Mazda MX-5 1.8 (1998)

autoreview

Mazda MX-5 1.8 (1998)

Signalement

UitvoeringMX-5 1.8
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf112.000 km
KM-stand laatst188.000 km
Lezerswaardering: 87%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

10 jaar trouwe metgezel

  • 188.000 km

De MX-5 in inmiddels meer dan 10 jaar in mijn bezit en ik geniet er nog steeds van, kortom een blijvertje!

Het geheim?

Vrij tijdloos ontwerp, erg betrouwbaar en relatief betaalbaar. Last but not least de sportieve, kart-achtige rijeigenschappen welke ook na zoveel jaar zorgen dat je steeds weer met een glimlach instapt.

Elk jaar weer een zoektocht naar upgrades. Op die manier heb je steeds weer het leuke gevoel dat je auto mooier wordt en groeit de band tussen mens en machine :-)
Ik ben er zuinig op met als resultaat dat die nog zo goed als nieuw uitziet na 21 jaar bijna 2 ton. Afschrijving heb je niet meer en goede, full options exemplaren met de 1.8 motor worden langzaam schaars. Op naar de volgende 10 jaar!

Modelhistorie & aankoop tips

De MX-5 zonder klap-koplampen is de NB (tweede generatie), deze kwam in 1998 als opvolger van de succesvolle en populaire NA (eerste generatie) op de markt. Niet alleen het uiterlijk is een evolutie van de NA, hetzelfde geldt voor de techniek. In feite gaat het om een doorontwikkelde en verbeterde (lees: modernere) versie van de NA.

Die doorontwikkeling manifesteert zich onder meer in een verzinkte bodemplaat, betere torsiestabiliteit, krachtigere remmen en meer veiligheidsvoorzieningen zoals ABS, 2 airbags en nieuwe motoren.

In feite is het type van je voorkeur (NA of NB) meer een kwestie van smaak dan van aanschafprijs. Je kunt beter wat doorsparen voor een goed onderhouden en roestvrij exemplaar waarmee je op termijn goedkoper uit bent.

De MX-5 NB is een betrouwbare auto, de motoren zijn bijna onverwoestbaar en mechanisch en elektronisch zijn er geen of nauwelijks problemen.
Wat betreft roestbestendigheid is het echter opletten. Ga bij voorkeur voor een binnenslaper die alleen ’s zomers is gebruikt, anders liggen roestproblemen op de loer!

Berucht is het achterste gedeelte van de kokerbalken, vlak bij de wielkastranden. De carrosserie bestaat daar (en ook de gehele wielkasten) uit 2 plaatdelen die door middel van een kitnaad op elkaar zijn bevestigd. Door de jaren heen droogt de kitnaad uit en kan water naar binnen dringen. Vervangen van de buitenste (niet dragende) kokerbalken is dan de enige structurele oplossing. Dat kost, inclusief spuiten en een goede anti roest behadeling circa €500 per balk.
De wielkasten dienen vrij van modder te worden gehouden en na reiniging met een lasnadenkit te worden behandeld.

De motorkap en kofferklep zijn van aluminium, maar kunnen toch roesten! Goed in de was zetten en de binnenkant behandelen met anti roest (zoals ML) is het devies. Buitenslapers en winterauto’s roesten na verloop van jaren onverbiddelijk weg!

Waarom een mx-5?

Ik droomde destijds al enige tijd van een fun en hobby auto voor ‘erbij’ met als criteria: cabrio, betaalbaar, betrouwbaar en goede rij eigenschappen. Natuurlijk is er dan nog genoeg keuze maar de MX-5 voldeed voor mij ruimschoots aan al deze criteria en heeft in mijn ogen ook nog een tijdloos mooi ontwerp. Dat het model alweer bijna 20 jaar oud is zie je er niet aan af!
Het cabrio rijden is al een belevenis op zich: je hoort het fluiten van vogels in bomen, het piepen van de banden als je met een enthousiasme een scherpe bocht instuurt en het branden van zon op je hoofd. Alle zintuigen worden geprikkeld!
Je zit met de ramen en het windschot omhoog ook op de snelweg tot pakweg een snelheid 110 kilometer behoorlijk uit de wind en als het wat frisser wordt dan bewijst de kachel prima diensten.
Het grote verschil met een gesloten auto is dat je vakantie al begint zodra je thuis wegrijdt in plaats op de plaats van bestemming aankomt.
Met plezier neem je de route national en geniet je van het rijden en het landschap.

Vakanties zijn met z’n tweeën prima te doen zolang je niet gaat kamperen: twee ruime weekendtassen passen achterin. Ik heb een kofferset op maat gekocht, waardoor de bagageruimte optimaal wordt benut.

Rijeigenschappen
Omdat het rijplezier voorop staat heb ik gekozen voor de zwaarste motor (1.8 met 140 pk). Daarmee is de auto pittig maar geen sportauto pur sang, daarvoor komt ie alsnog vermogen tekort. De topsnelheid is voor een cabrio niet zo belangrijk, de acceleratie wel. Voor mij althans. Mede dankzij het lage gewicht van 1000 kilo duurt de 0-100 sprint een seconde of 8.
De achterwielaandrijving draagt extra bij aan het sportieve karakter en op droog wegdek een genot. Bij regen of gladheid moet je wel alert zijn op een kwispelend kontje bij het bochtenwerk.

De auto rijdt als een kart: een directe besturing en goede wegligging. Een heerlijk kort klik-klak schakelpookje en felle motor. Dankzij de lage zit in de kuipstoelen en het communicatieve weggedrag wordt elke (B) weg rit een feest.

Comfort

Dit is beperkt. Geen airco, middelmatige stoelen met korte zittingen. Veel toeren en windgeruis op de snelweg. Niet geschikt voor mensen langer dan pakweg 1.85m. Kortom voor dagelijks gebruik geen echte aanrader. Wel is vering nog best comfortabel op drempels. Auto slaat niet door op oneffenheden. Wat dat betreft was mijn Suzuki Swift uit 2012 en stuk stugger. Zie het als een alternatief voor een motor op 4 wielen. Je voelt je een met de auto, je trekt hem aan als een jas. Voor het gebrek aan comfort krijg je een hoop rijplezier terug.

Betrouwbaarheid & verbruik

Toen ik de auto in 2008 uit Duitsland importeerde had die 112.000 kilometer gereden, inmiddels zijn dat 190.000 kilometer. In die 10 jaar en bijna 80.000 kilometer heeft de auto zijn reputatie als betrouwbaar absoluut waargemaakt. Het verbruik varieert tussen de 1: 13 en de 1:14, alleszins acceptabel voor een sport(ieve) auto.

We rijden er jaarlijks ongeveer 8000 km mee, hoofdzakelijk weekendjes weg en de zomervakantie. In al die jaren heeft de auto me nog nooit in de steek gelaten. Wel een keer in Barcelona een garage moeten opzoeken omdat de koelfan niet aansloeg. Bleek een loszittend contact te zijn.

Verder het reguliere onderhoud. Dat is voor een auto op leeftijd natuurlijk wat meer dan voor een jongere. Daar staat tegenover dat onderdelen goedkoop zijn te vinden en de auto sleutelvriendelijk is. Afgelopen jaren een milde kokerbalk revisie laten uitvoeren, een nieuwe kap gemonteerd en een grote beurt incl carter- en bakolie, koppelings- en remvloeistof gehad. Schokbrekers zijn vervangen door instelbare exemplaren. De velgen heb ik ivm corrosie laten poeder coaten. Nieuwe koppelingsfrictieplaten die ik voor 10 euro op te kop kon tikken liggen klaar en en nieuwe katalysator zit eraan te komen. Soms breken wat kunststof interieurdelen af door de ouderdom zoals het lampkapje en het opbergvak in de middenconsole.

Mijn Mx-5 staat in een garage gestald en heeft het geluk gehad dat ook bij de 2 vorige eigenaren te mogen. De onderzijde en rubbers zijn voor een auto van 20 jaar oud en bijna 2 ton gereden nog in een indrukwekkende nieuwstaat. De lak heb ik behandeld met een reinigingsklei, gepolijst en daarna in de was gezet en verzegeld. Op wat onvermijdelijke steenslag op de motorkap na is het bijna een showroommodel.

Doorgevoerde modificaties

In de afgelopen 10 jaar heb ik diverse aanpassingen doorgevoerd. De belangrijkste: leren bekleding laten inbouwen, leren pook en handrem. Diverse chroom accenten in interieur en witte wijzerplaten ingebouwd. Chromen rol bar met plexiglas windschot aangebracht. RVS sportuitlaat voor voller geluid. Struttbar onder wagen en onder motorkap voor meer stijfheid. Motor vermogen aangepast door het plaatsen van een ‘’cold air intake’’ waardoor er koudere (zuurstofrijkere) lucht wordt aangezogen. Dit moet circa 10 pk extra opleveren. Vermogensrollenbank wees onlangs 144 PK aan (140 PK af fabriek).
Binnenkort staat het interieur op de planning: het lelijke digitale klokje en vakje wordt vervangen door een olietemp meter en analoge klok, beide met witte achtergrond en chromen ring. De oude radio gaat eruit en wordt vervangen door een met bluetooth en DAB, met nieuwe speakers uiteraard.
Kortom, het is nu een bijna full options exemplaar dat er optisch origineel uitziet maar beter rijdt dan dat ie 20 jaar geleden de fabriek verliet.

Plussen en minnen

De plussen:
- Sportieve, kart achtige rijeigenschappen
- Betrouwbaar
- Relatief zuinig
- Lage onderhoudskosten
- Waardevast

De minnen:
- Veel motorlawaai en windgeruis op snelweg
- Klein en weinig bagage ruimte, niet erg praktisch
- Niet geschikt voor mensen langer dan pakweg 1.85m
- Achterwielaandrijving en een laag gewicht bij winterse omstandigheden
- Opletten voor roestproblemen

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.