Saab 9-3 Cabriolet SE 2.0 t Anniversary (2003)
Uitvoering | 9-3 Cabriolet SE 2.0 t Anniversary |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Na dik een jaar
Wegens een functiewisseling moest ik mijn leaseauto inleveren. Normaal word je daar treurig van, maar in mijn geval betekende dat weer terug naar mijn oude liefde Saab. Ik had wel een oude turbo sedan in de stalling, maar dagelijks in je eigen Saab, das toch anders. En omdat ik nogal gecharmeerd was van de Saab cabrio, werd het dus een dakloze versie van de 9-3. Voor het bedrag dat ik in gedachten had lag er een keuze tussen een vroege cabrio op basis van de 9-3 sportsedan of een late versie van de 9-3 OG (Old Generation zoals ze dat in Saabkringen plegen ze te zeggen). Omdat veel vroege sport sedan cabrio's er vaak niet zo fris uitzagen, de eerste versies ook niet geheel probleemloos waren, viel mijn oog toch op één van de laatste 9-3's OG, in dit geval een 9-3 Anniversary uit 2003. Te koop bij Opel Dealer Broekhuis in Doetinchem, waar hij mooi centraal stond opgesteld in de showroom. In 2010 geïmporteerd uit Duitsland met nog geen 100.000 km op de teller, in de afgelopen 7 Nederlandse jaren slechts 50.000 km erbij opgeteld, dus een nog frisse 9-3 met relatief weinig kilometers. Niet goedkoop in aanschaf, maar zoveel mooier en beter dan de vele koopjes die je elders op marktplaats of autotrack tegenkwam. Verder een prachtige uitvoering met zwart blauwe leren bekleding, een bijzonder antracietkleurige facia in het dashboard. Stoelverwarming, airco en de betere AS3 stereo maakten de Saab cabrio voor mij helemaal af. Ik was verkocht. Direct na aankoop bij mijn Saabspecialist (Saab Service Oost in Harbrinkhoek) een Black Sludge controle laten doen en een Mod6 laten aanbrengen. De 9-3 kon er weer even tegenaan.
Wat uiterlijk betreft was ie erg netjes bij aankoop. Broekhuis in Doetinchem haalde de parkeerdeukjes er nog uit en ik kreeg als extra een nieuw display voor de airco. Bij oudere Saabs van dit type gaan die displays meestal kapot.
Vlak na aankoop in de eerste maanden had ik opeens wel twee schaafplekken op de achterbumper en weer nieuwe parkeerdeukjes. Die heb ik toch maar weg laten halen en de bumper laten spuiten. Bij zo'n strakke Saab wil je dat toch graag zo houden. Meteen ook een Aerospoiler besteld, laten spuiten en zelf gemonteerd. Best eng dat gaten boren in je achterklep. Maar het maakt hem wel af.
Helemaal probleemloos? Tuurlijk niet, ondanks dat ie bij de vorige eigenaren als 2e auto was gebruikt en altijd binnen had gestaan, zie je na 15 jaren natuurlijk wel slijtage. Dat kwam naar voren bij een aircopomp die ik moest laten vervangen, een draagarm en fusee, nieuwe voorbanden en afgelopen week een nieuwe accu. Maar voor de rest een fijne auto. Wat hebben we de afgelopen mooie zomer enorm genoten van de cabrio. En mijn vrouw vindt het heerlijk om hem mee te nemen als ze na haar drukke werkzaamheden als uitvaartleider in Twente, soms 's avonds lekker even de cabrio kan pakken en lekker uit te waaien. Die luxe is dan meer dan verdiend :-)
Misschien dat er ooit nog eens een classic 900 cabrio komt, maar die zijn inmiddels wel loeiduur geworden en vaak voorzien van hoge kilometerstanden. Dat heeft me er altijd van weerhouden om over te stappen. Deze inmiddels ook al youngtimer Saab cabrio wordt in dat opzicht ook steeds leuker en het wordt vanzelf een klassieke Saab. Een echte cabrio met een geheel eigen karakter. En het mooie van een Saab is dat ie niet gedateerd raakt. Veel tijdgenoten zijn veel minder leuk als cabrio dan deze eigenzinnige cabrio.
Verkocht
Wegens aanschaf van een jongere 2007 cabrio, is de 9-3OG verkocht aan een liefhebber die er ontzettend blij mee is.