Smart city-coupé smart pure 55pk (2001)

autoreview

Smart city-coupé smart & pure 55pk (2001)

Signalement

Uitvoeringcity-coupé smart & pure 55pk
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf135.000 km
KM-stand laatst181.000 km
Lezerswaardering: 89%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Leuke én fijn rijdende auto

 • 145.646 km

In september heb ik mijn smart gekocht na 3 maanden te hebben gereden in mijn eerste auto; een Volkswagen Kever. Ondanks het feit dat ik veel plezier heb beleefd aan mijn Kever kwam steeds meer het besef dat deze auto niet praktisch is. Het (relatief) hoge verbruik, de naderende winter en de betrouwbaarheid hebben mij doen besluiten om te kijken naar een originele opvolger.

Na dagen zoeken, kwam ik een leuke smart tegen voor een redelijke prijs. Direct googlen om meer te weten over een smart. De ene na de andere negatieve ervaring. Motor na 60.000 km op, versnellingsbak slecht, niet te doen op de snelweg, stuurt slecht, verbruikt veel olie, extreem hoge onderhoudskosten, dure onderdelen etc. etc.

Enigszins geschrokken van de vele negatieve reacties heb ik nogmaals de plussen en de minnen op een rij gezet. Bij ieder ieder merk worden er slechte reviews gegeven en wat vooral naar voren kwam is dat je er zuinig op moet zijn en rustig mee moet rijden; ik besloot er voor te gaan.

En zoals de titel al doet vermoeden: de smart bevalt goed. De vorige eigenaar was zeer zuinig op zijn smart. Hij was een rustige rijder net zoals ik. Een smart hoeft niet na 60.000 km stuk te gaan. Als je een smart neemt, helemaal de eerste generatie, dan moet je er voorzichtig mee om gaan. Bij een koude motor absoluut niet veel toeren maken, snel doorschakelen en vooral rustig rijden.

Ik rijd minstens 3 keer per week vanaf Haarlem naar Leiden ( en terug) over de A4/A44 over de snelweg. De smart verbruikt dan minder dan 5 liter op 100 km. De smart kan 135 km/u alleen vindt de smart het na 110 km/u niet meer erg leuk. Bij harde wind is direct voelbaar en dat merk je ook als je op de snelweg rijdt.

Het schakelen is erg wennen. Je moet zelf opschakelen door een pookje omhoog te duwen, zonder te koppelen. De smart zal altijd zelf terugschakelen en kan op deze manier niet uitvallen. Ook is de smart erg windgevoelig. Tijdens de grote herfststorm in 2013 was het wel te doen echter moest ik wel echt 2 handen aan het stuur houden.

Motorisch is de smart een apart verhaal. Er zit een kleine motor in met een turbo. Wanneer de smart op leeftijd raakt zal de smart olie gaan verbruiken. Het is dan ook essentieel om vaak de olie te peilen; het verschil tussen min en max is slechts 0,5 liter (!).

Kortom, ik ben erg tevreden met mijn smart. Het rijdt heerlijk zuinig, rijdt fijn, zit vol met opties, ziet er fraai uit en is van binnen ontzettend ruim. Ik ben 1.90 m lang en ik zit goed. Een van de grootste vooroordelen van een smart. Ik nodig iedereen uit om een keer een smart te testen. Iedereen zal verbaast zijn wat een ruimte dat kleine autootje heeft.

Ik zou de auto aan iedereen aan willen raden die het geduld op kunnen brengen om dit eigenzinnige autootje te leren kennen en zijn/haar rijstijl daaraan aan te passen.

En voor iedereen die twijfelt, laat je niet afschrikken door al die mensen die nog nooit in een smart hebben gereden. Rijd rustig en pas je rijstijl aan en je zult een prachtig autootje hebben die oer zuinig en betrouwbaar is.

Still running !

 • 176.350 km

Inmiddels 2 jaar en 40.000 kilometer verder en ik heb nog steeds veel plezier van deze auto. Veel kilometers gemaakt en weinig problemen tot nu toe gehad.

Onderhoud en reparaties:

juni 2014: nieuwe olie en nieuwe filters
juli 2014: 4 nieuwe all-season banden van Vredestein (quatrac 3)
september 2014: nieuwe APK
juni 2015: nieuwe olie en nieuwe filters
juni 2015: nieuwe koppeling

Afgelopen 40.000 kilometers bijna probleemloos gereden met de smart. Veel snelweg kilometers. Olieverbruik komt uit op +/- 0,5 liter per +/- 2000 kilometer.

In juni 2015 hoorde ik opeens een vreemd ratelend geluid uit de motor. De ANWB is langs geweest en dacht dat de versnellingsbak kapot was. Dit bleek niet het geval. De koppeling was kapot. Deze is vervangen door een ''nieuwe'' koppeling van een andere smart.

Kosten:

Jaarlijkse APK , jaarlijkse Oliewissel, €100,00 koppeling en €250,00 banden.

Rijervaring:

De smart blijft een eigenzinnige auto waarbij de vering zeer stug is en je de meeste oneffenheden in de weg direct voelt. Ook is de auto zeer windgevoelig en kan je niet redelijk wegkomen bij het stoplicht zonder direct het motortje over zijn toeren te jagen.

Conclusie:

Rustig rijden en goed op de oliestand letten; essentieel voor behoud van motor en auto. Verder is het leuk rijden met een laag verbruik.

Verkocht

 • 181.000 km

Na 1,5 jaar en bijna 50.000 kilometers heb ik mijn smart in december 2015 ingeruild voor een Opel Corsa 1.0 uit 2004. Ondanks alle negatieve berichten over deze auto (op fora, tijdschriften en ook Autoweek) kijk ik tevreden terug op deze periode met mijn smart: goedkoop, eigenzinnig en leuk rijden.

De auto is eigenzinnig en rijdt eigenzinnig. Oliepeil bijhouden en telkens verversen is het belangrijkste voor het behoud van een smart. Grootste minpunt is het feit dat je (te) veel moet tanken: tankinhoud bij eerste generatie (tot 2002) is slechts 20 liter.

Ik zou een ieder een smart willen aanraden zolang diegene zijn of haar rijstijl wil aanpassen aan deze auto.

Twijfel je om een smart te kopen ? Laat je niet bang maken over de motor: zolang deze aantoonbaar is onderhouden zijn deze motoren even betrouwbaar als iedere andere auto. Onthoud echter wel dat alle smart motortjes olie verbruiken (ondanks lage kilometerstand of leeftijd) en je slechts een 'marge' hebt van 0,5 liter (voordat je motor te weinig olie heeft).

3,3
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  2
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens