Mazda MX-5 1.8 (2000)

UitvoeringMX-5 1.8
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2016

rijdend avontuur

Van mijn eerste MX-5, een NB 1.6 in knalrood uit 1998 ging de lak verkrijten. Enige oplossing is dan overspuiten. Van Martin de Wilde die met zijn broer Ronnie geregeld goede MX-5's haalt uit Duitsland kreeg ik het bericht dat ik ook voor een groene kon gaan die hij binnen had gekregen uit 2000. En kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is er doodleuk door Ronnie een 1.8 l motor ingezet. Veel gedoe bij de RDW (dát zijn pas ambtenaren!) maar uiteindelijk een kenteken gekregen. En toen ben ik dom genoeg in sneltreinvaart verder gegaan, dus veel geld kwijt want ik las in het clubblad van de MX-5 Club Nederland over de Miracle uitvoering: dus met beige leer, houten stuur, pookknop en handremknop. Interieur gekocht, op laten knappen en erin laten zetten en deels zelf gedaan. Toen is bijna alles gespoten bij Pelta Cars in Zutphen: werkelijk subliem! Eind vorig jaar zijn er tientallen kleine putjes uit de lak gehaald. De velgen zijn van een Twins uitvoering en ik vind de zij reflectoren in zilver mooier dan de originele oranje. Ik heb bij Marcel Kuyer in Baambrugge een goede zesversnellingsbak kunnen kopen die er met de APK in april ingezet wordt door Nisvet van MX-5 Sports in IJmuiden. Nu draait de motor bij 100 km/u 3000 tpm en dat is gewoon veel herrie. Nu hoop ik er dit jaar mee naar de Eifel te gaan met mijn vrouw. Harde billen krijg ik toch wel en ik pas er nét in met mijn 1.92m, maar een hoop lol als ik ik hem weer uitlaat. Staat nu in mijn garage geschorst met de minpool los onder allemaal doeken. Eerste ritten met de MX-5 club zijn al weer geboekt. En niemand die het je niet gunt met zo'n auto, anders dan met een BMW of een Mercedes. En roest is wel een ding ja, maar daarom schors ik hem ook in de winter. No pekel voor mijn auto.

dom gedaan, MX-5 is ingeruild

Nadat de 6-bak erin was gezet, was de gehoopte toerentaldaling uitgebleven. Daarvoor zou er een ander differentieel in moeten. Bovendien vind ik een NB was dommig uit zijn ogen kijken. Ik vond bij het zeer prettige Youngtimer Kopen in Horssen (vlakbij Tiel) een blauwe MX-5 NB FL uit 2002 met 156000 km gereden, de facelift uitvoering dus. Hierbij is de neus wat strakker getrokken. Ondanks wat dingetjes vond ik de auto steviger aanvoelen en de NB FL blijkt gewoon meer solide te zijn. Er zitten nu stoffen stoelen in, zodat ik daar wat meer in weg kan zakken als bij leren exemplaren. Ik pas er nog steeds prima in met mijn 1.92 m lengte. en uiteraard heb ik weer een 1.8 gekocht.
In een volgende review kom ik hier op terug.

Het liep anders

De NB FL bleek slecht te zijn en had waarschijnlijk zelfs een koprol gemaakt, want lekkage op rare plekken, veel te hoog liggende achterklep. Auto werd teruggenomen en is na reparatie inmiddels verkocht. De groene is bij een proefrit uit de bocht gevlogen, wat knap is bij een MX-5 en in een greppel beland, waardoor de voorzijde geheel ontzet was, de verkoper met een schadepost van €1500,- achterlatend. Maar inmiddels is ook die verkocht. Ondertussen lig ik in scheiding na 26 jaar en komt er voorlopig helemaal geen MX-5 meer. In de toekomst hopelijk een NB FL, maar dan écht een goede.