Kia Rio 1.3 GS (2001)
Uitvoering | Rio 1.3 GS |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Afwachten maar...
Wij waren op zoek naar een extra auto daar we er eigenlijk 2 nodig zijn. Heel veel budget hebben we niet dus marktplaats en gaspedaal afgespeurd met een maximaal bedrag van 1250 euro. Ons oog viel op een Kia Rio van 2001 met 85.000 KM en NAP.
Toen we aankwamen viel op dat ze weinig moeite hebben gedaan om de auto er mooi uit te laten zien. Vooral van binnen was hij gewoon smerig.
Daarnaast zit er een verticale scheur in de achterbumper en is hij een tikkie ontzet. Dat is jammer! Maar goed, toch even een proefritje. Reed heerlijk, althans, in vergelijking met onze Pride van 1998. Ondertussen heeft mijn vrouw alle boekjes bekeken en de auto blijkt keurig onderhouden. Laatste beurt bij 82.000 KM gehad en toen is tevens de distributieriem vervangen.
Nog wel 1 probleempje...een soort zoemend geluid tijdens het rijden, hoorbaar vanaf ongeveer 50KM/U. Echt verstand heb ik niet van autos maar ik denk aan een wiellager.
We hebben erg getwijfeld. Hij vroeg 1100 euro maar ik weet niet wat ik kwijt ben voor dat irritante zoemende geluid (wat niet uit de motor komt) en dan zit ik ook nog met die bumper. Toch maar besloten een bod te doen. We zijn het eens geworden over 800 euro. Dat durfden we nog wel aan.
Auto meegenomen en flink schoongemaakt. Daar zijn we nog niet eens mee klaar maar we worden ook flink tegengehouden door het koude weer met de harde wind van de laatste dagen.
Hij ziet er echt mooi uit nu en hij rijdt heerlijk. Stuurt en schakelt fantastisch. Alles gaat zo soepel. Ik kan alleen nog geen goede zit achter het stuur vinden. De stoel kan behoorlijk versteld worden maar ik blijf er mee stoeien.
Morgen ga ik op pad om erachter te komen of het inderdaad een wiellager is, dan zal ik hem meteen laten maken en kunnen we er echte kilometers op gaan zetten.
Ik hou jullie op de hoogte.
Dat valt mee...
Inmiddels voor het zoemende geluid naar een goedkope garage geweest. Bleek inderdaad een wiellager. Rechtsvoor, verder was er linksvoor iets met een ashoes of zo. Hij zou ook de auto even helemaal nakijken omdat hij voor ons "nieuw" is.
Geen problemen gevonden. Totale kosten: 150, 04. Meevaller!
En nu? Ja, geweldig. Heerlijk rijdt hij nu. Nog wel wat dingen die gebeuren moeten hoor. Binnen en buitenkant nog echt goed schoonmaken. 1 lampje bij de aanjager is stuk en de gordels links en rechts veren niet lekker terug in het systeem.
Stoel zit me nog steeds niet na mijn zin en de buitenspiegels krijg ik ook niet lekker afgesteld. Dat "van binnenuit verstelbaar" is echt prut!
Niks aan de hand
Zo, inmiddels hebben we de auto zo'n 9 maanden in ons bezit en 10.000 KM en een APK verder. Tijd voor een update.
Eerst de APK, deze is vorige maand geweest. Ik kan er kort over zijn. De remleidingen achter moesten vervangen worden en dat was het.
Deze auto geeft mij een fijn gevoel. Hij is niet zo duur in de wegenbelasting (78 p/kwartaal) en is daarnaast zuinig (1 op 13 a 14). Hij rijdt best lekker, verbruikt geen olie en doet het altijd.
We moesten op zoek naar een tweede auto en dat had van mij best dezelfde mogen zijn. Misschien de facelift of de hatchback maar toch. Dat is uiteindelijk niet gelukt, ik wil er ook niet voor naar de andere kant van het land rijden. Jammer, want mijn gevoel bij deze auto is heerlijk!