Subaru Outback 2.5i Premium (2015)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Outback 2.5i Premium |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
KM-stand bij aanschaf | 85.620 km |
KM-stand laatst | 126.200 km |
Heerlijke auto
- 95.000 km
Na jullie eerste reacties heb ik toch besloten om mijn review opnieuw te schrijven, en neem meteen jullie commentaren in acht.
Waarom een Subaru Outback?
In 2011 waren mijn vriendin en ik op vakantie in het noorden van Michigan (UP). In een boekenwinkeltje vroegen we aan een dame naar een leuk strandje aan Lake Superior. Zij ging toevallig ook in het meer zwemmen dus we mochten achter haar aanrijden. Ze waarschuwde ons wel dat we over onverharde wegen zouden gaan en of wij dat aandurfden met onze nieuwe auto (Hyundai Elantra), waarop ik glunderend antwoordde: "It's a rental!"
Wij in onze Elantra, zij in haar Outback. De rit verliep probleemloos maar mijn vriendin en ik werden direct gegrepen door het avontuurlijke karakter van deze Outback, die wij tot dan toe alleen in de VS hadden zien rijden. Op onze volgende Amerika-reis met onze zoontje van 1 huurden we een GMC Acadia, ook niet verkeerd. Het stoere uiterlijk, de hoge zit en de zeeën van ruimte achterin maakten dat ik al tijdens de reis op occasionwebsites ging naar SUV's.
In 2018 met ons tweede kindje op komst kreeg een grotere auto als vervanging van onze 19 jaar oude Ford Focus 2.0 hatchback met name door steeds meer reparaties al meer draagvlak. Mijn vriendin wilde absoluut geen stationwagen omdat zij een lange auto maar lastig vond met inparkeren. Het was wat mij betreft een Ford Escape uit 2008 geworden, maar het veto over ons te besteden spaargeld duwde ons uiteindelijk richting een consensus: Ford C-Max 1.6 uit 2011. Mijns inziens een prima auto met alle opties voor niet al teveel geld. Hoewel we vooral senioren in de C-Max zagen rijden vonden wij de auto perfect passen bij ons gezin met 2 jonge kinderen. Behalve wat lage trekkracht was ook echt een hele comfortabele gezinsauto.
Een spijtige erfenis gaf mij de impuls: 'het leven is kort dus ga voor wat je echt wil'
Er volgde een lange online zoektocht, waarbij een ruime hybride onze voorkeur had. Er waren andere mogelijkheden zoals de Toyota RAV4, de nieuwe Corolla Trek, de nieuwe Ford Focus Active, VW Passat PHEV en zelfs de nieuwe Ford Kuga PHEV. Veel videoreviews gekeken. Stuk voor stuk prima en zuinige auto's en rationeel verantwoorde keuzes, maar het 'verliefde' gevoel wat ik bij de Outback had was er niet. Het vorige model Ford Kuga is qua interieur en uitrusting identiek aan de C-Max, dus daar zou ik geen 15.000 euro bovenop de inruilwaarde voor willen neerleggen.
Bij Jan Hop in Roosendaal kregen we een niet te weigeren inruilvoorstel en hadden we een ontzettend fijne verkoper, die duidelijk plezier had in zijn werk.De keuze was snel gemaakt.
Nu over de auto.
In vergelijking met de al vrij complete Ford C-Max is hij luxer uitgerust, maar niet veel luxer. Onder andere de stoelverwarming, Eyesight en Adaptive Cruise Control, AWD aandrijving, leren bekleding, achteruitrijcamera en elektrische achterklep maken wel een verschil. De parkeerhulp van de Ford werkt fijner omdat je op het display ook ziet waar het obstakel zit, dat heeft de Outback niet. Ook klappen de buitenspiegels niet automatisch in. De elektrische achterklep reageert niet goed op de knop op de achterklep dus ik open hem alleen via de sleutel of de knop op het dashboard. Toevallig toen ik bij de dealer hierop wees deed ie het wel gewoon. Als de kofferbak te vol is en er dus iets de elektrische achterklep hindert piept ie en gaat hij weer vanzelf open. Zelf aanduwen helpt dan wel maar ik weet niet of het motortje daar blij mee is.
Wegligging
De wegligging is zoals verwacht uitstekend, hij helt niet over dus scherpe bochten kun je zelfverzekerd met veel vaart in. Eyesight is fijn om te hebben en waarschuwt als je van rijbaan wisselt zonder richting aan te geven, maar irritant is het zeker niet. Hij grijpt wel in als er bijvoorbeeld een voorligger remt om af te slaan en jij met jouw snelheid weet dat je dan nog net je snelheid kan behouden en dus niet remt. Heel soms reageert hij ook als je een bocht nadert waarbij verkeersborden recht voor je zijn, maar heel happig is de Eyesight zeker niet.
Als SUV hebben we de auto nog niet veel getest. We zijn in Drenthe flink door de modder gegaan en dat was ook voor de kinderen erg leuk, maar het schoonmaken van aangekoekte modder viel erg tegen in de wasbox.
Prestaties
De CVT heb ik na onze eerste 10.000km nog steeds niet helemaal door. Een constant variabele transmissie die zoals ik heb gelezen toch verschillende versnellingen simuleert. In de praktijk lopen bij het optrekken de toeren op en wordt er geruisloos geschakeld. De computer moet uiteraard ook zelf maar ondervinden wat de weg en de bestuurder van hem vragen, dus het blijft ook een kwestie van opletten hoeveel toeren je aan het maken bent. Het helpt dan wel om even gas los te laten, dan lopen de toeren ook vanzelf terug.
Met optrekken is de auto best traag. Sta je naast een andere auto voor het stoplicht, dan voelt het als een uitdaging om ook echt sneller dan de andere auto te zijn. Op het stuurwiel zijn 2 rijstanden te kiezen: Sport en Intelligent. In de Sport stand is hij een stuk rapper maar loopt hij stationair al 2000 rpm, in Intelligent zo'n 1100.
Gebruikskosten
Het gemiddelde verbruik is volgens de verbruiksmonitor zo'n 8.2 l per 100 km. De boordcomputer geeft gemiddeld 7.7 aan. Een volle tank (E10 in oktober 2020) is zo'n 70 euro en ik moet zeker vaker tanken dan met de C-Max. Het dashboard heeft een metertje dat constant aangeeft of je meer of minder dan het gemiddelde verbruikt. Dat maakt je meer bewust van je verbruik, maar doet daardoor ook af aan het rijplezier. Ik ben zelf best veel met het verbruik bezig. De All riskverzekering van 75 euro p/m heb ik bij de dealer afgesloten zodat de dealer nog zou kunnen bemiddelen mocht ik er met de verzekeraar niet uitkomen. Het eigen risico heb ik op 1000 euro ingesteld aangezien ik bij kleine schade toch niet mijn schadevrije jaren zou willen riskeren. De Subaru dealers bieden gratis zomer- en winterchecks uit, waarbij ze controles doen op zo'n 20 punten en ook olie bijvullen.
De zeldzaamheid van Subaru in Nederland maakt het bijna een cult auto. In Amsterdam heb ik hem pas 3 keer zien rijden. De auto is duur in aanschaf en blijkbaar als leaseauto niet aantrekkelijk. Voor 25000 euro heb je van menig ander automerk een nieuwe auto met vergelijkbare uitrusting (op AWD na).
Qua uiterlijk is de Outback niet heel anders dan de Opel Insignia en VW Passat, maar omdat je van de grote merken dagelijks veel auto's ziet rijden zou ik bij wijze van spreken moeten gapen bij de gedachte om ook zo'n veelvoorkomende auto te hebben. Ik wilde iets spannenders. Elke keer stap ik weer met plezier op de auto af, wat ik met de C-Max alleen in de eerste maand had. Dit heeft zeker te maken met de betekenis die ik zelf toebedeel aan de de Outback. Persoonlijk vind ik de Outbacks nog altijd de mooiste auto's die er zijn.
De Outback van 2015-2016 is tweedehands voor circa 26.000-32.000 euro het geld waard. De modellen vanaf 2017 zijn een stuk hoger geprijsd, zelfs tot aan de 50.000. De nieuwere zijn iets zuiniger en luxer uitgerust, maar ik zie de toegevoegde waarde niet om daar extra aan uit te geven. Dat is ook een groot minpunt van deze auto. Door de zeldzaamheid heeft hij iets tijdloos, maar qua uitrusting is hij al snel gedateerd.
Hopelijk is de auto zo degelijk als Subaru belooft en betaalt het hogere verbruik en regelmatige controles zich terug in minder onderhoud op de lange termijn en een mooie inruilprijs.
Update 9 februari 2021
- 99.800 km
De Bridgestone Dueller zomer banden (225/60R18) heb ik enkele weken geleden laten vervangen door Bridgestone Weather Control All season banden (235/60R18). Kosten incl. balanceren en uitlijnen €587. Deze maat was goedkoper want komt ook voor bij o.a. Volvo en BMW. De omtrek is iets groter dus de afwijking op de kilometerteller tov GPS is iets kleiner geworden.
Sinds een paar weken heb ik de Multichip in gebruik. Zoals bij andere reviews is de respons op het gaspedaal merkbaar en ook het motorgeluid wat feller. Het verbruik is volgens de boordcomputer gestegen, maar dit is niet veelzeggend. Zoals in de verbruiksmonitor te zien is zijn de gemiddelden voor een Outback van 2015 in de wintermaanden een stuk hoger dan in de zomer. We hebben de afgelopen maanden veel stadskilometers gemaakt, terwijl Multichip aangeeft dat het verbruik met name op de snelweg lager zal zijn.
Nu met ca. 7cm sneeuw merken we de meerwaarde van de AWD pas echt. Stel je voor dat je niet met 2wd door de sneeuw gaat maar met 4wd. Zo rijdt het ook. Optrekken en bochten gaan met gemak en vertrouwen. Soms is enige wheelspin te merken maar dat wordt al gauw ondervangen door de andere wielen. X-mode geeft dat op de hellingen en vanaf de parkeerplaats het optrekken ook prima gaat. Het verbruik is uiteraard gestegen (ook door sneeuwpret op een grote parkeerplaats) en het is met deze koude temperaturen merkbaar dat de motor wel een tijd nodig heeft om op temperatuur te komen en soepel gaat lopen. De enige keer dat hij de meteen soepel en heerlijk vlot liep was vorige week nadat hij in een parkeergarage had gestaan. Ik denk dat ook de Multichip hierin van toegevoegde waarde was. Wordt vervolgd!
Update 28 juli 2022
- 126.200 km
Bijna 1,5 jaar later, tijd voor een update. Nog steeds heel tevreden over de auto. in april 2021 bij Subaru Aalsmeer een kleine onderhoudsbeurt laten doen, (incl. vervanging bougies) kosten €546.
In de zomer van 2021 met het gezin op vakantie naar Noord-Italië. Heen via de Mont-Blanctunnel. In die tijd tankte ik meestal E10, en het was eenmaal in de Zwitserse en Italiaanse bergen duidelijk dat de volbepakte auto hierdoor niet veel power had, de hellingen moesten met veel toeren genomen worden en dit ging gewoon niet van harte. Op de terugweg zijn we vanwege een file in de Gotthardtunnel via de Gotthardpas gereden. Ook hierbij wilde ik de auto niet verder pushen dan 4000tpm. Kortom, met E10 ging dit gepaard met veel toeren en lawaai en werden we door veel auto's ingehaald. Los hiervan waren de ritten uitstekend, en bleek het rijden op de automatische cruisecontrol toch zuiniger dan mijn eigen voetenwerk.
In februari 2022 zijn we nog eens naar Zwitserland gereden, dit keer met E5 in de tank gingen de hellingen met een stuk meer overtuiging. Voor de reis een grote beurt laten doen bij Niestcar, waarbij de differentieelolie en cvt olie vervangen zijn. Daarbovenop airco servicebeurt à €289 en vervanging remschijven voorzijde en remblokken voor + achter voor €587. Gelukkig viel er met het familiebedrijf Niestcar wel over de prijs te praten en was de auto met in totaal €1500 weer volledig onderhouden.
De auto rijdt nog steeds ontzettend fijn. Een bekend euvel bij Subaru's is de kwetsbaarheid van de voorruit. Ook bij mij is er een keer een barst in de voorruit gekomen, bij Niestcar laten vervangen, en zelfs de Duitse milieusticker en het Zwitserse vignet waren mooi overgezet (!).
In de tussentijd in leenauto's gereden, nl. de Forester E-Boxer, XV E-boxer en een Outback (2017). De hybride aandrijflijnen vond ik persoonlijk niet veel toevoegen. De Outback van 2017 kon mij nog het meest bekoren, de auto reageert veel vlotter op de pedalen. Wel vond ik de audioinstallatie meer ruis geven bij het afspelen van muziek en podcasts via bluetooth.
Verder heel tevreden over de auto. Goede wegligging, helt nooit over in bochten. Het stukje vermogen van de Multichip is zeker te merken, vooral als je even zonder hebt gereden. Zonder Multichip kost het optrekken meer toeren.
Wel eens momenten gehad waarop de cruisecontrol/Eyesight raar deed, 1x namelijk dat hij bij een snelheid van 50km zonder aanleiding vol op de remmen ging. En 1x dat hij in automatische cruisecontrol na het afremmen bij het naderen van een rotonde vol gas begon te geven terwijl er nog een auto voor ons stil stond. OK los daarvan geen 'hiccups' gehad, nog nooit een dashboard lampje of foutmelding gezien. De lak is trouwens erg krasgevoelig, de auto zit m.n. door smalle parkeerplaatsen in de wijk al onder de krasjes en plekjes.
Over het verbruik, dat schommelde een tijd ergens tussen 7.7 en 8.3 l/100. Ik heb het afgelopen jaar zoveel mogelijk de ACC gebruikt, echter las ik laatst in Subaru Outback groepen op FB dat anderen juist met eigen voetenwerk zuiniger konden rijden. Ik merk zelf ook dat zo rustig mogelijk optrekken, uitrollen bij stoplichten, op de snelweg veel tijd op de rechterbaan rijden en vooral dus de toeren onder de 2000 tpm houden samen wel helpen om het verbruik omlaag te krijgen. Na enkele tankbeurten haal ik met deze rijstijl al gauw 70 km meer uit een tank( zie ook mijn verbruiksmonitor). Verbruik volgens de boordcomputer in vrij korte tijd van 8.3 l/100 naar 7,5 gedaald. Het groene balkje (=zuiniger dan gemiddeld) in het dashboard nastreven maakt het ietwat saaie rustige rijden toch nog een spelletje dus. Het spelen met de pedalen maakt het zeker mogelijk om bijvoorbeeld 100km p/u te rijden met slechts 1600 tpm! Dit ook met dank aan de Multichip.
Met de hoge benzineprijzen in acht, zou ik de auto nog steeds gekocht hebben? Ja toch wel. Voor het budget zijn er qua verbruik zuinigere alternatieven zoals een Ford Focus Active, VW Passat PHEV, Toyota RAV4 maar ik betwijfel of ik op die auto's even gek zou zijn. Subaru heeft echt iets speciaals. Of de volgende ooit een Solterra zal zijn is wel de vraag, qua verbruik en uiterlijk ben ik nu nog niet 100% overtuigd. Subaru's reputatie betreft bouwkwaliteit en veiligheid maken echter heel veel goed. Op FB zijn posts te vinden van Total loss gereden auto's waarbij alle inzittenden haast zonder schrammetje uit gekomen zijn.
Op naar de volgende kilometers. De banden zijn ook 30.000km verder nu, ik denk de volgende keer de Bridgestone allseasons te vervangen door iets ruigere banden, nl Yokohama Geolandars, Falken Wildpeaks of misschien andere A/T banden. Deze banden hebben ook het sneeuwvlokje dus ook in de winter in bijv. Duitsland en Zwitserland toegestaan. Heel misschien donkere velgen en een 2 inch liftkit, wie weet...
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.