Subaru Legacy Touring Wagon 2.0i Corporate Edition (2011)

autoreview

Subaru Legacy Touring Wagon
Subaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring WagonSubaru LegacySubaru Legacy Touring WagonSubaru Legacy Touring Wagon

Signalement

UitvoeringLegacy Touring Wagon 2.0i Corporate Edition
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf12 km
KM-stand laatst77.400 km
Lezerswaardering: 89%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Na ruim vier jaar...

  • 77.400 km

Begin januari 2011 overgestapt op iets heel anders: een nieuwe Subaru Legacy Touring Wagon CVT. Alvorens de knoop door te hakken eerst proef gereden in een Golf en Skoda van het model stationwagen met 1.4. TSI-motoren en 7-traps DSG. Het proefrijden in de Legacy TW voelde toch aan als te rijden in auto van een veel hogere klasse dan de Touran, Golf Variant en Skoda Octavia. De aanbieding van de Corporate Edition(=Intro) voor de prijs van 2010, zonder meerprijs een automaat en inclusief 4wd heeft mij over de streep getrokken. Het prijsverschil met VW en Skoda was (toen) zodanig dat vergelijkbare auto's bij VW en Skoda aanzienlijk duurder waren. Een eis bij de aanschaf van een nieuwe auto speelde het zeer gemakkelijk kunnen trekken van een gestroomlijnde caravan van maximaal 1200 kg.

In de veertig jaren dat ik zowel (nieuwe) privé- als leaseauto’s (totaal 16) heb uitgekozen, heeft altijd de ratio en de techniek bij de bestelling een belangrijke rol gespeeld. Van al die auto’s waren de 2 Mazda’s 626 de betrouwbaarste auto’s. Een VW(Passat TDI automaat model 1997) spande de kroon v.w.b. narigheid. Kort gezegd: het enige wat daar prima van was , was de motor. Deze wagen is nog jarenlang binnen onze familie gebruikt. Sinds kort is deze auto is deze auto weggedaan omdat herstel van alle electronische mankementen geen optie meer was.

De bewezen betrouwbaarheid van het in NL niche-merk Subaru heeft ook een rol gespeeld bij het besluit tot aanschaf van de Legacy. Hoewel VW tegenwoordig prachtig lopende TSI-motoren maakt en prettige automatische schakelbakken(DSG) heeft, had ik toch geen goed gevoel bij de betrouwbaarheid van de TSI en de nieuwe DSG-7. Dat gevoel is de afgelopen jaren helaas realiteit gebleken. Er is al veel geschreven over de TSI en DSG problemen. Sinds kort zijn daar de problemen van de GTE's bijgekomen.
Omdat ik minder km’s ben gaan rijden was diesel niet meer aan de orde. De afschrijving van een Subaru zal wel hoger zijn dan van een VW. Hoewel het inruilaanbod van de VAG-dealer voor een VW-Touran diesel van ruim 6 jaar oud en met een km-stand van 177.000km enorm tegenviel.
De uitrusting van de Legacy TW laat voor mij weinig te wensen over. Bijna alles wat je aan uitrusting van een auto uit het D-segment mag verwachten zit er bij m.u.v. een (ingebouwd) navigatiesysteem en een achteruitrijcamera. Dat is heel wat meer dan de standaarduitrusting van een VW. Als extra’s heb ik een trekhaak en parkeersensoren laten monteren. Die sensoren zijn gewoon nodig voor een auto van dit formaat. Een reservewiel zat er vreemd genoeg niet in: heb dus een thuiskomer aangeschaft. Als je ooit een lekke band heb gehad, dan weet je dat een reservewiel voor alle auto’s absoluut noodzakelijk is. Er zijn nog maar weinig merken waarbij een normaal reservewiel onderdeel uitmaakt van de standaarduitrusting. Dat is verkeerde zuinigheid. Over de aantrekkelijkheid van het nieuwe model Legacy kan je twisten. Voor mij geen kwestie.

Het rijden in de nieuwe Subaru geeft het gevoel dat je in een forse en stevig gebouwde auto rijdt. Bij het optrekken ervaar je het geluid als van een 6-cylinder. Dat heeft te maken met de zgn. boxermotor, die dan zijdezacht roffelt. Alles zit degelijk in elkaar. Geen rammel hoorbaar. De wegligging is bijzonder goed. Daar speelt de 4-wielaandrijving ook een belangrijke rol in. Het geluid van de motor hoor je bij constante snelheid nauwelijks. Op een constante snelheid van 120km staat de toerenteller rond de 2000. Ik heb moet wennen aan de CVT. Dat is niet te vergelijken met een 6-traps DSG( i.c.m. TDI). Rijders die van scheuren houden kunnen beter een handbak van Subaru nemen. Planken met een CVT geeft een onrustig verloop van de motor. Een CVT rijdt “afstandelijker”. Heb je eenmaal door hoe de CVT-bak met ketting werkt, dan rijdt deze auto bijzonder ontspannen. Overigens kan je ook via flippers aan het stuur schakelen als je dat wilt. De flippers hoef je eigenlijk alleen te gebruiken bij afdalingen in bergachtig gebied.

De bediening van de instrumenten wijkt wel wat af van de Duitse auto’s, die ik bereden heb. Dat vraagt wel enige gewenning. Vooral de elektrische handrem (een knop en geen trekhandel linksonder het dashboard) vraagt gewenning. De zijspiegels moeten met een aparte knop elektrisch in- of uitgeklapt worden. Bij inhalen moet je de richtingaanwijzer vasthouden. Bij mijn vorige auto’s volstond een tik tegen de handel om 3-maal te knipperen. Het is een grote auto. Parkeren is dus lastiger. Het uitzicht rondom is prima. VW kent lange onderhoudsintervallen. Dat was heel prettig. Bij Subaru en naar ik begrepen heb bij alle Japanse merken moet je om de 15.000 km voor een grote of kleine beurt langskomen. De auto heeft een lange overhang aan de achterzijde. Dat is oppassen met de trekhaak bij hogere/korte drempels. De ruimte voor de chauffeur en de (achter)passagiers is zeer groot in deze auto. De bestuurdersstoel is electrisch verstelbaar in zeer veel standen.De bestuurdersstoel is niet in hoogte verstelbaar.

Het verbruik van de auto schommelt tussen de één op 12(winter) en één op 14(zomer, lange rit). Dat valt bijzonder mee voor zo’n grote auto met automaat. Korte ritten rijden we overigens niet veel. Feitelijk rij ik zuiniger dan de norm. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Als je in reviews duikt en het brandstofgebruik van de moderne extreem gedownsizede motoren bekijkt dan zie je dat het brandstofgebruik in de praktijk veel hoger is dan de afgegeven norm. Heeft in belangrijke mate te maken dat de gemiddelde leaserijder niks geeft om het brandstofverbruik én dat de motor als er echt om een prestatie gevraagd wordt teveel van zijn beschikbare krachten moeten gebruiken. Alles draait tegenwoordig om lage bijtelling. Dan ben je helaas bij Subaru aan het verkeerde adres.
Er rijden nog steeds) niet veel Legacy’s van het laatste type rond. Het zal waarschijnlijk een liefhebbersauto blijven. Mensen die iets van de techniek, de rijeigenschappen en de degelijkheid van dit merk en dit model weten zullen belangstelling hebben voor dergelijke auto’s. De nieuwprijs van deze auto is er ook niet aantrekkelijker op geworden. Dat heeft alles te maken met de milieu-labeling. Wil een nieuwe Subaru aantrekkelijk blijven voor de Nederlandse markt dan zal er geïnvesteerd moeten worden in downsizing/turbotechniek i.c.m elektrische aandrijving. De kennis bij Subaru kan zo verkregen worden bij Toyota. Toyota heeft een belangrijk aandeel in Subaru. Als de berichten kloppen zal Subaru in Europa met beperkt gedownsizede motoren met turbo te verkrijgen zijn. Met turbo's hebben ze veel ervaring.

Veel oudere Subaru’s rijden op gas. Die kunnen daar prima tegen. Subaru’s van de laatste generatie rijden nauwelijks op gas. Voor zover ik weet, heeft dat voornamelijk te maken met de complexiteit van het stellen met bussen van de kleppen van de 2 liter motoren. De motor moet dan feitelijk gelift worden om er goed bij te kunnen. De cilinders liggen namelijk aan de zijkanten. De kosten die je op LPG bespaart, geef je dan weer uit aan extra onderhoud. Ik heb gezien dat er één vergelijkbare Legacy van het nieuwe type op gas rijdt. Ben benieuwd hoe dat gaat met het onderhoud. Er schijnt ook onderzoek te lopen naar het gebruik van vloeibare LPG. Daarmee verleng je de interval voor het stellen van kleppen. Wie daar iets meer van weet mag het mij vertellen. Overheidsmaatregelen in Nederland zijn erop gericht om LPG de nek om te draaien.

Nieuwe Subaru's van het type Legacy/Outback rijden er weinig rond in NL. In de VS is dat heel anders. De afgelopen 5 jaar is dit merk spectaculair gegroeid en de ambities voor de komende jaren liegen er niet om.

Na ruim drie jaar rijden in de Legacy is mijn conclusie dat het een betrouwbare auto is. Met geweldige rijeigenschappen en een hoog comfortgehalte. De motor is zeer geruisarm. Ook op hoge snelheid. Dat heeft toch met de solide bouw en afwerking te maken. Een Subaru XV met dezelfde cylinderinhoud is rumoeriger.

Gedurende de zomer van 2012 zomer deed de airco het niet meer. Bleek een haarscheurtje bij een koppelstuk te zijn. Waarschijnlijk in de fabriek te strak aangedraaid. Nieuwe leiding onder garantie geplaatst. Installatie weer gevuld en afgeperst.
Bij bochtenwerk aan de achterzijde links een metaalachtige klik in het dak hoorbaar. Na wat zoekwerk opgelost door de dealer. Zat in een laspuntje van de dwarsbeugel in het dak.
Progressieve veren laten monteren op de achteras. Geeft in combinatie met zomerbanden een betere wegligging in de bocht. De trekhaak heeft na montage van deze veren nooit meer een drempel aangetikt.

Onderhoud:

Regulier(3 beurten klein, 2 beurten groot). Bij 60.000km is de olie van de CVT en de cardanas ververst. Door de relatief lage onderhoudsintervallen is het reguliere onderhoud duurder dan bij bv een VW. Ik heb het hier over onderhoudskosten en niet over reparatiekosten. Dan ligt het verhaal - is helaas mijn eigen ervaring - wel "iets" anders bij VW.
Subaru heeft afwijkende techniek. Je kan niet op iedere hoek van de straat naar een garage. Je bent wel aangewezen op een Subaru-specialist. Dat zijn er helaas niet zoveel in NL.
Deze auto is net ingeruild op een nieuwe Subaru Forester Nagano CVT. Rij-ervaringen worden t.z.t. in een review geplaatst

4,8
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens