Seat Marbella GL (1989)

Uitvoering | Marbella GL |
Bouwjaar | 1989 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
De Seat Marbella is een zéér betrouwbaar autootje en erg zuinig. Zowel het verbruik 1:20 als de onderhoudskosten zijn zéér gering. Je kunt ook alles op de sloop halen als je iets nodig hebt. Zo kun je dus erg goedkoop mobiel zijn. Echter... Hij maakt veel kabaal, is niet echt veilig en het comfort is ook niet super. Als je er 1 hebt zonder rembekrachtiging zoals ik dan moet je flink trappen op het pedaal om te remmen. Verder is het ook nog eens erg moeilijk om een goed onderhouden en vooral ROESTVRIJ exemplaar te vinden. Je kunt er wel ontzettend veel bagage in kwijt, de achterbank is er zo uit. Ik ben er mee op vakantie geweest naar Hongarije en hij heeft het perfect gedaan. Niet slecht voor een 18 jaar oud autootje! Als het moet kun je er dus wel heel wat mee rijden. Ik heb een aantal jaren geleden een Marbella Jeans gehad en daar reed ik in 1 jaar tijd 46.000 km mee zonder problemen... Als je niks met het model hebt raad ik hem echter niet aan. Of je moet hem voor zéér weinig kunnen kopen. Voor max 700 euro moet je echt een topexemplaar kunnen vinden. Beter is het om te zoeken naar een Corsa/Polo ofzo (alhoewel ik die niet wil) Maar dan heb je toch even wat meer auto. Maar verder niks verkeerds over de Seat, buiten het comfort is het echt een superautootje en wil ik er nog een heel tijdje mee doen! Rijd je maar 5000-10.000 km pjr is het best de moeite waard.
Buiten het normale onderhoud...GEEN!!!
update
Na een hele lange tijd weer eens een update. De reden is dat mijn Marbella even heeft stil gestaan. In februari 2008 had hij een lekke koppakking. Dat kwam door verkeerd advies van een automaterialenzaak. Er zat een heel klein lekje in de radiateur en ik wilde er een pil in doen. Die heb ik ook gekocht toen. Men zei tegen mij dat ik heel het busje erin moest doen. Achteraf bleek het voor 20 liter te zijn... Alles was dicht geslibt. Poef, doei koppakking. Ik wilde hem echter niet naar de sloop brengen aangezien hij als nieuw is. Dit jaar heb ik hem voor in totaal 850 euro laten repareren. Er zit nu een jongere Marbella motor in met weinig km's. Daar is meteen de koppakking van vervangen. Binnen 1,5 maand heb ik nu alweer 2200 km gereden met de Bella. Ik ga hem bewaren voor "later". Ze gaan erg hard weg nu. Deze niet. En ondanks dat hij niet veel waard is wilde ik hem vorig jaar niet inruilen voor de slooppremie. De slooppremie wilde ik aan wrakken overlaten. Als je ziet wat er soms weg gegooid word... Doodzonde! Die 850 euro die ik uitgegeven heb is hij economisch gezien niet waard, emotioneel echter wel.
Update en afscheid
Met heel veel pijn heb ik mijn Seat verkocht. Ik heb teveel auto's en oldtimers en er moest er 1 weg. De nieuwe eigenaresse is er echt heel erg blij mee. Hij ziet er dan ook nog steeds uit als nieuw. Geweldige autootjes die Marbella's. Ik ga hem missen. Tot zover deze review.