Renault Mégane Sedan 1.9 dCi Privilège Luxe (2004)

Renault Mégane Sedan 1.9 dCi Privilège Luxe (2004)

UitvoeringMégane Sedan 1.9 dCi Privilège Luxe
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

UPDATE: 95900KM

De auto is verkocht! Even slikken door de dramatische inruilwaarde, maar dat weet je op voorhand als je zo’n type auto nieuw koopt. Het waren leuke kilometers maar de leaseregeling was veel te mooi en dus moest de Renault weg. De Renault zal een lange reis doen naar zijn thuisland (Turkije), ik hoop dat de nieuwe eigenaars er nog veel plezier aan hebben.

Op mijn zoektocht naar een nieuwe wagen doorzocht ik Carbase naar wat de merken te bieden hadden. Tijdens deze zoektocht stootte ik toevallig op de Mégane Sedan. Toevallig ja, want ik had geen flauw benul dat er een sedan versie van de nieuwe Mégane bestond.
Toen ik de foto’s bekeek was ik direkt verkocht en ik besloot bij de Renault dealer in de streek langs te gaan. Daar hadden ze net een Mégane Sedan op stock die me zeer beviel. De Privilège luxe versie met naast de zeer rijkelijke basisuitrusting ook nog 17’ alu velgen en angora beige metaalkleur als extra opties.

Nu 39 maand later en 78000km verder zet ik de positieve punten, en de negatieve punten/ergernissen eens op een rijtje:

Wat bevalt:

- Veel ruimte, zowel voorin als op de achterbank.
- Grote koffer.
- Zeer veel en grote opbergvakjes.
- Grote en erg comfortabele middenarmsteun, waar plaats in is voor behoorlijk wat cd’s.
- De bediening van de radio achter het stuur werkt perfect.
- Het stuur met lederen bekleding ligt erg goed in de hand. Het is verstelbaar in hoogte en diepte.
- Variabele stuurbekrachtiging. Veel bekrachtiging bij het parkeren, weinig bij hoge snelheden. De vaagheid van het sturen stoort mij niet en is veel minder aanwezig met de 17’ velgen.
- 6e versnelling (2000 toeren aan 120km/u, heerlijk cruisen)
- Blijft ook bij hogere snelheden stabiel op de weg, 180 is geen probleem als dat moet.
- Krachtige en koppelrijke motor.
- Heel stille motor bij constante snelheid.
- Comfortabele zetels met voldoende zijdelingse steun, zit perfect met de halflederen bekleding.
- Zeer goede hoofdsteunen, veilig ook tegen een whiplash.
- De automatische airco werkt fantastisch, nergens tocht het of krijg je het te koud. De auto blijft perfect op temperatuur, ook dankzij de warmtewerende voorruit.
- Krachtige remmen, en de auto blijft stabiel bij noodstop. De remmen zijn bijterig en heel direkt maar heel precies te bedienen na gewenning.
- Lichtsensor, ik vind het erg praktisch.
- Regensensor, werkt prima.
- Keyless entry en start met de handsfree startkaart. Ik mis dit altijd als ik eens met een andere auto rijd, gewoon een erg leuk gadget.
- 60 liter tankinhoud, daar kun je al een eindje mee rijden.
- Laag verbruik, 1 op 18 terwijl het gaspedaal regelmatig op de plank gaat (uiteraard altijd met warme motor) en de airco dikwijls opstaat vind ik netjes.
- Zacht, indrukbaar plastiek voor het grootste deel van het dashboard. Alle knopjes voelen goed aan en staan allemaal op logische plaatsen en alles werkt erg gebruiksvriendelijk.
- Een heel veilige auto, zowel passief als actief. De auto heeft een veilig en voorspelbaar weggedrag, het gebrek van ESP en traction control voel ik niet aan als een gemis.
- Zonnegordijnen voor de achterruit en achterdeuren.
- Brilhouder voor de zonnebril
- En ga zo maar door... met al de luxe die je krijgt kan ik zo nog wel even doorgaan met dingen die bevallen.

Wat bevalt niet/ergert:

- De motor is té nadrukkelijk aanwezig bij stevig optrekken.
- Bij regenweer slaat het water van de buitenspiegels op de zijruiten.
Dit blokkeert enigszins het zicht naar buiten en ook naar de buitenspiegels, en is vrij hinderlijk bij druk autosnelweg verkeer in de regen.
- Matige ontvangst radio.
- Matige basskwaliteit uit de speakers.
- De interieur afwerking is niet overal geweldig. Op de minder zichtbare plaatsen is veel krasgevoelig brooddoosplastiek gebruikt en je ziet met regelmaat grote kieren.
- Kleine opening naar de kofferruimte.
- Geen standaard cruise control.
- Zicht naar achteren is echt dramatisch, ik heb uit noodzaak parkeersensoren laten installeren.
- Het dashboard kraakt verschrikkelijk bij vriesweer, dat gaat gelukkig over als het interieur warm wordt.
- Op slecht wegdek blijven hier en daar kraakjes hoorbaar. Afhankelijk van de temperatuur verplaatsen de kraakjes zich, maar er is altijd wel eentje aanwezig. Niet luid en altijd wel te maskeren met de radio, maar ik vind het storend.
- Schakelt nogal hakerig naar 2e bij koude motor, dit gaat volledig weg bij warme motor.
- Het opbergvakje in de linkerdeur maakt een licht gekraak als ik er met mijn elleboog op steun tijdens het rijden.

De ideale auto is, rekening houdende met mijn budget, helaas niet te vinden. Maar de positieve punten compenseren de negatieve punten ruimschoots. Sommige ergernissen vergallen de pret soms wel, maar algemeen bekeken ben ik tevreden.

- De voortrein maakte behoorlijk wat lawaai bij korte oneffenheden. Daarna kwam er nog een ander vreemd geluid bij, ik vermoed van de wiellagers. Allebei opgelost onder garantie.
- De claxon was veel te stil, opgelost onder garantie.
- Handsfree functie van de deurgreep op de rechterachterdeur werkte niet meer, hiervoor werden beide deurgrepen aan de rechterkant onder garantie vervangen.
- Een jaar later hetzelfde probleem met dezelfde deur, helaas nu buiten garantie dus ik laat het maar zo ook omdat het maar een achterdeur is. Ik doe de auto wel open/op slot met 1 van de andere 3 deurgrepen.
- Service lampje licht op, lichtautomaat defect. ’s Anderdaags is het probleem vanzelf opgelost.
- Piepende remmen, vooral bij achteruit inparkeren. Opgelost onder garantie.
- Linkerdimlichtlamp defect, blijkt niet gemakkelijk om dat zelf te vervangen dus naar de dealer ermee. 7000km verder is het rechterdimlichtlamp defect (volgende keer dus allebei tegelijk vervangen)
- 4 banden versleten op 54.000km, dat de achterbanden zo snel verslijten is echt niet normaal maar blijkbaar is dit een bekend fenomeen bij de Mégane.

Ondertussen alweer een jaar en 24000km verder, wat is er sindsdien gebeurd:

- Mistlicht vooraan gebarsten door een steen, het glas alleen kan niet vervangen worden dus een volledig nieuwe unit.
- Terugroepactie voor de elektrische ruiten vooraan. Nadien bleek de buitenspiegelbediening volledig dood te zijn. Volgende dag opnieuw naar de dealer, ik werd onmiddellijk geholpen en het bleek dat een pinnetje in een connector verwrongen was. In een andere deur werd een paneel niet netjes vastgezet na de werken. Erg slordig!
- Socket voor het knipperlicht rechtsvoor is geoxideerd, knipperlicht werkt niet meer. Vervangen door de dealer.
- Kort daarna hetzelfde probleem linksvoor, socket vervangen hielp niet en de dealer heeft de hele koplamp vervangen waarna het probleem wel opgelost was. Gelukkig was de dealer heel coulant.
- Bij het jaarlijkse onderhoud werden de remblokken vervangen wat normaal is na 75000km, geen abnormale kosten.

Na het laatste onderhoud bij 75000km geen enkel probleem meer gehad tot 95900km, zelfs geen defect lampje.

PRIVATE LEASE Renault Mégane