AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Jaguar I-Pace EV400 S (2018) #2

autoreview

Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace

Signalement

UitvoeringI-Pace EV400 S
Versnellingen8, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018
KM-stand laatst95.500 km
Lezerswaardering: 86%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een jaar met een I-Pace

  • 49.871 km

Na een jaar en 50.000 km vond ik het tijd worden om mijn ervaringen als EV-rijder te delen en een uitspraak te doen of dit ook voor anderen aan te bevelen is. In de zomer van 2018 was ik aan een nieuwe auto toe en mede door de positieve ervaringen met mijn toenmalige auto, een plug-in hybride Mercedes, ging mijn voorkeur nu uit naar een volledig elektrische auto. Voor een echte kilometervreter bleef dat voorjaar de keuzes op de markt wel beperkt tot de S en X modellen van Tesla. Er waren echter al wel zeer positieve recensies verschenen over de Jaguar I-Pace. Deze was in vergelijking met de Tesla’s scherp geprijsd, ik vond de Jaguar aanzienlijk mooier en met een gemeld bereik van 540 km op een lading (volgens NEDC, wat staat voor ‘New European Driving Cycle’) voldeed deze ook ruim aan mijn eisen. Vanuit de folder is de I-Pace besteld. Ik ben gegaan voor de ‘kleinste’ uitvoering in de kleur ‘Firenze Red’ en heb deze zelf aangevuld met een hele rits aan pakketten en de meest uitgebreide audio optie. Ongeveer de enige optie die ik helaas op deze wijze niet kon krijgen waren gekoelde stoelen.

Uiteindelijk kon ik de auto eind november in Utrecht bij Broekhuis in ontvangst nemen waar hele baterijen aan I-Pace’s klaar stonden voor de gelukkigen. In de tussentijd was de reikwijdte officieel vastgesteld op 470 km (volgens WLTP, wat staat voor ‘Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure’). Die afstand was duidelijk minder dan de eerdergenoemde getallen maar met dit ‘praktijk’ cijfer kon ik nog steeds leven. De eerste ervaringen waren erg goed. De auto was in het echt nog mooier dan in de vele YouTube-filmpjes. Hij reed erg lekker, het gevoel bij accelereren was verslavend en de geboden luxe en stilte in combinatie met het hele goede geluid van de audio-installatie zorgden ervoor dat rijden een waar genot was.

De eerste maanden waren helaas behoorlijk ontnuchterend. Mijn praktijk reikwijdte was eerder 300 dan 400 km, door lekkende koeling was het nodig een elektromotor te laten vervangen en door problemen met het 12-volts systeem heb ik ook een keer stil gestaan aan de kant van de weg en moest ik weggesleept worden. Dat was voor mij een nieuwe ervaring want dat was me in 20 jaar autorijden nog nooit overkomen. Dit in combinatie met een infotainment systeem met ‘verbeterpotentieel‘ (traag, af en toe zwarte schermen enz..) maakte dat het euforische gevoel wel weg was.

Voor de niet-EV rijders wellicht handig indien ik voor het begrip kort wat toelicht over reikwijdte en laden. De twee factoren die de grootste invloed hebben op de reikwijdte is snelheid en temperatuur. De WLTP afstand wordt bepaald bij ideale temperaturen en het rijden bestaat uit een mix van stad en snelweg. Onder die omstandigheden in combinatie met een ijzeren discipline van de rechtervoet geloof ik best wel dat de vermelde waarde gehaald kan worden. Helaas rijd ik echter 95% op de snelweg en waren mijn eerste ervaringen in de winter. Dat zijn verre van ideale omstandigheden en dat zie je dan ook direct terug.

Wat laden betreft zijn er ruwweg twee typen. Laden op ‘normale’ (AC) stroom zoals dit thuis gebeurt of in een parkeergarage. De benodigde tijd om de auto zo vol te laden druk je dan uit in vele uren. Daarnaast zijn er nog snelladers (DC). Deze tref je aan langs de snelweg van bijvoorbeeld FastNed en dan heb je duidelijk minder dan een uur nodig. In het afgelopen jaar heb ik in NL in totaal één keer gebruik gemaakt van een snellader en dat was niet uit noodzaak maar meer uit nieuwsgierigheid. De hele discussie over de snelheid van (DC) laden is voor mij dan ook minder interessant. Sterker nog, het hele laad-gebeuren is voor mij geen issue. Ik kom ’s-avonds thuis en sluit de auto aan op mijn laadpaal en wanneer ik ’s-morgens weer wegrijd is die vol. Ik besteed in totaal minder tijd aan ‘tanken’ dan toen ik nog een benzine auto had.

Na die eerste maanden heb ik de ‘opstartproblemen’ duidelijk achter me gelaten. Zoals je eigenlijk van zo’n dure auto mag verwachten blijft die het gewoon doen en minder gebruikelijk dan in een traditionele auto gaat de kwaliteit van het infotainment systeem steeds verder omhoog. Regelmatig verschijnen er namelijk updates die nu OTA (‘over the air’) gaan waardoor je niet naar de dealer hoeft maar deze automatisch in je auto geladen wordt. De problemen zijn dus grotendeels verdwenen en belangrijker nog, het rijplezier is gebleven.

Zijn er dan geen zaken meer aan de I-Pace die ik graag anders zou zien? Er blijft altijd wat te klagen over. Een irritatie punt is voor mij de breedte van de auto (2.01 meter) gekoppeld aan een draaicirkel van 12 (!) meter. In de NL-parkeergarages betekent dit dan dat in en uit krappe parkeerruimtes moeten rijden niet leuk is. Wat mij echter het meeste stoort is dat multi-disc muziekalbums vanaf een USB-stick niet in de correcte volgorde afgespeeld worden wat beluisteren van bijvoorbeeld een Opera praktisch onmogelijk maakt. Dat is een kwaal waar de Mercedes ook onder leed en wat blijkbaar epidemisch is in de autowereld.

Concluderend. Over het hele jaar gezien kom ik gemiddeld zo’n 350 km op een volle lading. Dit is in de winter enkele tientallen kilometers minder en in de zomer enkele tientallen kilometers meer. In mijn geval zijn dit praktisch allemaal snelweg kilometers en heb ik ook niet meer reikwijdte nodig. Ik ben enkele malen naar Oostenrijk gereden en ook dat verliep probleemloos. Het is wel zo dat de reis nu 2 uur langer duurt dan in de Mercedes. Er wordt namelijk wat langzamer gereden en een keer extra gestopt. Noodgedwongen heb ik afgelopen jaar vele malen contact gehad met mijn Jaguar dealer Munsterhuis in Hengelo en de ervaringen daar zijn zeer positief (oefening baart kunst?). Al met al ben ik behoorlijk tevreden, in de praktijk voldoet de reikwijdte en de auto rijdt heerlijk. Ik verwacht niet dat ik ooit nog een auto met verbrandingsmotor zal nemen.

Tot slot. Op basis van mijn ervaring, is een elektrische auto geschikt voor iedereen? Wanneer je duidelijk minder dan de opgegeven WLTP waarde per dag rijdt en over een eigen laadpaal beschikt kan ik een EV alleen maar aanbevelen. Zo niet zal je goed moeten afwegen of een elektrische auto wel de juiste keuze is.

Afscheid van de I-Pace

  • 95.500 km

Na bijna 46 maanden en 95.500 kilometer heb ik afscheid genomen van de Jaguar I-Pace. Door de ontwikkelingen in de wereld was er de afgelopen jaren praktisch geen sprake meer van woon-werk verkeer wat er voor heeft gezorgd dat er relatief weinig kilometers zijn bijgekomen. Een andere ontwikkeling, de verlaging van de maximum snelheid in NL zorgde er voor dat nog verder gereden kon worden op een volle batterij. Dat alles heeft er in geresulteerd dat ik in NL bijna alleen nog maar gebruik heb gemaakt van de eigen wallbox voor het laden.

In de laatste drie jaar zijn in totaal minder kilometers gemaakt dan in het eerste jaar. Deze kilometers verliepen wel heel zorgeloos en plezierig. Op alle fronten voelt de auto nog als nieuw en kom je ontspannen en in alle rust op je bestemming. De auto functioneerde zeer betrouwbaar maar na lang nadenken kan ik toch nog twee irritatiepunten benoemen. De auto weigert te accepteren dat de maximum snelheid verlaagd is en blijft indien verkeersborden niet wat anders zeggen aangeven dat er 130 km/h gereden mag worden. Ik begrijp dat dit bij andere automerken ook speelt maar toont voor mij aan dat we als NL automobilist niet serieus genomen worden. Vind dit te gek voor woorden! Een ander wel specifiek Jaguar punt is dat twee jaar geleden het alarm af en toe spontaan af kon gaan en dat er dan niets anders opzat te wachten tot het weer rustig werd. Bij de garage zijn toen volgens mij lukraak wat onderdelen vervangen en keerde daarna de rust weer terug. Ik weet niet of de I-Pace het afscheid voelde aankomen maar het euvel is tegen het einde weer teruggekeerd. Het is weliswaar een mooi moment om contacten te leggen met gealarmeerde buurtbewoners die poolshoogte komen nemen maar leuk is anders.

Zou ik anno 2022 de I-Pace nog steeds aanbevelen? Toen in voorjaar 2018 de auto besteld werd was deze voor mij op de NL-markt concurrentieloos. Die concurrentie heeft echter niet stilgezeten. Als auto kan de Jaguar de strijd nog vol aan maar waar de EV techniek in 2018 nog als goed omschreven kon worden blijft deze nu deels wel duidelijk achter. Indien iemand op zoek is naar een auto in dit segment zou ik zeker aanbevelen om een proefrit te maken om te ondervinden waar de kwaliteiten van de I-Pace te vinden zijn. Voordat een definitieve keuze gemaakt wordt zou ik ook aanraden om een rekenblad erbij te pakken om objectief te bepalen of er aan de minimale EV eisen voor het eigen gebruik voldaan wordt.

De Jaguar I-Pace heb ik uiteraard vervangen door opnieuw een EV, te weten de BMW i4 M50. Doorslaggevend hiervoor was voor mij dat het een sedan is, deze een stukje smaller is wat manoeuvreren en parkeren makkelijk maakt en voorzien van moderne EV techniek. Met name de hogere DC-laadsnelheid gaat mij tijd besparen bij de regelmatige ritten naar de Alpen.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (12)

Reageren