Occasiontest: jong gebruikte Subaru XV en Forester
Nieuwe Subaru's door BPM buitenspel, focus op jong gebruikt
Een nieuwe Subaru XV of Forester is door de bpm-wetgeving behoorlijk uit de markt geprijsd. Daarom gooit Subaru het over een andere boeg. Door heel Europa worden nieuwe Subaru's ingezet door het eigen personeel. Met maximaal 20.000 kilometer op de teller en een jaar ervaring worden ze weer teruggehaald en aangeboden als jonge occasions. Dat scheelt een flinke smak op de belasting en de prijs ziet er één keer veel gunstiger uit. We stapten voor een test in een XV en een Forester uit die ‘Approved Used’-vloot.
Je schrikt als je de prijslijst bekijkt van Subaru anno 2021. Met minder dan vijftig mille kom je er niet meer. Dat is te danken aan het Nederlandse autobelastingenstelsel. Auto’s die veel CO2 uitstoten, worden zwaar belast en doen in feite niet meer mee. Subaru heeft daaronder fors te lijden. In Europa speelt Subaru sowieso een rol in de marge, maar in Amerika zijn de Japanners juist vrij goed vertegenwoordigd. Ons werelddeel wordt derhalve beschouwd als bijvangst en dus doet Subaru geen moeite om auto’s specifiek voor de Europese markt te ontwikkelen. De belangrijkste innovatie van de afgelopen tijd is de e-boxer, waarbij de voor Subaru zo kenmerkende boxermotor wordt gekoppeld aan een elektromotor die assisteert bij het bereiken van koppel en vermogen om het brandstofverbruik iets te drukken. Daar komt geen stekker aan te pas.
Aan populariteit bij de liefhebbers ontbreekt het Subaru niet in Nederland. Het zevensterrige vuurtje brandt onderhuids nog volop. Ooit was er een tijd dat er op vrij grote schaal Subaru’s nieuw werden verkocht. Ze werden geprezen om hun kwaliteiten als caravantrekker, maar laten we ook de beroemde Impreza GT Turbo niet vergeten. Tot op de dag van vandaag is er een trouwe schare fans die wel willen, maar niet kunnen door de hoge bedragen die tegenwoordig voor nieuwe Subaru’s worden gevraagd. Gelukkig komt de importeur nu te hulp met het Subaru Approved Used-programma. Daarbij rijden medewerkers een jaar lang in nieuwe modellen van het merk waarna ze alsnog in de showroom belanden, als occasion ‘met de kop eraf’. Iedereen die zich weleens heeft verdiept in de import van een jong gebruikte occasion uit het buitenland weet dat het met de bpm dan een stuk gunstiger is gesteld.
Kijken wat ze kosten
‘Een nieuwe auto voor de prijs van een gebruikte’, dat is de slogan die Subaru hanteert voor het occasionprogramma. Dat klopt wel ongeveer. De prijzen van de meeste concurrenten, zoals de Nissan Qashqai, de Toyota CH-R of – pak ’m beet – de Skoda Karoq beginnen een paar duizendjes verder in de dertig mille. Het grote verschil is dat een Subaru per definitie vierwielaandrijving heeft. Dat is een van de oorzaken van de hoge CO2-uitstoot. De aandrijflijn kost meer energie. En energie is CO2. Ga je kijken wat gelijksoortige auto’s met 4WD kosten (als je die al vindt), dan zie je dat de nieuwprijzen van Subaru niet eens zo gek zijn. Een Honda CR-V is vergelijkbaar met een Forester en kost 55 mille met 4WD. En dan is het nog een hybride ook. Een Toyota RAV4, ook hybride, kost 46 mille net als een Jeep Compass. Zo werkt dat dus op de Nederlandse automarkt en de onlangs invoerde WLTP-verbruikscyclus deed ook al niet veel goeds. De vraag of je in Nederland écht iets hebt aan vierwielaandrijving, zal ons altijd wel bezighouden. Natuurlijk, als je je auto rijdt tot op de limiet, dan kun je net iets meer. Maar wie doet dat nou? Als je met vierwielaandrijving met je caravan de Alpenpassen bedwingt, ben je inderdaad de koning te rijk. Een dagje in de sneeuw is met een 4x4 uiteraard ook niet te versmaden. Maar dat zijn allemaal vrij zeldzame genoegens. Is dat je het extra geld wel waard? Subaru zou zichzelf een groot plezier doen als het ook gewoon voorwielaandrijvers in het programma zou opnemen.
Nagenoeg feilloos
Daarmee komen we bij de auto’s. Subaru maakt het zich niet gemakkelijk. Daarvoor zijn de modellen veel te eigenwijs. Zo is Subaru het enige volumemerk dat nog werkt met boxermotoren. Die configuratie is geen recept voor een ideaal brandstofverbruik, maar door het lage zwaartepunt van een boxer ligt een auto nu eenmaal beter op de weg. En daarvoor tekenen ze bij Subaru. Ook de zojuist al besproken vierwielaandrijving zit verankerd in het dna van het merk. Geen Subaru verlaat de fabriek zonder, en daarmee laat het merk willens en wetens veel verkooppotentieel liggen. Een ander wapenfeit is het Eyesight-systeem. Dat omvat onder meer de adaptieve cruisecontrol, de rijbaanassistent en de automatische noodrem. Subaru ontwikkelde dat in eigen huis en kocht het dus niet in bij een toeleverancier, wat aanmerkelijk goedkoper zou zijn. Het resultaat van die afwijkende keuze mag er echter wezen. Waar bij andere merken dit soort systemen vaker een last dan een lust is, werkt het in een Subaru nagenoeg feilloos. De auto is om het Eyesight-systeem heen ontwikkeld en dat merk je. De transmissie speelt een belangrijke rol bij het systeem. Dat er daarom alléén maar een cvt leverbaar is in een Subaru en geen handgeschakelde versnellingsbak? Jammer dan.

Subaru XV
Technisch zijn onze Subaru’s van vandaag dus zeer doordachte auto’s. Maar dan komen we bij het uiterlijk. De tijd dat het merk nog wel eens een auto had die de tongen losmaakte, liggen al heel wat
jaren achter ons. We denken met enige weemoed terug aan de eerste Forester, de semi-stationwagon Impreza Plus en de maffe XT. Waar de eerste Forester inmiddels de cultstatus heeft bereikt, oogt het huidige model als een dertien-in-een-dozijn SUV. Als je ons had verteld dat het een Nissan of een Toyota is, hadden we je ook geloofd. Dan door naar de XV. Deze hoog-op-de-poten hatchback ziet er in elk geval nogal afwijkend uit. Je kunt hem beschouwen als een Impreza met veel bodemvrijheid. Of hij mooi of lelijk is, mag je voor jezelf bepalen.
Als je in de auto plaatsneemt heb je in elk geval geen last van het uiterlijk. Daarmee zijn we bij het interieur beland. Daar heeft Subaru wel een paar stappen gezet ten opzichte van enige jaren geleden. Er kan inmiddels wat soft touch-kunststof vanaf en zien we daar warempel leuke stiksels? De tijd dat een Subaru-interieur er vandalismebestendig uit moest zien, ligt kennelijk achter ons. Wat wel is gebleven, is het gevoel van kwaliteit. Nog steeds voelt alles in een Subaru aan alsof het is gebouwd om een eeuwigheid mee te gaan. Dat vindt de klandizie erg prettig, want een Subaru-koper is doorgaans niet iemand die na een paar jaar zijn auto weer wegdoet.
Oude stempel
De verschillen tussen deze twee auto’s mogen duidelijk zijn. De XV is een auto in het C-segment; de Forester staat daar duidelijk een trap boven. Verder verschillen de motoren wezenlijk. De XV heeft een 1.6 met 114 pk en de Forester heeft de grotere tweeliter met 150 pk. Door het verschil in formaat van de auto’s presteren de motoren zo’n beetje hetzelfde; een Forester met een 1.6 ga je dan ook niet vinden. Een XV met tweeliter is er daarentegen weer wél. Niet dat je die per se nodig hebt, want met de 1.6 kun je prima uit de voeten in deze auto. De boxers zou je kunnen bestempelen als motoren van de oude school: viercilinders zonder turbo. Een driecilinder zien we Subaru nog niet zo snel ontwikkelen, dat is onmogelijk in een boxerconfiguratie. Bij de boxermotor die Subaru tegenwoordig maakt, hoef je trouwens niet meer te rekenen op de kenmerkende roffel. De krachtbron loopt opvallend soepel en stil. Wil je evengoed een Subaru die een flinke keel op kan zetten, dan verwijzen we je graag door naar de aftermarket, waar genoeg te krijgen is.

Subaru Forester
De auto’s op deze pagina’s kosten beide € 30.000. Voor de XV geldt een nieuwprijs van 41 mille, de Forester moet dik 45 mille opbrengen. Dat ze nu een gelijke prijs hebben is het gevolg van de hoge kilometerstand van de Forester. Die heeft al 100.000 kilometer achter de rug, de XV pas 20.000. Maak je overigens geen zorgen over een wat hogere kilometerstand. Een Subaru is gebouwd om lang mee te gaan. Die schrikt niet van 100.000 kilometer meer of minder. Kijk maar eens om je heen en verbaas je hoeveel oude Subaru’s je nog tegenkomt in het verkeer. Een twintig jaar oude Impreza of Forester is nog steeds een dagelijkse verschijning.
Grote kans dat je met een moderne Subaru ook een paar decennia toe kunt. De investering is misschien fors, maar je koopt wel een duurzame auto. Of die ook toekomstbestendig is zal moeten blijken. Het is voor Subaru-eigenaren te hopen dat de regering de plannen voor een op CO2-uitstoot gebaseerde kilometerheffing nog heel wat jaren in een stoffige lade laat liggen, want met de uitstoot die deze auto’s op papier laten zien, zouden de vaste lasten wel eens flink omhoog kunnen gaan.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (11) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.