten….
Algemeen gesproken heeft de wagen een goede geluiddemping en heb je weinig last van rij-, rol-, wind- of motorgeluid.
X-mode is een rijhulpsysteem, te gebruiken bij lage snelheden en in moeilijke omstandigheden.
Ik heb dat nog maar enkele keren gebruikt in die 10 jaar. Opnieuw krijg je dan dat gevoel van vertrouwen, dat de auto zich bovengemiddeld goed uit lastige situaties kan redden.
Onderhoud en herstellingen :
Subaru schrijft minimum een jaarlijks onderhoud voor, of maximum om de 15.000 km. Sommigen roepen (of schrijven) hierover schande / niet van deze tijd, ik vind het prima zo. Liever “safe” dan “sorry”.
De auto wordt steeds onderhouden bij Subaru dealer Haestincks te Boom, en dit naar volle tevredenheid.
Tot nu toe hebben wij geen herstellingen moeten laten uitvoeren, met één uitzondering : de regensensor op de voorruit werd in 2016 onder garantie vervangen wegens lichte lekkage van de vloeistof.
Voor de rest normaal onderhoud : motorolie, filters, remvloeistof, CVT-olie, bougies, ruitenwissers…
De eerste batterij werd wel al vervangen op 5,5 jaar / 67.228 km wegens te zwak geworden voor de komende winter. Dat vond ik wel vroegtijdig doch ik wilde het risico niet lopen om te stranden.
Achterste remblokken op 97.490 km, voorste remblokken en schijven op 120.392 km (de anticiperende rijstijl, jawel).
Banden : we hebben een zomer- en winterset gehad gedurende bijna 9 jaar en 107.590 km, daarna zijn we (in februari 2024) overgeschakeld op Continental All-SeasonContact banden, en hebben we de winterset verkocht met nog bijna 5 mm profiel op de banden.
De af fabriek Bridgestone Dueller H/P zomerbanden (18”) voldeden zeer goed, de Lassa winterbanden (blijkbaar een submerk van Bridgestone, 17”) vond ik maar matig qua grip op nat wegdek in bochten.
Tot nu toe zijn we tevreden van de Conti 4-seizoenen banden (slechts 15.000 km ervaring).
Totale onderhoudskosten sinds aankoop : 6487,40 EUR (inclusief batterij, banden en Subaru Assistance).
Rijden :
Dit is autorijden en reizen in alle rust en sereniteit, in één woord : gemoedsrust. Laat de stoplichtsprintjes en TGV-achtige snelwegtrajecten maar over aan anderen, wij geraken er ook wel, Subaru-sereen-gewijs. Wat niet wil zeggen dat wij als een slak voortbewegen (zie “rijstijl”).
Permanente 4x4, wanneer gebruik je dat nu? Eerlijk gezegd, bijna nooit. Wanneer gebruik je 250 en meer PK? Ik voel mij ook niet geroepen om in de bossen of de wildernis te gaan rijden, grachten te overwinnen en akkers en zompige weilanden te doorploegen met deze auto. Het is dan ook geen Defender of Landcruiser werkpaard.
Anderzijds weet je gewoon dat deze auto zich in moeilijke omstandigheden iets beter uit de slag zal trekken dan gemiddeld, en dat geeft werkelijk gemoedsrust. Net zoals 250 en meer PK ook voor gemoedsrust kan zorgen : door te weten dat je reserve hebt.
Zelfs na 10 jaar heb ik nog steeds datzelfde, geruste gevoel bij het instappen en wegrijden.
Is dat uiteindelijk niet de echte luxe van autorijden? “Peace of mind”, in het Engels…
Plus ook wat je in de showroom al kunt zien natuurlijk : een “premium” (dat is gewoon de benaming van deze uitvoering) uitrustingsniveau waarbij je echt niets tekort komt.
En voldoende ruimte voor 5 volwassen – zeker 5 kleine Belgjes - met (uitgemeten) bagage. Want de kofferruimte op zich is niet spectaculair groot met de achterbank rechtop, er zijn auto’s die dat beter deden in 2015 (VW Passat, Opel Zafira Tourer, Mercedes E-klasse…). De koffervloer is namelijk nogal hoog, met daaronder een kunststof opbergbak verdeeld in diverse compartimenten. Dat wisten we vooraf, dat Subaru heel geniepig de litertjes onder de koffervloer meetelt in de voertuigspecificaties…
Wat in grote mate bijdraagt aan het gevoel van veiligheid, buiten Symmetrical All wheel drive en voldoende vermogen (want we komen in het dagelijks verkeer echt geen PK’s tekort), is het Eyesight camerasysteem dat mee de weg voor je observeert. En de wagen afremt of zelfs helemaal tot stilstand laat komen wanneer gevaar of een obstakel wordt gedetecteerd. Het systeem heeft wel zijn beperkingen : bij mist, of bepaalde omstandigheden zoals in Ierland wanneer je aan een vlotte snelheid rijdt op een weg met aan weerszijden hoge hagen of begroeiing. Dan krijg je een melding dat het systeem niet meer actief is. In 2015 was dit een vooruitstrevend systeem, vond ik, en de nieuwere versies in de recentere Subaru’s zullen ongetwijfeld nog efficiënter werken. Slechts enkele keren, vooral in de beginperiode met deze auto, greep het systeem kort in door te remmen waar het niet nodig was. Is het een zelflerend systeem? Dat weet ik niet.
Minpunten :
Navigatiesysteem was al van bij aanvang niet van de snelste en modernste (1 betalende update uitgevoerd in 2021). Het is in 10 jaar een keer of 3, 4 gebeurd dat het navigatiesysteem niet opstartte (na langdurig parkeren in ondergrondse garage, na ferry-overtocht van Ierland naar Frankrijk). Wagen aan de kant, stilleggen en opnieuw starten…
Qua afmetingen is het nogal een grote auto voor in de stadscentra (maar al bij al is hij voldoende wendbaar met een relatief kleine draaicirkel). Ook is de wagen overzichtelijk met weinig dode hoeken en goed bemeten achteruitkijkspiegels, dat helpt.
De tankinhoud (60 liter) had van mij 10 liter groter mogen zijn (maar ja, wij waren de 80-litertank van de Espace IV diesel gewend).
Uiteindelijk wegen die minpuntjes nergens echt door, net omdat de auto voor de rest zo goed doet wat wij verwachten dat hij doet.
Conclusie :
Na 10 jaar stappen we nog steeds blij en tevreden in onze Subaru Outback.
Het is een ruime, comfortabele, veilige en betrouwbare reiswagen, en een zeldzame verschijning op onze wegen, wat een vleugje exclusiviteit betekent. Of eerder : een buitenbeentje.
Onder het motto “meer moet dat niet zijn”, hopen we nog vele jaren plezier te hebben van deze auto! Want hij bevalt ons zeer goed!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.