Subaru Outback

Onterecht onbemind?

Subaru Outback
Subaru OutbackSubaru OutbackSubaru OutbackSubaru OutbackSubaru OutbackSubaru OutbackSubaru Outback
AutoWeek 6 2015
AutoWeek 6 2015

Je leest het in AutoWeek 6 2015

Je zal maar Subaru-dealer zijn in Nederland. Het D-segment gaat al niet echt lekker, en áls er verkocht wordt is het meestal Duits. En dat terwijl je zelf een gloednieuwe Outback in de etalage hebt staan. Is het wel terecht dat die vaak zomaar voorbij wordt gelopen?

Enig idee hoeveel Subaru's er vorig jaar zijn verkocht in ons land? 647. En dat is niet het aantal Outbacks, maar het totaal dat het merk in ons land afzette. Ter vergelijking: Porsche verkocht er meer dan anderhalf keer zoveel. Het geeft je bijna te doen met de dealers van het Japanse merk, die sinds het begin van deze eeuw de verkopen ineen zagen zakken van meer dan 2.000 per jaar tot amper een derde ervan. Toch blijft het merk met de zes sterren volhouden met een tegendraadse strategie waarbij vierwielaandrijving en boxermotoren de hoofdrol op blijven eisen, dus ook bij de geheel nieuwe Outback. Gaat die het tij keren?

In ieder geval houdt het merk vast aan z'n principes, zo wordt al snel duidelijk. Motorisch is er de keuze uit twee viercilinder boxermotoren, één op benzine en één op diesel. Vierwielaandrijving is standaard en, dat is wel nieuw, dat geldt ook voor de Lineartronic-automaat. Op beide motoren is een handbak dus niet meer te bestellen. Wij rijden de CVT-automaat in combinatie met de atmosferische 2,5-liter benzinemotor, die in ons land het leeuwendeel van de verkopen voor z'n rekening zal nemen. Die mag met 2.000 kg precies 200 kg meer trekken dan de diesel-Outback, voor veel kopers een belangrijk argument. En op zich is die motor met z'n 175 pk en 235 Nm potent genoeg voor de Outback , zo lang je niet teveel aandringt is de combinatie lekker ontspannen op de achtergrond bezig zonder dat je er weet van hebt. Pas als je meer vraagt kom je erachter dat de reserve niet zo groot is als verwacht. Echt vlot is de Outback namelijk niet te noemen, de prestaties zijn gewoon adequaat. Wel mis je gevoelsmatig wat koppel onderin, een gevolg van de moderne turbomotoren waar we tegenwoordig mee verwend worden.

Virtuele versnelling

Maar ook de automaat blijkt in de dagelijkse praktijk niet altijd de vlotste. Bij normaal gebruik is het keurig, maar als je opeens besluit in te willen halen moet de transmissie even nadenken, waarna de bak de hogere toeren opzoekt. Wel grappig is dat de Lineartronic dan een conventionele automaat nabootst. Hij laat het toerental oplopen en 'schakelt' dan met een schokje een virtuele versnelling op. Daardoor heb je als bestuurder meer binding met de auto dan bij sommige andere CVT-automaten.

Voor het onderstel geldt eigenlijk hetzelfde als voor de aandrijflijn: het is gewoon heel erg netjes voor elkaar. In het terrein blijkt de Outback verrassend capabel. Goed, Land Rover zal niet komen vragen hoe ze het gedaan hebben, maar een paardentrailer een verdronken weiland in trekken vormt geen enkel probleem. Op de weg zijn bovendien niet eens echt offers gemaakt voor die terreinwaardigheid. Grip is dik in orde, tractie is er in overvloed en op de snelweg is de Subaru tot op hoge snelheid netjes stabiel. Alleen als je met wat tempo over een klinkerweggetje gaat merk je dat de schokdempers soms hun handen vol hebben aan de vrij lange veerweg van de wielen. Dan gaat het onderstel wat dribbelen. Schoonheidsfoutje, maar over het geheel genomen kan de Outback prima meekomen met auto's als de Insignia Country Tourer of C5 CrossTourer, die in Nederland de grootste concurrenten zullen vormen.

Eyesight

Ten opzichte van de concurrentie heeft de Outback een belangrijk voordeel: z'n omvangrijke standaard (veiligheid)uitrusting. Belangrijkste daaronder is het Eyesight systeem, dat altijd aanwezig is. Het systeem werkt met twee camera's achter de voorruit en houdt het verkeer vóór je in de gaten, regelt de adaptieve cruise control en remt indien nodig zelfstandig de auto af. Tot 50 km/h kan het een ongeluk zelfs helemaal voorkomen. Knappe techniek van een relatief klein merk en in de praktijk werkt het prima. De camera is zelfs in staat om remlichten te herkennen en alvast te beginnen met remmen in plaats van te wachten tot de minimale veilige afstand en dan de rem erop te rammen.

Ook in de rest van z'n spulletjes zit de Subaru standaard erg ruim. Er zijn slechts twee uitvoeringen: de Comfort en de Premium. Die eerste heeft standaard al onder meer 17 inch lichtmetaal, automatische klimaatcontrole, elektrisch bedienbare stoelverstelling, achteruitrijcamera en Starlink infotainment systeem. Navigatie heb je niet, maar kun je via Starlink wel streamen vanaf een app op je telefoon. De enige manier om ingebouwde navi te krijgen is om € 4.500 meer uit te geven en voor een Premium te gaan. Dan krijg je er wel ook 18 inch wielen, elektrische bediening van passagiersstoel en achterklep, keyless entry en nog een rits zaken bij. Niet gek voor dat bedrag, al zijn de in het interieur gebruikte plastics niet overal van de kwaliteit die je bij Opel of Citroën wel krijgt. Maar je krijgt best waar voor je geld al valt er niet veel te kiezen. Daarom begint de prijslijst pas bij € 38.995 en voor de diesel bij € 46.995. En dat zijn serieuze bedragen die in het normale D-segment nog maar weinig worden uitgegeven.

Kleine vijver

Dus nee, de Outback gaat in Nederland niet voor gigantische aantallen zorgen. Want als je kijkt naar het segment waarin de Soeb zich begeeft kun je niet anders dan concluderen dat het niet bepaald een over-bemeten vijver is waarin de Outback vist. Hoe vaak zie je immers een Citroën C5 CrossTourer of een Opel Insignia Country Tourer? Precies, niet zo heel erg vaak. Een Outback dan als luxe, vierwiel-aangedreven alternatief voor een gewone stationwagon? Dat kan, in dat licht bezien is de Subaru helemaal geen gekke aanbieding. Maar dan nog geldt dat het D-segment, en zeker dat met 25 procent bijtelling over een prijskaartje van rond de € 40.000, flinke klappen heeft gehad. Het heeft er dus alle schijn van dat deze Outback wederom een zeldzame verschijning gaat worden. En ergens is dat jammer, want gezien z'n kwaliteiten verdient-ie misschien wel meer.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum