Mercedes-Benz 300 SE (1990) #2

autoreview

Mercedes-Benz 300 SE (1990)

Signalement

Uitvoering300 SE
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar1990
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf248.000 km
KM-stand laatst268.500 km
Lezerswaardering: 91%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 251.000 km

Tja, hoe moet ik het uitleggen... als je eenmaal begint met verzamelen, dan is het lastig stoppen. Had al een W124 en twee W123's en ik was vast van plan daar een van te verkopen. Maar ja, welke?
Toen liep ik tegen die mooie zilvergrijze 300SE aan. Met een hoge kilometerstand weliswaar, maar met een schappelijke prijs. Een S-klasse, die had ik nog niet. Proefritje, dat kan geen kwaad, toch? Wist ik meteen hoe zo'n S-klasse rijdt.

Dát had ik natuurlijk nooit moeten doen. En dus: nu DRIE Benzen voor de deur...

Wel, hoe is dat nou, zo'n Superbenz:

DE TECHNIEK
De 3 liter zes-in-lijn kende ik al uit mijn 300E. Wat een fantastisch lopende machine is dat toch: zeer stil en trillingvrij! Wat je aan geluid hoort (radio uitzetten!), is best fraai: een diepe, sonore zoemtoon. Hoewel de motor erg soepel is, trekt hij toch het best bij hogere toeren.

Ook de automaat is hetzelfde als bij de 300E, alleen is de afstelling iets anders. De bak schakelt wat later op naar de volgende trap. Daarnaast draait de motor in de 4e en laatste trap toch al meer toeren. Het gevolg is dat de SE tot de 100 km/u sneller aanvoelt dan de 150kg lichtere 300E. Boven de 100 is het andersom. Daar profiteert de W124 ook van de betere stroomlijn. Het schakelen gaat soepel, maar niet zo schokvrij als bij moderne automaten. In de E-stand rijdt de auto altijd weg in de tweede trap. Zet je hem in S, en geeft je flink gas, dan wordt er teruggeschakeld naar de eerste trap.

WIL HET EEN BEETJE VOORUIT?
Zoals gezegd voelt de SE in eerste instantie pittiger aan dan de E. Door de automaat is wegrijden simpel een kwestie van gas geven, de wagen sprint er dan vandoor. Op de snelweg bij 100 km/u draait de motor bijna 3000 toeren, juist het moment dat de trekkracht volledig gaat vrijkomen. Het gevolg is dat de achterliggers in het spiegeltje een stuk kleiner worden als je even gas bij geeft. En dat allemaal in alle stilte, alsof er een onzichtbare hand de auto een zetje geeft.

RIJDENDE LEUNSTOEL..
Jawel, COMFORT dient bij de S in hoofdletters te worden geschreven. Biedt de 300E al erg veel comfort, de S is werkelijk een rijdende clubfauteuil. Deze S, de W126, is in 1979 op de markt verschenen als toppunt van het technisch kunnen van Daimler Benz. De maatstaf in die tijd. Wat betreft het comfort is dat nog niet achterhaald. De wagen is zalig stil. Zelfs het windgeruis valt reuze mee. Gevoegd bij een zeer aangename vering, royale stoelen en een rustgevend rijgedrag en je hebt klassiek topcomfort. Knap gedaan, heren ontwerpers!

ALS OP RAILS
Met slim bedachte trucjes zijn moderne limousines met een druk op de knop om te toveren tot een soort overmaatse sportwagens. In 1990 was dat nog niet uitgevonden. Gelukkig maar. De W126 rijdt namelijk extreem relaxed. Rustig de bocht om, maar in de rechte lijn o zo stabiel en rustig. De W124 ligt in bochten beter, maar heeft meer last van zijwind.
Alleen de besturing, daar ontbreekt zo'n beetje alle gevoel met de weg, al is het beter dan bij z'n voorganger, de W116.

HOE IS HET IN ELKAAR GESCHROEFD?
Deze Benz heeft er al 2,5 ton opzitten. Daar merk je weinig van. Alles functioneert prima en de wagen is nog mooi strak. De bouwkwaliteit lijkt een fractie minder dan van de W124. Zo wil er nog wel eens een kraakje te horen zijn bij het rijden over slechte wegen. Dat schijnen ze allemaal te hebben. Mijn W124 blijft ook dan volkomen stil.
De Mercedessen uit de jaren 80 en begin 90 mogen dan van topkwaliteit zijn, hun betrouwbaarheid hangt geheel af van het onderhoud dat ze hebben gehad. De historie van deze wagen is bekend. De vorige eigenaar van deze S heeft in 3 jaar tijd ruim 110.000 km afgelegd. De wagen heeft netjes zijn beurten gehad, er zijn echter nauwelijks bijzondere reparaties geweest. Dat zegt wel wat.

KOST DAT NOU?
Ik mag de wagen dat voor een mooie prijs hebben aangeschaft, goedkoop in gebruik is zo'n S uit 1990 natuurlijk niet. Brandstofverbruik? Hangt sterk af van het gebruik. Rustig rijdend (120) over langere afstanden is 1 op 9,5 goed haalbaar. Ga je korte stukjes rijden, dan is 1 op 7,5 ook mogelijk. Zelf zit ik gemiddeld over 15000km op 1 op 9,6. En dat valt me reuze mee. Wegenbelasting: een heleboel. Gelukkig zijn de onderdelen verrassend betaalbaar voor zo'n slee. Dat scheelt. Nou maar hopen dat alles heel blijft.

UITEINDELIJK...
Het rijden met zo'n S-klasse geeft een koninklijk gevoel. Alleen al die gigantische neuspartij met héééél ver voor je eigen neus die ster! Daarbij rijdt de wagen opmerkelijk prettig en gemakkelijk.
Gelukkig is de wagen geheel origineel en met de "putdeksel"velgen mooi strak. Bij dit type luistert dat nauw, het wordt zo een sjonniebak.

UPDATE 26 FEBRUARI 2011
Inmiddels is deze Grijze Benz uit zijn winterstalling. De probleempjes zijn voor een gering bedrag verholpen. We gaan hem inzetten voor de langere afstanden om optimaal te kunnen profiteren van het comfort.

PROBLEMEN

  • 251.000 km

Er zijn inmiddels een paar kleine mankementjes aan het licht gekomen, die voor €112 alle zijn verholpen.

- Leeglopende accu. Bleek te liggen aan de Beckerradio. Opgelost.
- Klep tankdop blijft vergrendeld. Opgelost.
- Af en toe uitvallende lampjes v/h instrumentenpaneel. Gerepareerd
- Te lage koelwatertemperatuur. Thermostaat vervangen.

Update oktober 2011

  • 255.000 km

Weer een paar duizend kilometer verder. De dikke Benz is vooral gebruikt voor een vakantie in Frankrijk. Bij deze trip bleek het een werkelijk zalige reiswagen op de snelweg. Van de kleine binnenweggetjes was deze Benz minder gediend. Te log en te deinend. Rustig aan dus. De W124 300E ligt dan veel beter, maar die heeft dan weer het nadeel dat je ongemerkt veel te hard gaat.

Tijdens deze reis geen enkele storing, heel prettig.

Hoe houdt de Benz zich verder?

Bij de apk bleek een voorveer gebroken. Daarnaast waren de twee hardyschijven én de achterste remschijven aan vervanging toe. Voor €900 (kassa!)was de wagen weer helemaal ok.

Op het rechtervoorspatbord zitten wat roestbubbeltjes. Jammer. Daar moet op termijn wat aan gebeuren. Nieuw spatbord? Denk het.

Tja, een hobby kost wat. Moet je ervoor over hebben, anders niet doen.

Naar de Noordkaap

  • 264.000 km

De Dikke Benz is net terug van een reis naar de Noordkaap Bijna 8000 kilometer afgelegd zonder één enkel probleem.

Op de lange, rustige Zweedse en Noorse wegen mag je niet hard. Daardoor een gemiddeld verbruik van 1 op 10,4. Veel zuiniger dan ik had verwacht.

De W126 is een geweldige reiswagen, dat bleek nu ook weer. Vooral daar waar de wegen rechtdoor gingen.
Niet dat het verkeerd ging op de bochtige Noorse bergwegen, maar waar je bij sportiever ingestelde wagens zin krijgt om een bochtje even lekker scherp aan te snijden, denk je bij deze S "O, een bocht, even gas terug nemen" een verstoring van het sofagevoel dus.

Niettemin bleek wederom de kwaliteit van deze oude Benz uit het ontbreken van meetbaar olieverbruik en 0,0 storingen. En dat met een kilometerstand van ruim over de 2,5 ton.
En dat is het sterke van de Mercedessen uit de jaren 80. Ook na 20 jaar of meer zijn ze nog steeds heel betrouwbaar en geschikt voor dagelijks gebruik. Echt topkwaliteit. Natuurlijk is goed onderhoud wél een vereiste.

Maar elk voordeel hep se nadeel. Juist vanwege die kwaliteit zijn er de laatste jaren zoveel oude, belastingvrije Mercedessen geïmporteerd, dat de politiek uit milieuoverwegingen zint op maatregelen. Begrijpelijk, maar jammer.

Update september 2013

  • 268.000 km

Deze dikke Benz wordt gebruikt als vakantiewagen. Vanwege het comfort en de airco. Nu mét trekhaak voor de sleurhut. Uiteraard heeft deze S weinig moeite met onze niet al te zware caravan. Wel hangt de achterzijde flink door. Zwaardere veren monteren?
Op de smalle en kortbochtige weggetjes in de Franse Ardeche bleek het formaat van deze Benz hier en daar wat onpraktisch, daar is het dan ook geen wagen voor, zoals ik al eerder in deze review heb gemeld.


ONDERHOUD & STORINGEN:
Airco afgevuld, waterpomp preventief vervangen en de beginnende roest aangepakt.

Eén storing: de zijruit rechtsachter gaat niet meer elektrisch omhoog. Tja.
Motor en bak geven geen krimp. Op naar de 300.000!

Verkocht!

  • 268.500 km

Wegens aanschaf van een Saab Cabriolet werd deze grote Mercedes soort van overbodig. Verkocht aan een medeliefhebber mét terugkoopoptie als hij weer van dit slagschip af wil.

Gelukkig zijn er nog 3 oude Benzen over. Maar die staan vanwege het afschaffen van de klassiekerregeling voorlopig geschorst op stal.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.