Audi E-tron - Jaguar I-Pace - Tesla Model S - Triotest

Groene Golfbreker

Elektrische auto EV I-Pace E-Tron Model S
AutoWeek 12 2019
AutoWeek 12 2019

Je leest het in AutoWeek 12 2019

Jarenlang had Tesla het rijk van de grote, luxe elektrische auto met aanzienlijke actieradius voor zichzelf. Maar Europa is wakker en na de Jaguar I-Pace is het nu de Audi E-tron die probeert de Model S te overspoelen.

Zelden kreeg een auto zo ongelooflijk veel sneakpreviews, voorproefjes, teasers, opwarmertjes en andere voorbeschouwingen als de Audi E-tron. De eerste volledig elektrische Audi is een gebeurtenis voor het merk. Helemaal in ons land, waar het nog altijd gunstige bijtellingsklimaat en de goede elektrische infrastructuur de luxe elektrische auto tot het hoogst haalbare maken voor wie goed verdient en een auto van de zaak mag uitzoeken. Lange tijd viste Tesla die vijver dankbaar in z’n eentje leeg; pas vorig jaar kreeg het serieuze concurrentie in de vorm van de Jaguar I-Pace. Zonder af te willen doen aan de prestatie die Jaguar leverde door de andere Europese merken met deze auto te snel af te zijn: er zijn wel wat verbeterpuntjes aan te wijzen aan de I-Pace. Vooral met betrekking tot actieradius en laadmogelijkheden. Kansen dus voor Audi, al verklappen we meteen maar dat ook de E-tron niet kan tippen aan de actieradius van de Tesla Model S.

We rijden met alle drie de auto’s een gelijkwaardig traject waarin stadsverkeer, provinciale wegen en snelwegen voorkomen. Daarbij trekken we bewust geen stoplichtsprintjes, gebruiken we de meest efficiënte rijstand en kijken we goed vooruit. Hypermilen tussen twee vrachtwagens met de airco en radio uit doen we echter niet; ook EV’s moeten functioneren zoals je dat van een auto van een ton mag verwachten. We rijden dus vlot met het verkeer mee en houden ons aan de geldende limieten. De Audi haalt dan ongeveer 330 kilometer. Met veel provinciale wegen of voornamelijk 100 km/h wordt het uiteraard wat meer, maar met veel 130 km/h-trajecten ook snel minder. Het is gelijkwaardig aan de I-Pace, maar aanzienlijk minder ver dan de Tesla Model S haalt. Die is sinds kort alleen nog met 100 kWh- accupakket verkrijgbaar, in drie smaken: normaal, supersnel en extra actieradius. Wij hebben die laatste en hoewel de claim van meer dan 600 kilometer vooral aangeeft hoe onrealistisch de oude NEDC-norm is, overklast de Model S zijn concurrenten door 440 kilometer te bieden: dik 100 kilometer meer. Dat scheelt niet zozeer een slok op een borrel, dat zijn gewoon twee borrels extra. Het toont eens temeer aan hoe knap de prestatie van het merk inzake elektrische mobiliteit is. En dan is er nog het Supercharger-netwerk, dat voor Noordwest-Europa dekkend is en snelladen met 120 kW (en binnenkort naar verluidt zelfs 145 kW) mogelijk maakt. Ook een voorbeeld van de vooruitziende blik en vooral de daadkracht waarmee het merk die blik vervolgens realiseert.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (4) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum