Lancia Ypsilon 1.2 16v Oro (2004)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Ypsilon 1.2 16v Oro |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 149.027 km |
KM-stand laatst | 180.200 km |
De eerste dagen in een Ypsilon
- 149.300 km
De eerste 250 kilometers zijn gemaakt, met mijn recent aangeschafte Lancia Ypsilon 1.2 16V Argento uit maart 2004. Natuurlijk nog geen basis om een review te kunnen schrijven, maar ik wil de auto wel graag introduceren...
Mijn Alfa 145 1.6TS uit 1999, m'n vorige auto, had op korte termijn groot onderhoud nodig en het optellen van de garagerekeningen van de afgelopen jaren was onlangs nogal schrikken geblazen. Ik heb besloten de Alfa te stallen en te schorsen en daar een hobbyproject van te maken voor de toekomst. Want, in basis is de auto goed en valt er zeker een prima auto van te maken. Er was tenslotte niet op onderhoud bezuinigd. Maar voor nu leek het me verstandiger om kleiner en zuiniger te gaan rijden.
Na het nodige wikken en wegen over budget en mogelijke opties, kwam ik bij de Lancia Ypsilon uit. Ben gecharmeerd van z'n Italiaanse flair, de rijke aankleding, het aparte model en het feit dat 'ie niet op iedere hoek van de straat te zien valt. Auto's als de Audi A2, Fiat Panda, Honda HR-V en Toyota Yaris 1.5 T-Sport uit de jaren 2002-2005 vielen om verschillende redenen af. Al eerder had ik de MG ZR, Seat Arosa 100pk en nog een paar andere modellen af laten vallen.
Mijn Yp is dus van 2004, 149000km op de teller en ziet er uit om door een ringetje te halen. Klein vlekje op de bestuurdersstoel, 2 kleine butsjes op de linkerflank, minimale steenslag op de motorkap, maar dat was het dan wel. Goed op de banden, recent grote beurt gehad, amper slijtage te zien en te voelen bv bij remmen en schakelen. Soepel lopend elektrisch glazen dak, ijskoude airco, fraai lichtmetaal, geïntegreerde auto, elektrische ramen en spiegels, 6 airbags, mistlampen, cruise control en een verschuifbare achterbank. Wat wil je nog meer? Ik was snel verkocht!
Nu staat 'ie dus voor de deur. Hij rijdt zalig! Stiller dan m'n 145, comfortabeler weggedrag, maar dat zou bijna iedere auto zijn, want de Alfa had lekker schokbrekers en was voorzien van een sportonderstel. Even wennen aan het wat lichtere sturen en het andere motorkarakter. Maar, met de 1.2 16V met 59kW/80pk kom je eigenlijk niets te kort, is mijn eerste ervaring. Fijne, stevige stoelen, die ook in je onderrug goed steun geven. Open dak geeft de nodige herrie op de snelweg, dus dat lijkt me meer geschikt voor lokaal verkeer en dagjes toeren. Goed zicht rondom viel me al snel op, net als de marginale beenruimte achterin...
Vooralsnog geef ik bij de waarderingen de betrouwbaarheid en gebruikskosten 3 sterren, omdat de auto zich moet gaan bewijzen. Gaat alles positief uitpakken komende paar jaar, dan krijgt mijn Yp er sterren bij en zal ik zeker weer een Lancia overwegen, als het in de toekomst zover is. De huidige Delta is echt een plaatje om te zien.... Maar das toekomstmuziek.
Eerste 2 maanden en 2500 km verder...
- 151.950 km
Na 2 maanden en een kleine 3000 km aan gereden kilometers verder is het tijd voor een korte update: de eerste ervaringen met mijn eerste Lancia.
Paar zaken zijn het vermelden waard:
-Vandaag is de bobine van cilinder 2 vervangen; kleinigheidje. De auto stotterde in 2e en 3e versnelling bij terugvallen snelheid en toerental, bv na het nemen van een bocht. Ook op hogere snelheid bij stevig accelereren, waarbij van 5 naar 4 teruggeschakeld wordt. Regelmatig brandend waarschuwingslampje, dus toch mijn Alfa-Lancia-Fiat specialist de motorelektronica even uit laten lezen. Nu de bobine vervangen is, rijdt de auto echt heel smooth en pakt weer netjes op bij ieder toerental, zoals het hoort.
De andere 3 bobines worden later dit jaar nog vervangen.
-Voorbanden laten balanceren. Dat was wel nodig. Beetje jammer dat de garage waar ik de auto kocht dat niet heeft gedaan na het omwisselen van de voor- en achterbanden, in verband met de profieldiepte. Lichte trillingen in het stuur zijn weg.
-Verder geen storingen of mankementen.
-Fijne verrassing was dat de auto getectyleerd blijkt aan de onderzijde, dat er nergens roest te bespeuren is en dat er zowel op draagarmen, motorsteunen en stabilisatorstang totaal geen speling zit. Echt heel fris, die onderzijde van mijn Yp!
-Opvallend is dat de auto erg snel op bedrijfstemperatuur is. Ook dat je, eenmaal warm gereden, goed in de toeren door kunt trekken. Het 1.2 16V'tje met 80pk is pittig genoeg, maar ik zou deze Yp van 950 kilogram toch niet graag met slechts 60 pk rijden...
-Ook erg fijn in de praktijk is de cruise control, mits het niet te druk is op weg. Bediening is eenvoudig en helder. Geeft echt rust tijdens het rijden.
-Gemiddeld verbruik ligt tussen de 6,0 en 6,4 liter per 100 kilometer, grotendeels stadskilometers en buitenweg. Pas je je rijstijl aan van 'vlot' naar 'rustig'en leg je veel kilometers op de snelweg af met 100-120km/h, dan heb ik gemerkt dat een verbruik van 5,3-5,6 liter per 100 km mogelijk is. Flink verschil met mijn Alfa 145, die met moeite aan 1 op 12,5 kwam.
-Ergens rechts in het interieur zit een vervelend rateltje. Nog niet kunnen achterhalen wat het is en waar het zit. Zet de muziek nu maar wat harder ;-)
-De boardcomputer biedt vele functies: afgelegde afstand, gemiddeld verbruik, gemiddelde snelheid, actueel verbruik, reistijd. Voor verbruik en afstand is er ook een B-cyclus beschikbaar; zelf heb ik die uitgezet.
-Het grote glazen schuifdak staat erg chique, en maakt het interieur lekker licht. Het dak open is wel iets voor snelheden tot 80km/h, ondanks de windvanger maakt het aardig wat geluid.
-Qua rijden is de Yp natuurlijk geen Alfa. Vooral het lichte gevoel in het stuur is wennen, maar de auto ligt wel lekker stabiel op de weg. De comfortabele afstemming van vering en demping bevalt me wel! Staat er flink wind, dan voel je dat door z'n hoogte van bijna 1m50 en z'n slechts 950 kilo wel veel beter dan bij een lagere en zwaardere auto. Ik vind de Ypsilon lekker smooth rijden, (ont)koppelt niet te zwaar, schakelen met voldoende gevoel, stoelen bieden voor boven-en onderrug goed steun. Zicht rondom is perfect door het grote glasoppervlak en de auto laat zich super inparkeren.
Samengevat: eerste ervaringen zijn positief. Complimenten van familie gehad ook; iedereen vindt het een fraai en chique wagentje. Vooral van de brandstofkosten word ik blij en van alle luxe en comfort aan boord.
Volgende update over een paar maanden.
Het gaat goed, maarrr....
- 157.600 km
Ik heb de Yp 1.2 16V nu 9 maanden in mijn bezit, tijd voor een nieuwe update.
Over het algemeen ben ik blij met deze auto. Hij blijkt zuinig in gebruik, laat me nooit in de steek en elke keer als ik hem weer zie, dan geniet ik van z'n fraaie looks. Telkens als ik instap, dan word ik blij van z'n niet doorsnee dashboard en het grote panoramadak en de handige, informatieve functies van de boardcomputer.
In het kort wat praktijkervaringen:
-Verbruik in wintertijd, met veel korte stukjes en wat regionaalverkeer ligt tussen 6,5 en 7 liter per 100 kilometer. Maar nu het voorjaar is, wordt het verbruik gunstiger. Onlangs 2 dagen achter elkaar 2 lange snelwegritten gereden, met veel cruise control aan en netjes aan snelheidslimieten gehouden. Toen liet de boardcomputer 5,3 liter op 100km zien.
-Ruitenwisserrubbers laten aan de uiteinden los en zijn aan vervanging toe. Geen idee hoe lang ze er al op zaten, maar de Yp krijgt snel nieuwe.
-Aan de rechterzijde in het interieur zit (soms) ergens een irritant snerpend soort rammeltje. Niet in het dashboard, vermoed in de deur. Ik zet m'n muziek daarom maar wat harder de laatste tijd ;-)
-Onlangs ging het controlelampje van de stuurbekrachtiging aan. Gevolg: loodzwaar sturen. De auto vergt nu veel spierkracht bij parkeren, maar op snelheid voelt hij ineens stabieler en zwaarder aan. De storing moet nog verholpen worden; hij is niet continue aanwezig. Als het lampje niet brandt stuurt de auto erg licht, maar kantelt het stuur soms wel uit zichzelf volledig naar links bij lage snelheden. Eenmaal onderweg valt dit weg en treedt de storing weer in. Heb me laten vertellen dat dit mankement een typisch gebrek is voor de Yp en ook de Fiat Punto uit deze tijd is...
-Begin van dit jaar ging ook het oranje lampje 'motorblok' branden. Bij de garage de storing uit laten lezen en dit bleek om het gasklephuis te gaan. Waarschijnlijk een grapje van 500-600 euro en na een reset kwam de storing helaas ook weer terug. Tijdens rijden verder geen issues, geen gebrek aan trekkracht, motortje draait mooi rustig rond, ook stationair. Ik heb besloten deze reparatie maar even uit te stellen. Een optie was daarbij ook om een ruilgasklephuis te monteren. Wat denk je... vorige week was de storing ineens verdwenen. Ik blijf me verwonderen over dit soort autotechnische verschijnselen. Ben natuurlijk wel blij dat ik nog geen geld aan de reparatie heb uitgegeven...
-Ondanks dat de Lancia's van de laatste 10-20 jaar niet bekend staan als sportief, vind ik mijn Ypsilon eigenlijk best wel beetje sportief rijden. Niet qua stuurgevoel, maar hij is gewoon lekker in de toeren te rijden en kan harder dan je verwacht de bocht door. Een verlagingsset en stuggere veren zou hem (en mij ) zeker plezieren...
Verder zijn er niet veel bijzonderheden te vertellen. Alles werkt, de Yp kost per maand flink minder dan mijn oude Alfa en daar wordt een mens blij van. Toch kriebelt mijn sportieve autobloed weer een beetje.... Alfa, cabriootje, kek coupeetje, leuke sportsedan... Nee, voorlopig maar even niet....
Diverse dingetjes
- 163.800 km
Sinds oktober 2015 gebruik ik de Yp na een verhuizing niet zo heel veel meer. Hij is in september 2015 met een paar kleine dingetjes door de APK-keuring gekomen en heeft de zachte winter tot nu toe goed doorstaan. Voor 80 euro was ik klaar: lampje, koplamp afstellen en nog wat kleinigheidjes.
-Na de keuring van september ook even 1,5 liter olie bijgevuld, want er was toch wel wat verbruik in het jaar dat ik de Yp heb.
-Onlangs beide koplampjes moeten vervangen, wat vooral links een heel gedoe is, vanwege de beperkte ruimte voor je handen. En, zo goed als geen zicht op wat je aan het doen bent.
-Een stuurbekrachtigingstoring laat zich dan wel en dan weer niet zien. Hij kan er ook ineens inkomen, waardoor de auto plots zwaar gaat sturen. Parkeren is dan echt een drama. Functioneert de stuurhulp normaal, dan stuurt 'ie gewoon ok, al is het wat licht. Soms voel je het stuur een beetje 'zwenken' en meestal is dat een teken dat de storing er snel in schiet. Ik hoop in de loop van dit jaar de reparatie uit te laten voeren, zodat hij onder alle omstandigheden weer goed stuurt, met de juiste hoeveelheid bekrachtiging. Verder; de cityknop gebruik ik echt nóóit, wat mij betreft overbodig.
-Dit weekend was er ineens geen tellerverlichting meer en geven de meters niets meer aan. Hopelijk alleen kwestie van een zekeringetje.
De Ypsilon geeft me tot op heden nog altijd reden tot smilen. Hij is mooi, apart, geeft je een rijk gevoel en voor zo'n kleintje rijdt hij goed. De kleine issues zijn vervelend maar niet ernstig. Zet ik het af tegen mijn vroegere Honda's,dan vind ik dat de Yp best vaak iets heeft, maar gelukkig minder vaak dan m'n Alfa 145, mijn vorige auto.
Nog steeds probleemloos goedkoop vervoer
- 180.200 km
Hoogste tijd voor een update. Ben nog steeds tevreden met mijn Yppie uit 2004. Hij houdt zich kranig. Onlangs een nieuwe accu laten monteren bij de Lancia en Alfa-specialist; die had er in de recente koude periode niet veel zin meer in. Verder geeft de Yp eigenlijk geen reden tot klagen. Geen onverwachte kosten of motorische storingen. Verbruik blijft lekker stabiel rond de 1op 15,5 en 1op 16,5, afhankelijk van het weer en wel/geen files en stadsverkeer. Ik geniet telkens weer van zijn guitige centrale klokkendisplay, de stoffen dashboardpanelen en het grote glazen dak wat voor veel licht in het interieur zorgt. Straks, als de lente zich aandient, kan het dak weer fijn open.
In september 2017 kwam de Yp zonder kleerscheuren door de APK, lampje vervangen, 2 nieuwe voorbandjes (all seasons van een A-merk) en de airbagstoring laten wissen. En weer gáán.. Vorig jaar ook 1 keer 1,5 liter olie bijgevuld, het verbruik is echt minimaal. Deze eerste Lancia verrast me, nu ik 'em 3,5 jaar heb eigenlijk nooit met gekke dingen en stiekem kijk ik wel eens naar een volgende Yp, een Momo Design uit 2008-2010 met de flink fellere 1.4 16-motor. Wie weet komt die er nog wel...
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.