Subaru Outback 2.5i Premium (2015) #2

autoreview

Subaru Outback 2.5i Premium (2015)

Signalement

UitvoeringOutback 2.5i Premium
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf40 km
KM-stand laatst70.000 km
Lezerswaardering: 89%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Comfortabele ruime reiswagen

  • 67.000 km

Subaru Outback 2.5i Premium 2015

Na ruim vijf jaren gebruik en meer dan 67.000 km een eerste review van mijn Subaru. Voordat deze review start eerst twee andere verhaallijnen. Welke auto’s heb ik eerder gehad en welke auto’s kwamen in aanmerking toen ik de Subaru kocht?

Eind jaren zestig begon ik met een tweedehands Skoda 1000 MB. Als student was dat het maximaal haalbare. De wegligging was fenomenaal. Met behulp van het rempedaal kon je de auto alle kanten opsturen. Na wat ervaring: ook de juiste! Probleem was het olieverbruik. Bijna meer olie dan benzine.
Na een klein jaar de 1000 MB ingeruild voor een nagelnieuwe Skoda 100 L. Ik heb nog nooit zo goedkoop gereden als het jaartje in de 1000 MB. Bij inruil kreeg ik duizend gulden boven de aanschafprijs terug. Na de twee Skoda ‘s kwamen de ‘echte’ auto’s. De precieze typeaanduidingen kan ik me niet meer herinneren maar meestal ging ik voor de meest luxueuze uitvoering. Respectievelijk verschenen ten tonele:

Citroen GS 1220,
Austin Princess 1700 HL,
Princess 2200 HLS,
Nissan Stanza SLX,
Nissan Prairie 1800 SLX,
Nissan Bluebird SLX,
Nissan Primera SLX,
Alfa Romeo 145 Junior,
Ford Thunderbird,
Opel Omega MV6 (in Catera uitvoering),
Chevrolet Trail Blazer,
Renault Laguna Grandtour II,
Mazda CX 7 en
een Hyundai ix35 I Catcher,

Daarnaast als tweede auto: een 2CV, een Mercedes 450 SL, een Porsche 928 S4, tweemaal een Chevrolet HHR LT en tenslotte een Amerikaanse Ford Kuga: Ford Escape 2.0 turbo automaat in titanium uitvoering. Deze laatste gebruik ik nog steeds als ik in Amerika ben. De twee Chevrolets HHR gebruikte ik als ‘volgwagen’ gekoppeld aan mijn motorhome in de USA.

De meeste auto’s zijn nieuw gekocht behalve de eerste Skoda, de Mercedes 450 SL (zelf geïmporteerd uit de USA), de Porsche 928 S4, de Ford Thunderbird, de Opel Omega MV6 (in Catera uitvoering), de Chevrolet Trail Blazer, de beide Chevrolet HHR LT en de Mazda CX 7.

Erg merkvast ben ik dus niet. Maar ervaring met allerlei auto’s heb ik vanzelfsprekend wel. Met bijna geen van deze auto’s heb ik ooit problemen gehad. Een paar uitzonderingen. Beide Austin Princessen: fijne auto’s om mee te rijden maar alles wat kapot kan, gaat kapot. De Mazda CX 7 gaat als een raket maar had dure problemen met het motormanagement en de airco. En natuurlijk mijn geliefde Porsche 928 S4: een feest om mee te rijden maar je loopt er financieel volledig op leeg.
Met notoire trouble makers als de Citroen GS 1220 en de Renault Laguna Grandtour II heb ik nooit enig probleem gehad.

Midden 2015 had ik de Hyundai ix35 I Catcher en de Porsche 928 S4. Na weer een jaar tijd voor onderhoud: de Hyundai had 8000 km gelopen en de Porsche 4000. Na lang wikken en wegen heb ik besloten terug te gaan naar één auto. Maar het moest wel een bijzondere zijn.

Welke auto’s stonden op mijn lijstje:
Volvo V70
Volvo XC 70
Mercedes C-klasse Estate
Volkswagen Passat Variant
BMW 3 serie Touring
En de outsider: Subaru Outback 2.5i

Dealers afgestruind, folders bestudeerd, reviews gelezen en zitten rekenen. Een belangrijk aandachtspunt was/is dat mijn full size golftas en golftrolley in de bagageruimte kunnen zonder dat de achterbank (deels) omgeklapt hoeft te worden. En als het mooi is, moet er nog veel bagageruimte overblijven!

Mercedes C-klasse Estate en de BMW 3 serie Touring vielen al snel af. Ze zijn ruimtelijk een klasse kleiner dan de Volvo’s en de Subaru. Daarnaast zou een ‘aangeklede’ Mercedes of BMW als automaat, met leder en veel andere luxe en veiligheidssystemen ruim over de 60 mille gaan. De Passat was wat ruimer en goedkoper maar gaf me geen ‘gevoel’. De Volvo ’s voldeden aan veel eisen, kwamen in mijn configuratie ruim boven de 55 mille, en: je ziet ze op ieder straathoek en niet alleen daar.

Bleef over het mij onbekende merk de Subaru. De golftas en de golftrolley kunnen probleemloos overdwars in de bagageruimte en dan blijft nog 60 procent van de ruimte over. De meest luxueuze (benzine-) uitvoering bleef net onder 45 mille. En er worden er maar ongeveer 150 per jaar in Nederland verkocht. Dus bijzonder blijft ie. De reviews zijn onverminderd positief. Na twee uitgebreide proefritten was ik verkocht en de Subaru gekocht.
Nota Bene: vijf jaar later kost een dergelijke Subaru Outback bijna 66.000 euro!

De configuratie:
De meest luxueuze uitvoering met als extra’s:
Kleur: Lapis Blue Pearl,
Interieur: Ivoor kleurig leder,
Beschermplaten rondom.

En bevalt deze auto zult u vragen. Kortgezegd: het is de beste auto tot nu toe!
Het rijden is ieder keer weer een feest. De auto is uiterst stil. Je hoort de motor nauwelijks, windgeruis is miniem. Op slechter wegdek hoor je alleen geluid van de banden. Het zogenaamde loeien van de CVT-transmissie heb ik nog nooit gehoord. Ook niet bij erg snel optrekken.
De auto is dus erg luxe. De beide stoelen zijn in alle richtingen elektrisch verstelbaar. De bestuurderstoel heeft twee geheugenposities, die gekoppeld zijn aan de autosleutel. De stoelen zitten prima, ook na ruim vijf jaren. De stoelen zijn in drie standen verwarmbaar. Op de achterbank een zee aan ruimte. Het geluid van de audio is niet van topklasse maar voor mij voldoende. Alle mogelijkheden zijn aanwezig: DAB+, FM. AM, USB, CD. Het navigatiesysteem werkt op zich prima maar de kaarten zijn niet up to date. Een update (zelf installeren voor 184 euro) brengt nauwelijks verbetering. Hier wreekt zich het grote gemis van de Outback van deze jaargang: geen Apple Carplay of Android Auto! Grootlicht en dimlicht geven een prima lichtopbrengst. Ruitenwissers verzorgen een groot oppervlak. De beide achteruitkijkspiegels zijn van groot formaat en geven een zeer goed zicht. Ze zijn elektrisch inklapbaar en als optie heb ik de mogelijkheid laten installeren dat de spiegels automatisch inklappen bij het vergrendelen van de auto. Een optie van naar ik mij herinner van 200 euro!
De ruimte in de auto is al eerder gezegd enorm: zowel voor als achter als in de bagageruimte. En wanneer de achterbank is neer geklapt, is bijna 1850 liter te verstouwen. Als de achterbank is neergeklapt en volgeladen is er soms een vervelende storingsmelding. Het bandenspanningslampje gaat branden. De garage heeft het verschillende malen bekeken, maar heeft geen oplossing kunnen vinden. Waarschijnlijk wordt het TPMS signaal belemmerd wanneer de auto afgeladen is. Kan geen kwaad natuurlijk maar is wel een schoonheidsfoutje.
Nu zou ik bijna vergeten te schrijven hoe de auto rijdt. Kortgezegd: uiterst rustgevend en comfortabel. Het is geen snelheidsduivel maar een luxe reiswagen. Probleemloos honderden kilometers rijden en fit weer uitstappen. Schakelen gaat ongemerkt en als je het gaspedaal niet vloert heel stil. Op de Duitse snelweg kun je redelijk snel doortrekken tot boven de 160 km/h. Het benzineverbruik was ongeveer 9.5 liter op 100 km maar is vanwege de snelheidsbeperking tot 100 km (waar ik meestal iets boven zit) verlaagd naar 7,5 liter per 100 km. Niet allen goed voor de natuur dus maar ook voor eigen portemonnee!
Het Eyesight-systeem: de twee kleurencamera’s links en rechts naast de achteruitkijkspiegel houden de weg en alles wat erop beweegt of stilstaat in de gaten. Het systeem werkt voortreffelijk, maar je moet er wel van houden. Er zijn nogal wat piepjes. De adaptieve cruise control werkt prima, de afstand tot de voorligger is op drie verschillende afstanden in te stellen. Als hij een auto in het zicht krijgt een piepje. Als je teveel van de koers afwijkt (zonder richting aan te geven) een piepje. Als je te snel door een bocht gaat een piepje Enzovoorts. Ik gebruik het systeem altijd, is zeer rustgevend. Zelfs indien het systeem is uitgeschakeld, remt de Outback in noodgevallen.

De originele banden zitten er na ruim 67000 km nog steeds onder en hebben allemaal nog 6 mm profiel. Het lijkt of ze niet slijten. Er zitten nog geen uitdrogingsbarstjes aan de zijkanten, deze banden gaan dus nog wel even mee.

En problemen gehad de eerste ruim vijf jaren? Geen enkele (behalve het TPMS-lampje). De Outback krijgt ieder jaar zijn voorgeschreven onderhoudsbeurt en daar houdt het mee op.

Maar na ruim vijf jaren wil je wel eens iets anders. Maar wat dan? Graag een ‘full electric’, maar wonende op de dertiende verdieping heb je geen ‘wallbox’ om thuis op te laden. Een nieuwe nagenoeg dezelfde Outback kost 66.000 euro. Dat wordt zoiets als 45.000 euro bijbetalen.
Ik heb dus besloten om deze Outback nog een aantal jaren te houden en hem een grote verwenbeurt te geven. Een poetsbeurt (binnen en buiten) door een professioneel poetsbedrijf. Voor een paar honderd euro ziet de Outback er weer als nieuw uit (en hij rijdt ook nog steeds als nieuw). Foto’s van Car Detlailing Noord.

Nieuwe beurt

  • 70.000 km

Een kleine update.
Vorige week heeft iemand mij aangereden op een parkeerplaats. De veroorzaker kwam het netjes melden! Maar een hoop gedoe. De Outback kan pas in de week van 13 september gerepareerd worden. Maar met een deuk op vakantie.
Gisteren een beurt. Niets bijzonders. Vloeistoffen en filters vervangen alsmede de drie ruitenwissers. En de APK.
Maar weer een jaartje probleemloze, comfortabele kilometers rijden.

4,5
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    5
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens