Kia Rio 1.3 RS (2003)

Kia Rio
Kia RioKia RioKia RioKia RioKia RioKia RioKia Rio - interieurKia Rio - interieurKia Rio - interieur

UitvoeringRio 1.3 RS
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

Na 14 jaar Ford te hebben gereden besloot ik een Kia te kopen. 4 jaar heb ik dat merk gevolgd op internet en daelers bezocht. Een beproefd concept van Ford (Aspire). Kia dankt zijn naam door in het verleden regelmatig samen te werken met: Ford, Mazda, Fiat, PSA en nu met Hyundai.
Rijvaardig is de Rio wel, de ruimte in de auto is niet meer als mijn vorige, de bagageruimte is ruim- voldoende, de afwerking is redelijk geen overbodige luxe, alle electrische schakelaars en hendels werken naar behoren, minpuntje de linkerhendel voor de richtingaanwijzer blijft met warm weer hangen (handmatig terug). De prestatie van de auto is redelijk, maar snel doorschakelen is er niet bij je bent tijd kwijt met de lange pookslagen en de lange slag van de koppeling niet zo precies allemaal. Verder een redelijke auto voor dat geld. De auto is met de airco aan erg gevoelig dit resulteert in een schokkigere rijgedrag bij stads- verkeer, rijd men sneller dan verdwijnt dit.
De airco werkt uistekend.Het verbruik met airco in de stad is met 1:12 redelijk zuinig. Het vervelendste tot nu toe is de handrem bij het nemen van een helling, deze moet ik zo hoog optrekken om de auto op zijn plaats te houden dat ik de handrem er bijna niet meer afkrijg, ook de plaatsing ervan, te ver naar achter, dat kan beter Kia. De vering achter vind ik te soft, zeker met belading, overweeg om hulpveren te plaatsen, gek genoeg is bij het solorijden het rijgedrag wel confortabel. De stuurbekrachting werkt goed alleen bij het door draaien [hoekje om] maakt de pomp een bijgeluid. De remmen werken zeer goed en het ABS systeem werkt zeer direct bij gladde wegen of noodstop, alleen blijft het ABSlampje enige tijd branden, gaat vanzelf uit bij het herstarten van de motor. De carrosserie is goed, wel gevoelige lak, het hang en sluitwerk is degelijk, alleen het slot van de deuren zijn middelmatig en wat kwetsbaarder, diverse keren in gespoten met slotspray op gangbaarheid, verder laat de bijrijderstoel zich niet makkelijk verstellen maar met wat beleid is dat wel te doen [nieuwigheid]. Tot nu toe is het een praktische auto met weinig mankenmenten het geen tot andere merken wel anders bleek.
De naam Kia schrikt mensen af, maar dit is kwestie van tijd, de Japanse auto had die naam in 1970 ook, maar dat is nu wel anders, het zij dat Kia de opmars van een betaalbare auto met een race inhaalt, en hier in Europa ook naam maakt.

Handrem aangetrokken [dit is veel beter]. De pomp van de stuurbekrachting maakte wat lawaai de dealer vertelde mij dat dit volkomen normaal is als je tegen de aanslag zit loopt de druk van het systeem op waardoor de druk in de pomp oploopt dit moet je voorkomen en niet langer dan 5 sec doen anders draait de pomp kapot. Balanceren banden plus onderhoudsbeurt.

6,0