Renault Safrane RN 2.2i (1992)

Renault Safrane

UitvoeringSafrane RN 2.2i
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf1999

De Safrane is een zeer prettige auto om in te rijden, met name het comfort is uitstekend (zeer geschikt voor lange mensen). Met 4 volwassen personen rij ik zeer tevreden in een carpool. Het gemiddelde verbruik is ongeveer 1 op 11.
De 5de deur en neerklapbare banken heb ik zeer vaak gebruikt om lange zaken te vervoeren. Zeer praktisch dus.
Geen roest te bekennen. Mechanisch gezien weinig onderhoud, maar wel enkele electronische storingen.
Nooit problemen gehad met starten.
De totale onderhoudskosten vallen mee van afgelopen 5 jaar (nog originale koppeling, remmen, versnellingsbak, dynamo, waterpomp, radiateur en mechanische motoronderdelen).

Wat niet bevalt zijn de te lage hoofdsteunen en het zicht naar achteren. Het stuurgedrag kan wat directer zijn (met name merkbaar met veel wind op de autoweg).
Wat zeker niet bevalt is de deskundigheid van Renault dealers. Het is nodig zelf de problemen te analyseren en de echte oorzaak te vinden. Meerdere keren ervaren dat ze de verkeerde onderdelen vervangen hebben en dan ook nog beweren gelijk te hebben (domme arrogantie?).

1 keer het ik onderweg pech gehad (defecte motor electronica).

Verdere problemen:
- Het mechanisch slot is een gevoelig reparatiepunt meermalig vervangen bij vorige eigenaar (zelf een afstandbediening ingebouwd waarna ik nooit meer problemen heb gehad).
- Vocht bij slot-electronica in de deur waardoor de deur automatisch tijdens het rijden op slot ging of spontaan weer open. Dit heb ik ook zelf opgelost door een zakje over de electronica te doen (km 130000).
- Afdichting aandrijfstang vervangen (olielekkage)
- Uitlaat bij km160000 (1e vervanging)
- Sensor motorkoeling 2x vervangen (nu weer defect, oorzaak ergens anders?)
- Vanaf km 170000 piepende remmen achter
- Knop ventilatiekeuze: losgebroken van kabel.
- linker stuurhendel vervangen (verlichting schakelde niet meer)

7,5