Renault Laguna Grand Tour 1.9 dCi 120pk Dynamique (2002)
Uitvoering | Laguna Grand Tour 1.9 dCi 120pk Dynamique |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
Na 220.000 km een zeer betrouwbare Opel Calibra gereden te hebben ben ik uiteindelijk in 2002 overstag gegaan voor een demo-Laguna GrandTour van enkele maanden oud.
Mij sprak het model aan, technisch vooruitstrevend, 120 pk 6bak en in de demo-uitvoering voorzien van veel extra’s.
Ik ben zeer te spreken over de wegligging van de Laguna, kwaliteit van de stoelen en overige interieurafwerking. Na 185.000 km nog in goede staat. Airco werkt nog steeds top, net als cruise-control. Verbruik 1 op 19 is dik in orde, deze keer voor het eerst meer dan 1100 km met 1 tank gereden.
Toch is dit de eerste en laatste Renault voor mij, en dat heeft alles te maken met de schandalige (mechanische) kwaliteit die Renault heeft durven uit te leveren. Onderstaand noem de ik belangrijkste ergernissen op. Hierop heb ik Renault Nederland aangeschreven, hun reactie geeft blijk van arrogantie die niet te beschrijven valt; waar maak ik me druk om, alles is toch binnen de garantietermijn hersteld?
Gezien de door Renault zelf veroorzaakte imago schade raak ik het ding aan de straatstenen niet meer kwijt; met gekruiste vingers nog maar doorrijden dan.
Een ding is zeker, volgende wordt weer een Opel, VW of Toyota.
Bij 62.000 km (auto net anderhalf jaar oud) de rechter achterrem vastgelopen. 4x (!) naar de dealer geweest, uiteindelijk remschijf, remklauw, remcylinder vervangen onder garantie
Bij 65.000 km hetzelfde met de linker achterrem, dit was echter na 2 pogingen hersteld.
Terugroepakties voor ABS en electronica
4x teruggeweest voor een spontaan lampje van de motorelectronica. Laguna gaat dan in noodprogram, motor uit/aan los het probleem meestal op. 3x na uitlezing niets gevonden, de 4e keer de turbodruksensor vervangen. Loste probleem overigens niet op
Tankklepje afgebroken
Alarmlampschakelaar gaat niet meer uit (2x vervangen)
Einde garantie:
Xenonlamp besturingsprint kapot (500 Euro);
Winterbanden laten monteren
1) verkeerd gemonteerd, verkeerde draairichting
2) 3x retour om bandenspanningcontrolesysteem te laten werken
Geregeld rij ik zonder wielen, althans als ik de waardeloze bandenspanningsindicatie moet geloven
Intercooler turbo kapot (ruim 400 Euro)
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Renault Laguna 1.6-16V Authentique Airco, Cruise control, Trekhaak
- 2004

Renault Laguna Grand Tour 2.0-16V T Privilège Automaat | Navi | Xenon | Autom. Airco | Cruise Control | LMV | PDC | Half Leer | APK tot 01-04-2026!
- 2005

Renault Laguna Grand Tour 1.8-16V Dynamique